Vacker natur bland bergen på Kreta

Upptäck Kretas natur

Kreta har en fantastisk rik och varierande natur som bjuder in till många härliga upplevelser. Ön har hela tre olika klimatzoner som sträcker sig från snötäckta bergstoppar till fantastiska stränder. Vandra genom storslagna raviner, utforska spännande grottor och njut av det vackra landskapet.


Upptäck Kretas raviner

Ge dig ut på upptäcksfärd bland Kretas många och häftiga raviner. Med Apollo kan du följa med på utflykt till bland annat Imbrosravinen och Samararavinen. 

Samariaravinen

Samariaravinen

Uppe i Lefka Ori-bergen söder om Chania ligger Samariaravinen som är Europas längsta ravin. Här bjuds du på en storslagen naturupplevelse och en härlig vandring. Ravinen är cirka 18 kilometer lång och har ett rikt växt- och djurliv. Har du tur kanske du får syn på kri kri, en sällsynt get som lever här. 

Imbrosravinen

Imbrosravinen är sju kilometer lång och tar ungefär tre timmar att vandra. Ravinen börjar vid byn Imbros och bjuder på en relativt lätt vandring i vacker natur. Är du här på våren kan du njuta av Kretas alla blommande växter. Turen mynnar ut i den lilla byn Komitades där du kan äta en lätt lunch på tavernan.

Therissoravinen

Therissoravinen kan du enkelt köra bil till. En asfalterad liten väg leder längs med hela ravinens botten till den lilla byn Therisso. Genom ravinen som skuggas av platanträd finns en mängd grottor som fungerade som gömställen för byns män under den kretensiska frihetskampen. Vid torget i byn finns en gammal kyrka och här står också statyn av frihetskämpen Eleftherios Venizelos. Under helgerna fylls tavernorna av lokalbefolkningen som kommer för att njuta av god mat.

Samariaravinen på Kreta

Myrthianoravinen

Vill du vandra genom orörd natur långt bort från stora turistattraktioner ska du besöka den vackra Myrthianoravinen, som ligger söder om Heraklion. Här kan du vandra i grönskande skogar och sagolika miljöer och verkligen ladda batterierna.

Miliravinen

Mellan byarna Chromonastiri och Xirochori kan du vandra längs den vackra Miliravinen. Sträckan tar ungefär en timme till fots. Inne i ravinen finns en övergiven by med traditionellt byggda hus med matställen där man kan äta en bit under sommarmånaderna. Under vandringen passerar man också ruinerna av kyrkan Panagia Chalevi.

Kourtaliotikoravinen

Den ca 3 kilometer långa Kourtaliotikoravinen  ligger mellan byn Koxare och Prevelisjön. Det är en fantastisk plats att besöka, med enorma klippväggar som når nästan 600 meter upp mot himlen. Den djupaste punkten når du via en trappa från vägen ovanför och här ligger också en kyrka. Floden Megalo Potami, som rinner fram i ravinen, är hem åt vattenormar, grodor och diamantsköldpaddor.


Fler härliga naturupplevelser på Kreta

Passa på att upptäcka Kretas största sötvattenssjö, Kourna, eller spendera dagen på den vackra ön Chrissi Island.

Sjön Kourna

Sjön Kourna

Kretas enda naturliga insjö Kourna ligger vid foten av de Vita bergen, i närheten av den trevliga byn Georgioupolis. Det är ett fint utflyktsmål och under sommarmånaderna kan du passa på att hyra trampbåt eller kajak och ge dig ut på sjön, har du tur kan du få se både sköldpaddor och guldfiskar. Längs strandkanten hittar du flera trevliga tavernor som bjuder på god mat, skön atmosfär och trevlig utsikt över sjön. Ett litet torg möter dig när du kommer in i Georgioupolis, och här ligger caféer och tavernor på rad. Byborna umgås gärna småpratande över en kopp kaffe. Tar du dig en bit utanför torget kommer du ner till den långa fina sandstranden och går du en tvärgata bakom kan du besöka Kretas äldsta bageri, där man än i dag bakar sitt bröd i stenugn.

Lake Agia

Den lilla sjön Lake Agia som ligger nio kilometer sydväst om Chania bjuder på både skön natur och vackra fåglar. Du tar dig dit enkelt med cykel, moped eller bil.

Natursköna Paleochora

Paleochora ligger på sydkusten mellan Elafonissi och Sougia, cirka sju och en halv mil från Chania.  Det vackra landskapet, det behagliga klimatet och de fantastiska stränderna gör det här till ett mycket fint område. Här ligger traditionella caféer och tavernor sida vid sida med moderna barer och butiker.

Chrissi Island

Den speciella ön Chrissi ligger söder om Ierapetra på Kretas södra kust. På grund av de ovanliga cederträden som växer i sanddynerna är ön i dag ett naturreservat. Här finns härliga guldgula stränder där du kan sola, bada och snorkla. En båtfärd på en knapp timme tar dig ut till denna vackra ö.

Agia Sofia

Grottan Agia Sofia bjuder på fantasifulla kalkstensformationer och är ett fint stopp om man ger sig ut på tur upp i bergen. Grottan rymmer även en liten kyrka och ligger 80 meter från vägen och du kommer dit via trappsteg. Du finner grottan just söder om byn Topolia som ligger 12 kilometer söder om Kissamos. Från vägen och rastplatser har man en fantastisk utsikt ned i Topoliaravinen.

Sfendonigrottan

I sällskap med en guide kan du gå på en vandring i Sfendonigrottan. Det är fascinerande att se häpnadsväckande stalagmiter och stalaktiter som naturen har format under årtusenden. Från parkeringen vid byn Zoniana på 630 meters höjd har du dessutom en fantastisk utsikt över omgivningarna.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Kreta, hitta och boka en resa till Kreta eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Kreta

Här hittar du våra bästa tips på underbara stränder, de mysigaste restaurangerna, bästa sevärdheterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Kreta

Kreta

  • Den största av de grekiska öarna
  • Naturupplevelser och fantastiska stränder
  • Mängder av orter med olika karaktär
Se alla resor till Kreta

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här