I samklang med den rika kulturen
Läs resejournalisten Bjørn Moholdts reportage från Mythical Coast
Poolområdet på Mythical Coast

Mythical Coast är ett relativt nytt hotell i Apollos portfölj som satsat på "djävulen" i detaljerna.

Man inser snabbt att personerna bakom hotellet har haft en klar idé om vad det ska bli - en oas på Lesvos sydöstra kust. Det var också viktigt att koppla hotellet till semesteröns rika kulturella förflutna.

Att spegla kulturen

Lesvos är den tredje största ön i Grekland och är känd för den bästa ouzon, den renaste olivoljan och de sötaste fikonen. Detta beror på öns rika jordmån, som också har bidragit till att människor har hittat hit under tusentals år.
Lesvos är till exempel födelseplatsen för de berömda grekiska kvinnliga poeterna Sappho, Odysseas och Elytis, liksom författaren Aesop - som i Aesops fabler - och filosoferna Aristoteles och Epicurus, och målaren Theophilos. 
Med andra ord är dess historia sammanvävd med homeriska berättelser och antika grekiska legender.
Det landskap och de kulturer som har vuxit fram här - grekiska och ottomanska för att nämna de två största - är fortfarande i allra högsta grad närvarande.

- "Jag tyckte att det var viktigt att återspegla öns rika kulturhistoria när jag planerade hotellets inredning", förklarar inredningsarkitekten Maria Gianoulidou, som tar oss med på en rundtur i Mythical Coast Wellness Retreat - hotellanläggningens fullständiga namn.

"Lånat" namn

"Vi är i början av säsongen och hotellet är halvfullt.
      - Det blir det snart ändring på", säger Maria med övertygelse - och stor pondus. Det här är inte hennes första hotellprojekt, så att säga.

Och mycket tyder på att hon kommer att hålla sitt ord. För även om den ljusa och livliga inredningen i de större allmänna utrymmena inte faller alla i smaken, så är rummen vackert och smakfullt inredda. Inte lika överdådigt som i lobbyn eller baren, men sobert och rent.
Lite nordiskt med klara, rena linjer och mörkt trä i detaljerna.

      - "Djävulen finns här, i detaljerna", säger hon med övertygelse.

Semesteranläggningen omges av ett härligt poolområde och flera av rummen har en liten trädgårdstäppa, som Maria säger förmodligen kommer att omvandlas till små pooler under årens lopp. 
Den luftiga restaurangen med en mysig bar leder ut till hotellets framsida, och därifrån är det en kort promenad till hotellets egen sandstrand.

Hotellet har "lånat" sitt namn från det vackra Mythical Blue på Santorini.
      - "Vi har inte kompromissat med någonting", understryker direktören på Mythical Coast Dimitra Kouskos, som tillhör familjen bakom den stora investeringen.
      - "Vi har lagt ner själ och hjärta och all vår expertis i det här", säger hon.

Till glädje för alla som bokar en resa hit.

 

Mythical Coast Wellness Retreat

  • Ett modernt, nyrenoverat 4-stjärnigt hotell byggt i Agrilia Kratigos, bestående av totalt nio byggnader, på tio tunnland mark.
  • Hotellet är byggt i en lummig miljö med tallar och fruktträd.
  • Det är fullt utrustat med ISO-certifierat Spa samt wellness- och thalassoterapiområden som inkluderar: Tre inomhuspooler (kallt, varmt och havsvatten), bastu och hamam.
  • Gym som täcker de flesta behov.
  • Privat parkering, privat kyrka (!) och strand med solstolar och parasoller.