Palmstranden Vai på östra Kreta

10 fina stränder på östra Kreta

Östra och södra Kreta kan skryta med några av Kretas finaste stränder. Här finns både långgrunda fina sandstränder för barnfamiljer och undangömda vikar där du kan njuta av lugn och ro. Vi tipsar om tio favoriter bland stränderna på östra och sydöstra Kreta.

Vai Beach, Kreta

1. Barnvänliga Stalis

Den mest barnvänliga stranden på östra Kreta är Stalis. Den långa fina stranden sträcker sig hela vägen från Stalis till Malia. Den finkorniga sanden är mjuk för små fötter och det långgrunda vattnet är som gjort för lek och stoj.

2. Vackra Vai

Palmstranden Vai öster om Hersonissos är stranden som alla pratar om och som du definitivt bör passa på att besöka. Här står Kretas enda naturliga palmer tätt runt den rogivande stranden. Koppla av och bara njut av vågornas svall och härliga bad. På resan ner slingrar sig vägen fram längs de vackra bergen och du omges av Kretas storslagna natur. 

3. Almyrosstranden

Ett par kilometer öster om Agios Nikolaos sträcker sig en lång strand med finkornig sand. Här är det full aktivitet med vattensporter och stranden är också långgrund vilket gör den perfekt för de minsta som vill bada.

Anissaras, Kreta

4. Hersonissos

En bit väster om hotellet Creta Maris i Hersonissos hittar du flera underbara stränder. I bukterna, som omges av klippor, är sanden pärlvit och täckt av mjuka stenar. Längs stränderna kan du hyra vattenscooter, prova på parasailing eller varför inte ta med hela familjen på en bananbåt eller kanske en "flygande matta" över vågorna!

5. Anissaras och Analipsi

Mellan de två orterna Anissaras och Analipsi sträcker sig en finkornig sandstrand som är fin att promenera längs med. Här finns mängder av vattensporter och på sina håll är stranden långgrund och barnvänlig. Det finns också flera volleybollnät för dig som vill röra lite på dig.

6. Matala

Den trevliga badorten Matala ligger på sydsidan av Kreta. I bergen längs kusten finns det flera grottor som under 60- och 70-talet beboddes av hippies. Det sägs också att platsen användes som gömställen för krigsskepp för flera tusen år sen.  Matala har en av Kretas vackraste stränder – en sandstrand som omges av klippor och skuggande barrträd. Vattnet är klart vilket gör det fint att snorkla här. Det är ett välbesökt turistmål men det finns ändå avskilda platser att spendera en skön dag på. 

Chrissi island, Kreta

7. Sitia

Kuststaden Sitia på nordöstra Kreta har en fin sandstrand mitt i staden. Den två kilometer långa stranden ligger i en bukt som skyddar mot vindar och vågor, och har fått EU:s Blå Flagg för rent vatten. Med trevliga strandbarer, solstolar, parasoller och duschar får du en bekväm dag på stranden här.

8. Chrissi Island

På den obebodda ön Chrissi Island kan du njuta av gyllene sandstränder med rosaskimrande snäckskal. Det grunda kristallklara vattnet kring ön passar perfekt för snorkling. Det tar ca 45 minuter att åka hit med båt från Kretas sydligaste stad Ierapetra.

9. Long Beach

Några kilometer utanför Ierapetra på Kretas sydkust ligger den lilla byn Koutsounari och den härliga stranden Long Beach. Som namnet antyder är den lång, och mestadels även långgrund. Den mörka sanden bildar en häftig kontrast mot det rena turkosa vattnet.  Den kan dock bli riktigt varm i solen, så badskor rekommenderas. Här råder lugnet och det är gott om utrymme.

10. Agia Pelagia

I Agia Pelagia finns en härlig sandstrand som är ett populärt utflyktsmål för såväl lokalbor som turister. Här är sanden finkornig och det finns möjlighet till all slags vattensport. Längs stranden ligger en rad tavernor och restauranger, av vilka flera håller hög klass. Det finns också tre musikbarer som håller öppet under högsäsong. Agia Pelagia ligger cirka 2 mil utanför Heraklion.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Kreta, hitta och boka en resa till Kreta eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Kreta

Här hittar du våra bästa tips på underbara stränder, de mysigaste restaurangerna, bästa sevärdheterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Kreta

Kreta

  • Den största av de grekiska öarna
  • Naturupplevelser och fantastiska stränder
  • Mängder av orter med olika karaktär
Se alla resor till Kreta

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här