Mount Zeus på Naxos

Naxos historiska sevärdheter

För den som är intresserad av grekisk historia är Naxos sevärdheter ett spännande inslag under semestern. Utöver den stora porten som ligger utanför hamnen finns här ett flertal tempel värda ett besök, för att inte nämna berget Zeus. 

Portara, porten till solguden Apollos tempel

Portara - Den äldsta porten

Redan vid ankomsten till Naxos ser du den stora pampiga porten som ligger på en klippa utanför hamnen: Portara, porten till solguden Apollos tempel. 530 före Kristus byggdes porten av ledaren Lygdamis som med lätt storhetsvansinne hade målet att templet skulle bli större än Zeus tempel på Akropolis. Så blev det dock inte, för templet blev aldrig klart i och med krigen med Samos. Numera är den Naxos kännetecken och härifrån kan du njuta av den mest fantastiska solnedgång, se ut över hamnen och staden, och samtidigt skymta grannön Paros ute vid horisonten.

Imponerande marmorbrott

Marmorbrotten på Naxos är en imponerande syn. Det är två stora berg med imponerande vita marmorbrott. Här är det förtrollande vackert och på kvällen när mörkret faller på blir den vita stenen nästan självlysande.

Demetertemplet på Naxos Demetertemplet, tillägnat fruktbarhets- och skördegudinnan Demeter

Demetertemplet

Demetertemplet, tillägnat fruktbarhets- och skördegudinnan Demeter, ligger tre kilometer söder om byn Ano Sagri på Naxos. Templet byggdes på 600-talet f.Kr. och upptäcktes 1949 av en grekisk arkeolog. På vår utflykt "Ötur - Naxos höjdpunkter" besöker vi både Demetertemplet, Kouros-statyn och Apiranthos. 

Dionysos tempel

I Iria på Naxos finns ett vackert tempel som är tillägnat Zeus son och vinguden Dionysos. Templet härstammar från 1400-talet f.Kr.

Berget Zeus

Berget Zeus ligger vid staden Filoti, 1 004 meter över havet. Du går lätt hela vägen upp till toppen om du är i någorlunda god form, annars går det en bilväg nästan ända fram. Enligt legenden föddes Zeus på Kreta men växte upp på Naxos. Öborna älskade honom och byggde ett tempel till hans ära uppe på berget. Zeus hustru Ariadne blev gravid men dog innan hon hann föda. Zeus skar då ut fostret och sydde in det i sitt eget lår. Barnet som föddes var vinguden Dionysos. Där är förklaringen till att Naxos är så frodigt grönskande och har så gott vin!

Kouros I

Strax utanför byn Apollonas norr om Naxos stad, ligger en ca tio meter lång stenstaty, en så kallad "kouros" som vilar i bergssluttningen. Statyn, som är daterad till 600-talet f.Kr., är gjord av marmor och föreställer troligtvis guden Apollon eller vinguden Dionysos.

Kouros II

Kouros av Melanes är en mindre, men ändå sex meter lång, staty från 700-talet f.Kr. vars ena ben är avbrutet. Efter cirka en kvarts promenad upp på berget kommer man till ett gammalt stenbrott där det finns ännu en kouros – ”Kouros of Potamia".


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Naxos, hitta och boka en resa till Naxos eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Naxos

Här hittar du våra bästa tips på de bästa sevärdheterna, finaste stränderna, mysigaste restaurangerna och mycket mer!

Se alla våra restips för Naxos

Naxos

  • Paradisstränder med kristallklart vatten
  • Charmiga byar och städer 
  • Kombinera med Mykonos & Santorini eller Paros 
Se alla resor till Naxos

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här