Grekland – det nya vandringsparadiset

En härlig vandring mellan vingårdar eller en mer utmanande tur med inslag av klättring på ruiner? Att vandra på semestern blir allt mer populärt. På resebolaget Apollo satsar man därför extra på resor med vandringsfokus i Grekland.

Hotellet Porto Myrina - powered by Playitas på Limnos.

”Viktigt med hög kvalité”

–  När vi skapar nya träningshotell utgår vi alltid från träningen. Den ska vara rolig, lättillgänglig, inspirerande och kunna kombineras med sol, bad och god mat. Det är viktigt att utrustning, maskiner och faciliteter håller hög kvalité för både vardagsmotionären som den professionella atleten, säger Daniel Barkland, marknadschef på Apollo.

En av dessa nya satsningar hittas på den grekiska ön Limnos. Hotellet heter Porto Myrina – powered by Playitas och är sportinriktat med familjeprägel. Här finns aktiviteter för alla åldrar som gruppträning, padelbanor eller utflykter med SUP och cykel. Hotellet ligger också i direkt anslutning till havet, har gott om ytor för barn att röra sig på och är omringat av lugn och stilla natur.

Ytterligare ett nytt tillskott till Playitas-familjen är Sivota Retreat – powered by Playitas som ligger i Sivota på grekiska fastlandet. Det är ett nyrenoverat hotell som ligger på en sluttning med en hänförande utsikt över hav, berg och öar. Här finns ett mångsidigt utbud av sport och träning som löpning eller cykling i bergen, padel och tennisbanor samt vattenaktiviteter som kajak och SUP.

Zagoria, Grekland.

Kompletta vandringsresor med guide

Missa inte möjligheten att via resebolaget tillsammans med TEMA boka kompletta vandringsresor med guide, inklusive flyg, boende och måltider.

– Vår satsning på vandring är ett resultat av att det har varit ökad efterfrågan på sådana resor. Vilket är förståeligt – vandring är ett perfekt sätt att ta del av naturupplevelser. Dessutom påverkar det både fysisk och mental hälsa positivt, säger Daniel Barkland. 

Till sensommaren anordnas vandringsresor till Pindusbergen i regionen Zagoria och på Kreta. Det är områden som givetvis även går utmärkt att besöka för den som vill vandra på egen hand. Zagoria är känt för sin vilda natur, täta skogar och klara floder. Byarna i området är skyddade av Unescos världsarv med välbevarade hus i traditionell byggkonst och smala stenlagda gränder. Från de små samhällena går stigar ner till världens djupaste ravin: Vikos, där flera vackra vandringsleder finns att upptäcka.

Aktiviteter för hela familjen

På den populära ön Kreta finns två fina vandringsleder. Den ena går längs öns största ravin, Samaria, som är känd för sin storslagna natur. Vandringen längs ravinen är på vissa ställen ganska avancerad, då leden bara är 4 meter bred och omges av 500 meter höga bergssidor.För den som söker en enklare tur är leden som börjar i byn Imbros ett bra alternativ. Den 8 kilometer långa sträckan tar cirka 2,5 timmar att vandra och är öppet året runt.

En kort bil- eller busstur från båda lederna ligger ytterligare en nykomling bland Apollos hotell: Alegria beach resort. Hotellet är ett familjekoncept, ligger placerat på öns vackra sydkust och erbjuder aktiviteter för hela familjen.

Vandringsled på Samos, Grekland.

Vingårdar i Näktergalens dal

Näktergalens dal är namnet på ön Samos storslagna vandringsparadis. Leden erbjuder en vacker tur genom vingårdar till toner av näktergalens skönsång.  Här blandas slingrande småvägar med öppna vyer över havet och olivlundarna.

–   Under sträckan passerar man också bergsbyarna Vourliotes och den pittoreska byn Manolates, där det känns som om tiden stått stilla. Här kan du passa på att promenera bland mysiga gränder och njuta av en storslagen utsikt, säger Daniel Barkland.

 ”The Lava paths” (lavastigarna) är namnet på Lesvos vandringsleder som går längs öns förstenade skog. Skogen bildades efter ett vulkanutbrott för 20 miljoner år sedan då lava och aska täckte hela området. Den förstenade skogen finns idag med på Unescos världsarvslista och räknas som den största i sitt slag. På ön, som är ett perfekt resmål för den som älskar det genuina Grekland, hittas även det nybyggda boutiquehotellet Porto Plomari.

–  Hotellet är en restaurerad gammal olivfabrik där man blandat ursprungligt material med modern inredning och arkitektur. Det har resulterat i ett jätteläckert hotell i industriell stil precis vid vattnet. Här kan man bara ta det lugn och vila upp sig i den rofyllda atmosfären och delta i yogapass, gruppträning eller spela padel, säger Daniel Barkland.

Den taklösa kyrkan Panagia Kakaviotissa har kallats för en av Greklands vackraste och mest unika kyrkor.

Tips vid vandring i Grekland:

 

  • Planera din rutt - Oavsett om du väljer att vandra med guide eller själv så är det bra att ägna tid åt att lära känna området du ska vandra i. Studera gärna kartor över rutterna och läs gärna vandringsguider för att inte missa pärlorna, men också för att kunna undvika risken att gå vilse.
  • Börja i tid - Gå hellre upp tidigt på morgonen än att du kommer iväg för sent på dagen. Det kan vara lockande att försöka tajma en solnedgång men tänk på att det snabbt blir mörkt och det är inte alltid enkelt att hitta tillbaka. Prata gärna med hotellet så brukar det att gå att ordna frukostpaket att få med sig.
  • Välj rätt skor och kläder – Underlaget kan variera och klimatet ändras under vandringen för den som går en längre rutt. Klä dig därför i tunna plagg som skyddar större delen av kroppen, t.ex. en skjorta. Tänk på att ha bekväma skor och skydda huvudet från solen med en hatt eller keps. Och se över väderprognosen för dagen innan du beger dig ut.
  • Din säkerhet - Ge dig inte ut utan att meddela hotellet och se till att mobilen är fulladdad. Se till att ha det lokala räddningsnumret inlagt på din mobil.
  • Packning på vandringen – Fyll gärna en lätt ryggsäck med vatten, något att äta, plåster samt solkräm så att du kan fylla på. En extra powerbank är aldrig fel.

Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Grekland, hitta och boka en resa till Grekland eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Grekland

Här hittar du våra bästa Greklandstips inför din resa – oavsett om du är en van Greklandsresenär eller besöker detta vackra och solvänliga land för första gången.

Se alla våra restips för Grekland

Grekland

  • Kristallklart vatten och långa tavernakvällar 
  • Små, genuina byar på folkkära Kreta och nyheten Limnos
  • Välj bland romantiska Parga, härliga Rhodos och vackra Skiathos
Se alla resor till Grekland

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här