Utsikt över den vackra ön Spinalonga på Kreta

6 sevärdheter på östra Kreta

Östra Kreta bjuder på en fantastisk rikedom av historiska sevärdheter. Den fascinerande arkeologiska sevärdheten Knossos är förstås det största dragplåstret, men här finns även många andra ruiner, palats och vackra landskap som väl värda att utforska.

Ruinerna i Knossos på Kreta

1. Spinalonga, längtans ö

I den vackra bukten i Mira ligger ön Spingalonga, mest  känd för att ha varit en av Europas sista spetälskekolonier. Ön har dock en lång och fascinerande historia och här finns även en venetiansk fästning. En guidad tur runt den övergivna kolonin rekommenderas.

2. Ruinerna i Gortys

Gortys var länge den viktigaste staden på Kreta och har en historia som sträcker sig 6 000 år tillbaka i tiden. I dag är Gortys en ruinstad med en välbevarad basilika, en amfiteater och lämningar från ett romerskt guvernörspalats. Det är ett stort och utbrett utgrävningsområde som ligger på sydsidan av Kreta. Hit tar du dig antingen via Spili, mot Agia Galini eller söderut från Heraklion.

3. Knossos

Knossos utanför Heraklion är enligt legenden kung Minos palats och en av Europas främsta sevärdheter. Missa inte chansen att se det mäktiga palatset och utgrävningarna av den minoiska civilisationens högsäte. Ruinerna efter det enorma palatset som byggdes under bronsåldern ger en fascinerande inblick i Europas äldsta högkultur.

Lassithislätten, Kreta

4. Vackert på Lassithislätten

Mellan Hersonissos och Agios Nikolaos breder Lassithislätten ut sig. Slätten är en otrolig syn eftersom landskapet är helt unikt, med vacker natur och traditionella väderkvarnar. När du är här bör du göra ett besök i Diktigrottan där det sägs att guden Zeus föddes i största hemlighet av sin mor Rhea, allt för att hans far Kronos inte skulle äta upp honom. Vid utgrävningarna hittade man ett altare, keramik, statyer och längst in i grottan finns en underjordisk sjö.

5. Historiska Faistos

Faistos ligger på en bergstopp vid Kretas sydkust, strax intill Agia Triada och Agia Galini. Det är ett stort utgrävningsområde, som nästan är i klass med ruinerna på Knossos! Här möts du av en labyrint av murar och innergårdar som visar var det antika palatset stod. Det var också här man hittade Faistosdisken, vars hieroglyfer fortfarande förbryllar forskare världen över. Öppet alla dagar utom måndagar.

6. Fort och palats

Som en portvakt till den venetianska hamnen i Heraklion ligger det ståtliga Koulesfortet. Det byggdes år 1211 och är idag restaurerat och en stolt symbol för staden. Då och då kan man gå på konserter i fortet och ibland hålls det konstutställningar här. Maliapalatset är ett av de fyra minoiska palats som finns på Kreta. Det är betydligt mindre än Knossos men är ändå väl värt ett besök. Palatset ligger i utkanten av Malia.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Kreta, hitta och boka en resa till Kreta eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Kreta

Här hittar du våra bästa tips på underbara stränder, de mysigaste restaurangerna, bästa sevärdheterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Kreta

Kreta

  • Den största av de grekiska öarna
  • Naturupplevelser och fantastiska stränder
  • Mängder av orter med olika karaktär
Se alla resor till Kreta

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här