Morgonen därpå tar vi katamaranen över till Hvar, en timslång båttur på kristallklart hav genom den kroatiska arkipelagen med pinjeklädda kobbar och skär. Hvars främsta kulinariska specialitet är fiskgrytan gregada – klassisk bondmat som har serverats på ön i århundraden. Det är en prisvärd rätt som står på menyn på så gott som alla öns matställen. Recepten varierar, men basen är alltid dagens fångst, som får koka med potatis, svartpeppar, selleri och lök. Undangömd i en gränd bakom kyrkan hittar vi den traditionella krogen Luviji. Det finns bara ett fåtal rätter att välja på, så vi passar på att premiärtesta fiskgrytan tillsammans med ett glas lokalt vin. En riktig smaksensation!
När det gäller viner ska man komma ihåg att Kroatien är ett fantastiskt vinland. Vi avslutar vår lilla kulinariska resa i Makarska, på vinbaren Grabovac, vid torget i Makarska. Här kan man lära sig allt om kroatiska viner. Som tilltugg serveras den starka salamin kulen, grönsakspickles, fårost och lufttorkad skinka, prsut. Efter att ha jobbat upp aptiten i vinbaren fortsätter vi till Kalalarga, gågatan som ringlar genom Gamla stan, och Konoba Stari Grad, stadens bästa restaurang med en gudomlig bläckfiskgryta på menyn. Slutet gott allting gott.