Utsikt över amfiteatern Dodoni

Sevärdheter utanför Parga

Utforska forntida platser och lära dig mer om Greklands intressanta historia under din semester - utanför Parga hittar du ett flertal sevärdheter väl värda ett besök. Här kommer våra bästa tips!

Zalongomonumentet

Historiska Arta

I Arta står historien i fokus. Här kan du se bland annat Greklands äldsta turkiska bro och 1200-talskyrkan Pangaia Parigoritissa med dess sex kupoler. Det finns också flera andra byggnader från den turkiska eran. Kör mot Preveza och följ skyltarna mot Arta. 

Necromandio 

Necromandio, eller nedgången till Hades som den också kallas, är platsen där de gamla grekerna hävdade att nedgången till dödsriket Hades låg. Grottan upptäcktes på 50-talet och man fann bland annat rester av mat, djur och keramik. Under antiken vallfärdade människor från hela Grekland hit för att träffa dödsoraklet och få kontakt med sina döda släktingar. För att ta dig hit så kör du mot Preveza, efter femton minuter ser du den lilla byn Kanalaki på vänster sida. Sväng av mot byn och följ skyltarna mot Necromandio. Från Kanalaki tar det tio minuter att gå upp till Necromandio som ligger på en höjd bakom byn.

Besök Ali Pasha-borgen

Ali Pasha var en turkisk-albansk härförare som i början av 1800-talet intog Parga och områdena runtomkring. Borgen byggdes för att hålla stånd mot engelsmännen som ganska snart gav upp kampen om Parga och sålde staden till Ali Pasha för 13 000 pund. Om du besöker borgen på egen hand åker du genom Anthoussa och följer därefter skyltarna mot borgen. Du kan också hoppa på minitåget som går från Krioneristranden till Ali Pashaborgen.

Ali Pasha-museet

Museet är inhyst i klostret Agioas Pandaleimonos, som ligger på den lilla ön i insjön Pamvotis i Ioannina. Här bodde Ali Pasha under den tid som han styrde i Parga. Det var också här som han dog 83 år gammal när den turkiska sultanen fick tag i honom efter flera års letande. Ali Pashas kropp ligger begravd i ett mausoleum på ön. Museet visar på ett bra sätt hur man levde och verkade i Grekland under denna tid. Öppet mellan 8.00 och 11.00 under sommarmånaderna. För att komma hit åker du en båt som kostar 1 euro. Inträdet kostar 60 cent.

Zalongomonumentet

Zalongomonumentet är en plats med en mycket dramatisk och speciell historia. År 1803 begick kvinnor och barn självmord här uppifrån ett berg. Turkarna hade invaderat området och männen stannade kvar för att försvara byn. Kvinnorna valde sitt eget öde framför att bli turkarnas slavar. På femtiotalet byggdes detta monument för att hedra minnet av händelsen. Det är en speciell upplevelse att gå de 400 trappstegen till toppen av monumentet. Kör mot Preveza och följ kustvägen tills du ser en skylt mot Kastrosikia. Sväng in där och strax ser du en skylt mot Zalongomonumentet.

Historiens vingslag i Dodoni

Dodoni är en av de bäst bevarade amfiteatrarna i Grekland. Den byggdes cirka 300 f. Kr. och det är lätt att känna historiens vingslag när man gör ett besök här. Varje sommar hålls också en dramatik-festival i amfiteatern. Om du åker bil till Dodoni så kör du från Parga till Thesprotia genom Margarithi. När du kommer till motorvägen kör du mot Ioannina och följer sedan skyltarna mot Dodoni.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Parga, hitta och boka en resa till Parga eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Parga

Här hittar du våra bästa tips på de mysigaste restaurangerna, härligaste stränderna, de bästa utflykterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Parga

Parga

  • Vackra stränder
  • Pittoreska Parga stad
  • Kombinera med Lefkas
Se alla resor till Parga

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här