Frukträd i Grekland

Hållbara resmål i Grekland

Upplev det hållbara Grekland! Utforska lilla förnybara Tilos, som är självförsörjande på energi och som dessutom är Grekland första zero waste-ö, eller varför inte upptäcka fantastiska Paros som strävar efter att bli hel fri från engångsplast! 

Mysiga gator på Paros

Förnybara Tilos 

Den lilla pittoreska ön Tilos är på väg att bli den allra första Medelhavsön som är 100% självförsörjande på energi, genom användningen av sol- och vindkraft. Det är dock inte allt - visst du att hela 80% av Tilos avfall återvinns? Lilla Tilos är en förebild för andra öar i Medelhavet och visar verkligen vägen framåt mot en grönare och mer hållbar framtid. Tilos är även Greklands första zero waste-ö!

Plastfria Paros

Paros kommer snart att bli den första ön i Medelhavet helt utan engångsplast och avfall. Detta tack vare framgången med Clean Blue Paros-programmet tillsammans med Common Seas. En fantastisk bedrift som visar att allt är möjligt när människor hjälps åt och gemensamt vill skapa förändring! 

"Pick the alien"

iSea-initiativet, som introducerades av The Cyclades Preservation Fund och Ionian Environmental Foundation, uppmuntrar lokala fiskmarknader, restauranger och butiker på Korfu, Santorini, Naxos, och Paxos att sälja och konsumera invasiva fiskarter för att skydda det inhemska djurlivet i lokala vatten. Genom att stödja detta initiativ på din resa, hjälper du till att bevara de vackra och unika vattensystemen i Grekland för framtida generationer.

Vackra vyer på Skiathos

Alonissos

Alonissos är känt som fristaden för Medelhavsmunksälen, Monachus monachus. Alonissos är en del av ett värdefullt ekosystem i Medelhavet och hem för många unika arter. För att bevara miljön har Alonissos kommun infört ett program för att minska användningen av plastpåsar på ön. Nu erbjuds både invånare och besökare papperspåsar i butiker och affärer samtidigt som det även pågår en kampanj för att dela ut gratis återanvändbara påsar till kunderna.

Cykelvänliga Skiathos

Skiathos har flera år i rad certifierats med miljömärket Bike Friendly Destination och i sommar kan du låna gratis cyklar och elcyklar. Ja, du hörde rätt - turister och lokalbefolkningen kommer att kunna glida runt på Skiathos stad och Koukounaries på cykel eller elcykel helt gratis. Det kommer finnas 10 olika stationer där du kan låna cyklarna - 9 i Skiathos stad och en i Koukounaries. Bokningssystemet kommer vara automatiserat och enkelt att använda. Initiativet hoppas kommunen kommer bidra till att minska föroreningar, buller och trafikstockningar, samtidigt som det kommer att öka miljömedvetenheten och även förbättrad folkhälsa. Fördelen med att utforska ön på cykel är att du själv bestämmer vad du vill se - dessutom i ditt egna tempo!


Mer om hållbarhet

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete, få tips på vad du kan göra under semestern för att bidra till en hållbar turism eller ...

Hållbart resande

Tillsammans med resenärer och partners vill vi lägga grunden för ett hållbart resande.

Läs mer om hur vi reser hållbart

Tips på hur du kan resa mer hållbart

Vill du veta hur du som resenär kan bidra till en mer hållbar turism? Här hittar du tips på vad du kan göra under semestern.

Läs mer

Hållbara hotell

Vill du bo lite grönare och lämna ett mindre avtryck? Välj ett hotell som är hållbarhetscertifierat av Travelife eller miljömärkt av Green Key.

Se alla hållbara hotell