Sevärdheter på Naxos

Naxos historiska sevärdheter

För den som är intresserad av grekisk historia är Naxos sevärdheter ett spännande inslag under semestern. Utöver den stora porten som ligger utanför hamnen finns här ett flertal tempel värda ett besök, för att inte nämna berget Zeus. 

Portara - Den äldsta porten

Redan vid ankomsten till Naxos ser du den stora pampiga porten som ligger på en klippa utanför hamnen: Portara, porten till solguden Apollos tempel. 530 före Kristus byggdes porten av ledaren Lygdamis som med lätt storhetsvansinne hade målet att templet skulle bli större än Zeus tempel på Akropolis. Så blev det dock inte, för templet blev aldrig klart i och med krigen med Samos. Numera är den Naxos kännetecken och härifrån kan du njuta av den mest fantastiska solnedgång, se ut över hamnen och staden, och samtidigt skymta grannön Paros ute vid horisonten.

Imponerande marmorbrott

Marmorbrotten på Naxos är en imponerande syn. Det är två stora berg med imponerande vita marmorbrott. Här är det förtrollande vackert och på kvällen när mörkret faller på blir den vita stenen nästan självlysande.

Demetertemplet, Naxos

Demetertemplet

Demetertemplet, tillägnat fruktbarhets- och skördegudinnan Demeter, ligger tre kilometer söder om byn Ano Sagri på Naxos. Templet byggdes på 600-talet f.Kr. och upptäcktes 1949 av en grekisk arkeolog. På vår utflykt "Naxos runt" besöker vi både Demetertemplet, Kouros-statyn och Apiranthos. 

Dionysos tempel

I Iria på Naxos finns ett vackert tempel som är tillägnat Zeus son och vinguden Dionysos. Templet härstammar från 1400-talet f.Kr.

Berget Zeus

Berget Zeus ligger vid staden Filoti, 1 004 meter över havet. Du går lätt hela vägen upp till toppen om du är i någorlunda god form, annars går det en bilväg nästan ända fram. Enligt legenden föddes Zeus på Kreta men växte upp på Naxos. Öborna älskade honom och byggde ett tempel till hans ära uppe på berget. Zeus hustru Ariadne blev gravid men dog innan hon hann föda. Zeus skar då ut fostret och sydde in det i sitt eget lår. Barnet som föddes var vinguden Dionysos. Där är förklaringen till att Naxos är så frodigt grönskande och har så gott vin!

Kouros I

Strax utanför byn Apollonas norr om Naxos stad, ligger en ca tio meter lång stenstaty, en så kallad "kouros" som vilar i bergssluttningen. Statyn, som är daterad till 600-talet f.Kr., är gjord av marmor och föreställer troligtvis guden Apollon eller vinguden Dionysos.

Kouros II

Kouros av Melanes är en mindre, men ändå sex meter lång, staty från 700-talet f.Kr. vars ena ben är avbrutet. Efter cirka en kvarts promenad upp på berget kommer man till ett gammalt stenbrott där det finns ännu en kouros – ”Kouros of Potamia".