Porto_Cervo

Städerna på Sardinien

Städerna på Sardinien har alla sin charm med mysiga gränder och färgglada hus – som ofta omsluts av en ringmur. Vill du ha liv och rörelse ska du semestra i hamnstaden Porto Cervo och reser du med familjen kan vi rekommendera Alghero med den barnvänliga Lido-stranden. På västra kusten ligger en av Italiens vackraste städer – Castelsardo, med färgglada byggnader som klättrar sig uppför en kulle.


Sardiniens huvudstad Cagliari
På södra delen av Sardinien ligger öns huvudstad Cagliari. I den medeltida stadskärnan ligger de pastellfärgade husen tätt och i hamnen finns ett stort utbud av caféer, restauranger och barer. På en kulle ovanför staden ligger stadsdelen Castello och härifrån har du en fantastisk utsikt över staden. Castello vittnar om alla invasioner som Sardinien varit med om, bland annat genom domkyrkan som är byggd i pisansk-romersk stil med påbyggnationer i barock stil. En av Cagliaris mest bevarade sevärdheter är den romerska amfiteatern som under sommarmånaderna är scen för olika konserter och teaterföreställningar.
 

Porto Cervo på Smaragdkusten
Porto Cervo är huvudort på Costa Smeralda, eller Smaragdkusten som den även kallas, och ligger på öns mest exklusiva hörn i norr och har lockat till sig Europas kungligheter och jet set sedan början av 60-talet. Med hjälp av världsberömda arkitekter och designers lät prins Karim Aga Khan 4 bygga upp Porto Cervo som en mauritisk medeltidsstad. I hamnen ligger de lyxiga yachterna på rad och här finns gott om restauranger som serverar både italienska och sardiska specialiteter. På kvällarna är det ett livligt nöjesliv på barerna och nattklubbarna i hamnen. Vill du uppdatera semestergarderoben finns de flesta exklusiva designbutikerna representerade här och några kilometer söder om Porto Cervo kan du gå en runda på Pevero Golf Club.
 

Olbia
Söder om Costa Smeralda ligger den mysiga och levande småstaden Olbia, där det italienska vardagslivet har sin gilla gång. Staden har en lång och spännande historia och här finns bland annat en romansk basilika, San Simplico, som byggdes under 1100-talet när Olbia var huvudstad i det självständiga kungadömet Gallurien. I den gamla stadskärnan ligger smala gränder och små fontänprydda torg med glassbarer och uteserveringar. Olbia är ett lite lugnare alternativ till Porto Cervo, som samtidigt ligger nära Costa Smeraldas fantastiska stränder och med möjlighet att göra dagsturer till nöjeslivet i Porto Cervo.

Alghero
Medeltidsstaden Alghero ligger på Sardiniens norra kust och består egentligen av två delar. Innanför stadens ringmur ligger smala stenbelagda gränder med glassbarer och trattorior. Norr om den gamla stadsdelen ligger den nyare stadsdelen Lido. Den palmkantade strandpromenaden leder till Lido-stranden som är barnvänligt långgrund och kantas av caféer och restauranger. På Lido-stranden finns också möjlighet att hyra solstolar och parasoller. Två kilometer utanför Alghero ligger naturstranden Maria Pia, med kristallklart vatten, vit sand och en doftande pinjeskog som ger skugga.

Bosa och Castelsardo
Vill du semestra i några av Italiens vackraste småstäder ska du åka till antingen Bosa eller Castelardo på västra kusten. Båda städerna har färgglada byggnader som klättrar uppför en kulle och omsluts av en ringmur. Innanför Bosas ringmur kan du promenera längs de smala gatorna som pryds av kyrkor och butiker. Bosa har också flera verkstäder där det tillverkas filigransmycken av tunna guld- eller silvertrådar. Vill du fånga denna lilla pärla på foto ska du ta dig upp till borgen Castello di Malaspina där du har en fantastisk utsikt över Bosa och de grönklädda kullarna. 

I Castelsardo möts du av smala gränder och mysiga torg. Här finns många sevärdheter med lång historia – bland annat kyrkan Santa Maria med sitt medeltidskrucifix "Svarte Kristus" och katedralen S:t Antonio. Längs de smala gränderna finns det gott om rustika restauranger och delikatessbutiker. Några kilometer söder om Castelsardo finns den berömda Elefantklippan som blivit en av Sardiniens mest kända symboler.

Cagliari
Porto Cervo