Livet på Naxos

Livet på Naxos

En liten grekisk ö som Naxos har allt som behövs för en lyckad semester. Du blir snabbt bekant med både ön och dess invånare. Den bjuder in och omfamnar, med sitt kristallklara vatten och värmande sol.

Det där lilla genuina och så väldigt typiskt grekiska finns kvar på Naxos. Det är själen på dessa små öar. Föreställ dig en tidig morgon i hamnen. Öns gäster har inte vaknat än. Öborna och tavernorna, som ligger som ett pärlband längs hamnpromenaden, har däremot vaknat. Här fylls vagnar med is och färsk fisk. Bläckfiskar hängs på tork i solen. Det är en behaglig morgonstund. Du är där.

Sköna dagar på stranden på Naxos

En av de vackraste stränderna på Naxos är den mellan Agia Anna och Plaka. Här är sanden inte sand utan små, små guldgula välslipade stenar. Längs stranden finns flera tavernor att välja bland.

En annan fin strand är den Agios Georgios. Där hamnen och staden slutar tar stranden vid om du går söderut. Det är långgrunt och sanden är finkornig. En helt perfekt strand för barnfamiljen. Här finns all service man kan önska sig med olika vattenaktiviteter, solstolar, beach-barer och tavernor. Fler strandtips till Naxos hittar du här.

Eftermiddag och kväll på Naxos

När solen börjar gassa nere i hamnen är det fortfarande lite svalare i de små trånga gränderna i den gamla byn. Fortsätt din promenad, längre in och längre upp. Det är påfallande lugnt även här. Små butiker med souvenirer, sandaler, väskor eller olika strandartiklar ligger vägg i vägg med grönsakshandlaren och den lilla matbutiken. Här inne i gränderna pågår vardagslivet hela dagen. Först till kvällen blandas byborna upp med besökare som fyndar sandaler och letar efter den lilla perfekta kvällsrestaurangen. Det finns en hel del att välja mellan, lika pittoreska som på vykort med vinrankor som tak i de dryga metern breda gränderna.

En klassisk restaurang är det lilla ouzeriet Baletta. Den lilla restaurangen har i tre generationer drivits av samma familj. Ägaren är stolt över både sin restaurang och sin vackra ö. Här finns allt man kan önska sig, havet och bergen. Här odlar man sina egna grönsaker och föder upp både kor och får. Ön är näst intill självförsörjande när det kommer till råvaror. På Baletta samlas ofta lokalborna för att glas ouzo, varför inte göra detsamma?

Livet på Naxos är bra härligt.

Se fler restips för Naxos

Plaka Beach på Naxos
Strandpromenad på Naxos