Kroatiens frodiga natur

Kroatiens fantastiska natur

Vackra sjöar, dramatiska bergstoppar och gröna dalar – naturen i Kroatien är ofta underbart vacker, både längs kusten och inåt land.  Här hittar du bland annat några av Europas vackraste nationalparker, där du enkelt kan vandra runt på stigar bland vackra sjöar och frodig grönska.

Plitvicesjöarna nationalpark

Vackra nationalparker

Nationalparken Plitvicesjöarna, Plitvicka Jezera, består av 16 sammanlänkade sjöar och ligger mellan bergen Mala Kapela och Plješevica. Tack vare sin skönhet blev sjöarna, med omgivande skogar, nationalpark 1949, och parken skyddas av Unesco som ett av världens kulturarv. 

Bacina-sjöarna

Strax söder om Makarska rivieran, på vägen mot Dubrovnik, ligger Bacina-sjöarna. Här är den omgivande naturen fantastiskt vacker och vattnet svalt och skönt. När du ändå är här bör du prova på att äta områdets kulinariska specialitet – groda!

Biokovobergen

Biokovobergens högsta topp är Sveti Jure med sina stolta 1 762 meter över havet. Hit kan du bland annat köra ända upp till toppen med hyrbilen. Njut av den fantastiska utsikten över skärgården och grannlandet Bosnien. Tar du dig upp till toppen i april eller maj kan det fortfarande ligga kvar en hel del snö på topparna.

Botanisk trädgården i Trsteno

Den botaniska trädgården i Trsteno skapades av en sjöman som tog med sig växter från hela världen och planterade här. Bland annat finns här träd som är över 500 år gamla och stammen på det allra största har en omkrets på ca 11 meter. Dessvärre har en del av trädgården brunnit ned men det är fortfarande en fin plats att besöka.

Neretva-deltat

Området kring Neretvafloden har en intressant och fascinerande historia som sträcker sig ända tillbaka till romartiden. Här finns museum där du kan läsa om den betydelsefulla romerska staden Narona. Du kan också ta en båttur i deltat och uppleva den magnifika naturen med mängder av olika fågelarter.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Kroatien, hitta och boka en resa till Kroatien eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Kroatien

Vill du veta vilken ort som passar dig bäst, vilka de bästa stränderna är eller kanske få tips på restauranger och utflykter? Här har vi samlat våra bästa restips inför din resa till Kroatien!

Se alla restips för Kroatien

Kroatien

  • Vykortsvacker natur och kristallklart vatten
  • Underbara Makarska rivieran med många mysiga orter 
  • Spännande utflyktsmål 
Se alla resor till Kroatien

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här