Ön Korcula i Kroatien

Dubrovniks öar

Strax utanför Dubrovnik ligger flera vackra öar, som är trevliga utflyktsmål när du vill ta en paus från stadsmyllret. De största öarna ingår i ögruppen Elafiterna. I den här guiden kan du läsa om vad som finns att göra på de olika öarna samt hur du tar dig dit.

Kolocep, Dubrovnik - restips Apollo.se

Sipan – störst av Elafitiöarna

Ön Sipan är den största i Elafitgruppen med sina 15,8 km2. Det här är en av de tre öar i gruppen som är bebodda, med 440 invånare. Sipan är sedan gammalt ett riktigt semesterparadis och hit vallfärdade kroaterna redan på 1500-talet och byggde upp sina semesterhus.

När du är på ön kan du besöka Furstepalatset Knezev dvor som byggdes 1450 i staden Sipanska Luka, en av två städer på ön Sipan. Här finns också ett vackert sommarresidens från 1500-talet som du kan besöka. För att ta dig till Sipan åker du med en färja från Dubrovnik till Sipanska Luka. Transporten tar cirka en timme och 35 minuter.

Lopud

Den här ön är den näst största ön i Elafiterna och kallas för ”ön i mitten” i folkmun.  På Lopud kan du njuta av den vackra miljön och få en härlig paus vid stranden. Hit åker många som bor i Dubrovnik för de långa sandstränderna och det azurblå havet vid Sunj. 

För dig som är sugen på att göra mer än att bada finns det bland annat 36 kyrkor och tempel att besöka, samt en botanisk trädgård. På ön tar du dig fram med hjälp av cykel eller golfbil eftersom det inte finns några bilar som trafikerar gatorna.  Båten som tar dig från Dubrovnik till Lopud tar en timme och 20 minuter att åka med.

Kolocep

På Kolocep kan du få en härlig och lugn stund på din semester. Ön har bara 100 invånare och precis som på Lopud finns det inga bilar här. Kolecep är också den ö i gruppen Elafiterna som ligger närmast Dubrovnik och färjan hit tar bara 20 minuter.

När du är här njuter du av stränderna och det klara vattnet och äter god mat på den lokala fiskrestaurangen.

Dubrovniks öar - restips Apollo.se

Korcula

Med sina 17 000 invånare är Korcula den mest befolkade ön i det Adriatiska havet. Marco Polo sägs ha kommit härifrån vilket bidrar till öns lockelse. Här kan du strosa på museer och lära dig allt om stenhuggeri, konsten att bygga båtar och självklart om Marco Polo. Är du sugen på stränder och sol finns det möjlighet för det också. Att ta sig hit är lite krångligare jämfört med de andra öarna, det kräver både bil- och båtfärd i cirka fyra timmar.

Lokrum

Om du känner att vill göra en kortare utflykt är Lokrum den perfekta tillflyktsorten. Ön ligger nämligen ligger endast tio minuter från Dubrovniks gamla stadskärna med båt och båtarna går en gång i halvtimme. På ön kan du promenera i lummiga miljöer och besöka den kanske mest kända turistattraktionen, ”Döda sjön” – en lagun där du kan bada med underbar utsikt.