Naturupplevelser på Island, restips på Apollo.se

Naturupplevelser på Island

Från varma källor till aktiva vulkaner och sprutande gejsrar – Islands natur bjuder verkligen på något utöver det vanliga. Här har vi samla några av de mest kända naturupplevelserna på ön, vilken väljer du? 

Blå lagunen på Island

En av de mest kända naturupplevelserna på Island är den Blå lagunen. Här badar du i ett turkost vatten, dramatiskt beläget mellan svarta lavaklippor. Vattnet får sin blåa färg tack vare mineralerna, och temperaturen är året om 36-39 grader. Inte nog med att det är en häftig upplevelse – vattnet i den Blå lagunen anses vara välgörande.

Hekla – Islands mest kända vulkan

På Island finns det 30 aktiva vulkaner. Den största och mest aktiva vulkanen heter Hekla, och ligger cirka 11 mil från Reykjavik. Vulkanen är 1491 meter hög och fick senast ett utbrott år 2000.

Rid på Islandshästar 

En av de mysigaste upplevelserna på Island, om du frågar oss, är att rida islandshäst! De små hästarna blir som oftast inte mer än 150 centimeter höga, och att rida i Islands vackra landskap bjuder på allt från vulkaniska berg till gröna skogar. Det finns flera hästgårdar nära Reykjavik - välj och vraka bland utflyktspaketen!

Blå lagunen på Island, restips på Apollo.se
Varma källor vid Reykjadalur, restips på Apollo.se

Varma källor i Reykjadalur

Vackert beläget i en dal ligger bäcken Reykjadalsá med sina heta källor, Reykjadalur. Bäcken ligger i staden Hveragerði, ett par mil från Reykjavik. För att komma till de varma källorna väntar en vandring på cirka trettio minuter, där du passerar varma källor, turkost vatten och vattenfall. Vandringsleden är brant och smal och går främst genom gräsmark, men väl framme på plats kan du ta ett magiskt bad i en varm källa, omgiven av mäktiga landskap.

Valsafari från Reykjavik

Reykjavik och Island är ett utmärkt resmål för den som vill se valar. I Islands vatten bor både delfiner, blåvalar, knölvalar och späckhuggare. Gillar du valar kan semestern i Reykjavik därför vara ett utmärkt tillfälle att åka på valsafari! Ett stort urval av utflykter erbjuds över hela landet, till exempel från Faxafloi. Den mest kända valsafarin finns i Húsavík, cirka sex timmar från Reykjavik med bil.

Den Gyllene Cirkeln

En av de mest klassiska turerna på Island är Gyllene Cirkeln. På den här utflykten besöker man tre, kända naturfenomen på Island: Thingvellir, Geysir och Gullfoss. Geysir, eller Great Geysir som den också kallas, ligger nordost om Reykjavik. Thingvellir National Park är en känd nationalpark med en enorm ravin. Parken är främst känd för faktumet att det är här två atlantiska plattor möts; den Eurasiska kontinentalplattan och Nordamerikanska kontinentalplattan. Det är också ett UNESCO-världsarv. Här ligger Islands största sjö, Þingvallavatn. Vattenfallet Gullfoss ligger i älven Hvítá och faller dramatiskt ned i en djup klyfta.

Se fler restips till Reykjavik

Geysir på Island, restips på Apollo.se