Karneval på Madeira

Karneval på Madeira

7-18 februari 2024 är det dags för Madeiras största folkfest - karneval! Och det är på få platser i världen som detta firas lika stort som på just Madeira. Här firar befolkningen med häftiga karnevalståg och uppträdanden, där folket klätt ut sig med ansiktsmålningar och masker. Så packa ner karnevalsdräkten och upplev en vecka fylld av musik, mat, färger och dans!

Några av de mest kända paraderna

Madeira har alltid tagit firandet av sin karneval på stort allvar och under denna vecka känns det verkligen som att Rio de Janeiro kommit till ön. Gatorna fylls av tusentals människor och vackert utklädda sambadansare. Karnevalen på Madeira hålls varje år, 40 dagar innan påsk och slutar alltid på en tisdag. Förr var Rua Da Carreira, den äldsta gatan i Funchal, platsen för firandet, men allt eftersom turismen växte fram började man istället fira längs huvudgatan Avenida Arragia. Idag firas karnevalen med olika teman, där parader är det stora dragplåstret som uppskattas av både lokalbefolkningen och turister. Det finns flera parader du inte får missa under veckan! Några av de mest kända är Festa dos Compadres, the Children’s Carnival, the Great Allegorical Parade, och Trapalhão.

Trapalhão

Paraden Trapalhão baseras på improvisation och humor och som en satir mot olika sociala event. I denna parad får alla delta - allt du behöver är en utklädnad och ett gott humör. Den bästa utklädnaden vinner dessutom ett pris!

A festa dos compadres

Denna parad startar helgen innan karnevalen börjar och är inledningen på veckan, en tradition som går ca 50 år tillbaka i tiden. Paraden äger rum på ön Santana, vid Madeiras norra kust och firas med en stor entusiasm!

Paraden är berömd för sin originalitet och kännetecknas av stora figurer som vandrar ner för de annars så lugna gatorna. Under denna parad tar du del av humor, skratt och färger när maskerade män och kvinnor spelar upp en rättegång och leker med sociala och politiska frågor. Det kommer även ett paradtåg med musik, mat och dryck där man äter sötsaker som "sonhos" eller "malassadas" - en sorts friterad munk.

The Childrens Carneval

På fredagar anordnar skolorna på ön en parad i Funchal. Hundratals med barn och lärare visar upp sina favoritutklädnader och tågar tillsammans ner för Avenida Arriaga.

The Great Allegorical Parade

På lördagskvällen är det dags för The Great Allegorical Parade, den största attraktionen under karnevalsveckan på Madeira. Alla färger, dans och glädje smittar verkligen av sig och du blir snabbt en del av den firande folkmängden.

Under paraden åker ett dussintal dekorerade bilar som alla har sitt eget namn och flagga. Kostymerna, koreografin och temat för paraden ändras varje år och förberedelserna börjar månader i förväg!


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Madeira, hitta och boka en resa till Madeira eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Madeira

Var hittar jag de bästa restaurangerna? Vad finns det att göra för barnen? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Madeira!

Se alla våra restips för Madeira

Madeira

  • Behaglig temperatur året om
  • Kontrasternas ö med vacker natur
  • Perfekt för utomhusaktiviteter
Se alla resor till Madeira

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här