Santorinis charmiga byar

Mysiga små gränder och traditionella vitkalkade hus med blåmålade dörrar, tak och fönster - på Santorini finns många charmiga städer och byar som klättrar sig upp på klipporna och ger en magnifik utsikt.

Huvudstaden Fira

Fira är Santorinis huvudstad och här bor cirka 2 000 människor. Staden är byggd på klippan ner i calderan och här finns både shopping, fina caféer, vacker utsikt och pittoreska gränder. Det finns också massor av guldsmeder, skobutiker och spännande små butiker. Det är en god idé att ta sig ner till den gamla hamnen, antingen via en liten stig eller med linbanan, för att njuta av en god lunch med havsutsikt.

Emborio

I den lilla byn Emborio tar du dig fram på snirkliga små gator som kantas av traditionella hus och kyrkor. Vid ingången till byn finns ett litet café som serverar goda smoothies och grekiskt kaffe.

Megalochori

Megalochori hälsar dig välkommen med sina smala gränder och vackra blå dörrar. Innan du kommer fram till torget passerar du kyrkan, där tornet är byggt ovanpå stadsporten. Det idylliska lilla torget är trivsamt och staden är full av rosa bougainvillea. Här finns flera mysiga restauranger och caféer. Besök gärna den lilla vingården intill torget. Här kan du lära dig mer om hur man framställer vin och självklart får du även smaka på slutprodukten.

Charmiga Akrotiri

Akrotiri ligger på öns sydvästra sida och är byggd i gammal traditionell stil med charmiga vitkalkade hus och smala gränder och har det omisskännliga inslaget av äldre män som löser världsproblemen över en kopp grekiskt kaffe. Det finns gott om caféer och tavernor i byn i synnerhet kring torget. Inte långt från Akrotiri ligger den unika Red Beach och Faros fyrtorn.

Ammoudia

Ammoudia ligger norr om Oia och hit kommer man lättast med bil. Ät en utmärkt lunch på någon av restaurangerna eller varför inte åka hit och njuta av den underbart vackra solnedgången. Staden har byggts runt hamnen och man låter sig lätt imponeras av de eleganta husen som klättrar upp längs klipporna.

Imerovigli och Skarosklippan

Imerovigli ligger mellan Oia och Fira och är en av de typiska vita städer som klättrar på klipporna mot calderan. Många av vykorten som man köper i Grekland har hämtat sina motiv härifrån. Från Imerovigli kan du komma ut på Skarosklippan där det en gång låg en borg som användes till att övervaka öns kustremsa. I dag är det bara en ruin, men promenaden ut på klippan bjuder på både motion och en fantastisk upplevelse. Glöm inte att ta med kameran!

Pyrgos

Pyrgos var tidigare Santorinis huvudstad och orten ligger runt en bergstopp med en borg högst upp, som byggdes som försvar mot pirater. Stadens gator bildar labyrinter – helt enkelt ett sätt att lura piraterna så att de inte skulle kunna komma upp i borgen. Runtomkring Pyrgos ligger fortfarande ruinerna kvar efter husen som förstördes i jordskalvet. Staden är mycket charmig med slingrande trappor, gränder och stora vackra kyrkor, och på torget finns både restauranger och caféer.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Santorini, hitta och boka en resa till Santorini eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Santorini

Här hittar du våra bästa tips på de finaste stränderna, de bästa restaurangerna, mysigaste byarna och mycket mer! 

Se alla våra restips för Santorini

Santorini

  • Magiska vyer och solnedgångar
  • Fina lavastränder
  • Lyxiga hotell och grekisk charm
Se alla resor till Santorini

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här