Fyren på Capo Lefkas

Sevärdheter på Lefkas

- våra 3 bästa tips!

Vill du utforska natursköna Lefkas sevärdheter under din semester är ett bra tips att hyra en bil för att uppleva det ön har att erbjuda bortom stränderna. Pittoreska byar med gamla fina kyrkor, ett vattenfall och hänförande utsikter hör till höjdpunkterna.

1. Gamla kyrkor och kloster

I den lilla orten Poros finns den vackra Analipsikyrkan med imponerande väggmålningar från 1500-talet. Det finns också ett slott från 300-talet f. Kr. och en gammal olivpress. I området ligger också den lilla fiskehamnen Mikros Gialos med sin fina strand.

Agios Kiriaki är en liten kyrka som ligger på en halvö utanför Nidri. Hit kan du ta en av de små fiskebåtarna som går från Nidris hamn. Du kan också cykla ut hit och gå de sista hundra meterna. Cykla mot byn Vlichos och sväng sedan vänster mot kyrkan.

Agia Mavra-fortet, som byggdes på 1300-talet, är ett fint utflyktsmål på Lefkas. Inuti fästningen finns en kyrka som är tillägnad Santa Maura. 

I närheten av Lefkas stad ligger klostret Faneromeris som grundades av lärlingar till aposteln Paulus. Här bor fortfarande munkar, och inne i klostret finns det en utställning med kristna böcker och vackra ikoner. Klostret är öppet under dagtid.

2. Vattenfallen i Dimossari

Denna underbara plats är ett perfekt utflyktsmål. Det tar knappt en timme att gå hit från Nidri, och väl framme kan man bada i två små laguner. Det finns stentrappor med räcken att hålla sig i för att ta sig upp till toppen. Runt lunchtid lyser solen in i klyftan och det är en ren njutning att doppa sig i lagunen nedanför vattenfallet. Omgivningarna är härligt gröna och det finns dessutom en restaurang precis i början av stigen upp till vattenfallet. Vattenfallen ligger ungefär 3 kilometer från Nidri och det är skyltat hit från stora vägen.

3. Strålande utsikter

Eglouvi är den högst belägna byn på Lefkas och här odlas en speciell sorts linser som är berömda över hela Grekland. Varje år, omkring den 7 augusti, hålls en fest som är tillägnad dessa linser, uppe vid profeten Elias kyrka. Kyrkan ligger några kilometer från Eglouvi och härifrån har du en magnifik utsikt över ön och den omgivande skärgården.

Lefkas södra udde, Lefkas Cape, kommer du till genom att åka mot Athani och sedan vidare söderut. Enligt legenden tog den antika poeten Sappho sitt liv här genom att hoppa från de vita klipporna, på grund av olycklig kärlek. På udden står ett fyrtorn där du kan njuta av en otrolig utsikt.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Lefkas, hitta och boka en resa till Lefkas eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Lefkas

Här hittar du våra bästa tips på de trevligaste restaurangerna, finaste stränderna, roligaste aktiviteterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Lefkas

Lefkas

  • Mysiga städer 
  • Kritvita stränder och kristallklart vatten
  • Roliga aktiviteter 
Se alla resor till Lefkas

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här