På en kulinarisk resa genom Kroatien

Kroatien är ett fantastiskt land när det kommer till mat och vin. Följ med på en kulinarisk resa genom Kroatien som tar sin början på grönsaksmarknaden i Split och som avslutas med en gudomlig bläckfiskgryta i Makarska.

Persikor

Skinande persikor, söta vindruvor, färska nötter och nyplockade fikon som tycks smälta i munnen. Vår kulinariska resa genom Kroatien börjar på frukt- och grönsaksmarknaden utanför stadsmuren i Split, bland tanter och farbröder från landsbygden som tagit sig hit för att sälja nyskördade frukter och grönsaker, olivolja, ostar och en och annan flaska rakija – det lokala brännvinet som vid en provsmakning visar sig vara lite i starkaste laget.  

Efter att ha strosat runt på marknaden ett tag sätter kaffebegäret in. Splits hamnpromenad, Riva i folkmun, är bästa platsen för en koffeinkick. Hit går Splitborna för att se och synas. Caféerna och glassbarerna ligger på rad, och vi slår oss ner på första bästa, beställer in en "velika kava sa mlijekom" – en stor kaffe med mjölk, och sitter länge kvar och spanar ut över folkhavet.

Makarska Makarska

Morgonen därpå tar vi katamaranen över till Hvar, en timslång båttur på kristallklart hav genom den kroatiska arkipelagen med pinjeklädda kobbar och skär. Hvars främsta kulinariska specialitet är fiskgrytan gregada – klassisk bondmat som har serverats på ön i århundraden. Det är en prisvärd rätt som står på menyn på så gott som alla öns matställen. Recepten varierar, men basen är alltid dagens fångst, som får koka med potatis, svartpeppar, selleri och lök. Undangömd i en gränd bakom kyrkan hittar vi den traditionella krogen Luviji. Det finns bara ett fåtal rätter att välja på, så vi passar på att premiärtesta fiskgrytan tillsammans med ett glas lokalt vin. En riktig smaksensation!

När det gäller viner ska man komma ihåg att Kroatien är ett fantastiskt vinland. Vi avslutar vår lilla kulinariska resa i Makarska, på vinbaren Grabovac, vid torget i Makarska. Här kan man lära sig allt om kroatiska viner. Som tilltugg serveras den starka salamin kulen, grönsakspickles, fårost och lufttorkad skinka, prsut. Efter att ha jobbat upp aptiten i vinbaren fortsätter vi till Kalalarga, gågatan som ringlar genom Gamla stan, och Konoba Stari Grad, stadens bästa restaurang med en gudomlig bläckfiskgryta på menyn. Slutet gott allting gott.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Kroatien, hitta och boka en resa till Kroatien eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Kroatien

Vill du veta vilken ort som passar dig bäst, vilka de bästa stränderna är eller kanske få tips på restauranger och utflykter? Här har vi samlat våra bästa restips inför din resa till Kroatien!

Se alla restips för Kroatien

Kroatien

  • Vykortsvacker natur och kristallklart vatten
  • Underbara Makarska rivieran med många mysiga orter 
  • Spännande utflyktsmål 
Se alla resor till Kroatien

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här