Ön Tilos i Grekland

Tilos – Greklands första Zero Waste-ö

Visste du att det finns en Zero Waste-ö i Grekland? Ön heter Tilos och ligger i det Egeiska havet. Under år 2021 bestämde sig den lilla ön för att bli Zero Waste och i juni 2023 blev ön den första Zero Waste-certifierade staden i Grekland och den första zero waste-ön i världen!

Zero Waste innebär att allt avfall som produceras samlas in och hanteras på ett helt cirkulärt sätt, för att minimera miljöavtryck. Både soptippar och offentliga soptunnor har tagits bort på ön och soparna samlas in genom dörr till dörr-insamling både hos privatpersoner och verksamheter som restauranger. Man satsar på kompostering, återvinning och återanvändning. Detta skapar en positiv kedja av miljömässiga, sociala och ekonomiska fördelar för hela lokalsamhället. Initiativet Just Go Zero Tilos är ett nytt sätt att tänka och en ny livsstil. Deras vision handlar om att anpassa den tekniska lösningen så att människor och teknik kan jobba tillsammans för en bättre miljö.

På Tilos bor bara 500 invånare året runt. Ön har producerat det mesta av sin egen el sedan 2019, med hjälp av solpaneler och ett vindkraftverk. Deras senaste och största problem har handlat om plast, men just nu är det mer än 80 % av Tilos skräp som återvinns. En soptipp där sopor tidigare grävdes ner har nu stängts permanent och istället har där planteras blommor. Istället finns också en återvinningsanläggning där skräp sorteras för att producera bland annat glaspulver, cementblandning, kompostgödsel och komprimerad kartong. Anläggningen behandlar just nu cirka 2 ton avfall per vecka, varav det mesta är helt återvunnet. Ungefär en tredjedel komposteras och 15 % sopor klassade som "icke-återvinningsbara" steriliseras och strimlas för att användas inom bygg.

Vita hus på ön Tilos, Grekland

Från och med december 2021 har Tilos ett system för hämtning av sopor i hemmet, där invånarna överlämnar återvinning efter de sorterat sitt hushållsavfall. Projektet började med 10 hus och är nu uppe i mer än 400, enligt återvinningsföretaget Polygreen som erbjuder tjänsten gratis. Polygreen använder en app för att förbereda för inkommande avfall som också vägs vid varje upphämtning.

Tilos förväntar sig ca 30 000 besökare i sommar, det är viktigt att även turisterna blir en del av Zero Waste-mentaliteten. Vid den största hamnen brummar elfordon förbi och transporterar varor. Solpaneler ger el till informationstavlorna vid busshållplatsen och till en ramp som ger personer med funktionshinder tillgång till havet. Det är ett extra arbete för både privatpersoner och verksamheter på ön att källsortera, men ingen kan argumentera om den långsiktiga nyttan. Lokalbefolkningen jobbar tillsammans för att få detta nya system att fungera och ön har redan många utländska besökare som är mer vana vid återvinning och som verkligen uppskattar och tar del av initiativet.

Ilidi Rock på ön Tilos, Grekland


Tips & Inspiration

Hitta och boka en resa till Tilos, läs om hållbart resande eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Tilos

  • Pittoresk atmosfär
  • Många vackra stränder
  • Vandring i natursköna omgivningar
Se alla resor till Tilos

Hållbart resande

Tillsammans med resenärer och partners vill vi lägga grunden för ett hållbart resande.

Läs mer om hur vi reser hållbart

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här