Ierapetra, Kreta

Saker att göra i Ierapetra och Koutsounari

Ierapetra och Koutsounari omges av vackra, grönskande områden och mysiga byar, vilket ger många alternativ till spännande upptäcktsfärder. Här kan du läsa mer om vad du kan hitta på i området!

Lassithiplatån

Natursköna vandringar

Det natursköna området kring Ierapetra och Koutsounari ger perfekta förutsättningar för en härlig vandringstur. I Koutsounari hittar du vandringsleden "Waterfall of Milona" med sitt vackra vattenfall. Andra trevliga vandringar är till Richtis Gorge och Zakros Gorge. Vid Zakros Gorge finns även en liten vik med ruinerna av Zakros Palats från minoernas tid.

Vackra utsikter vid Lassithiplatån

Lassithiplatån i Diktibergen är en imponerande syn. Platån är en stor dalsänka med idealiska förhållanden för odling, som bland annat bananer och honung. Här är det härligt att vandra omkring och njuta av de fantastiska utsikterna.

Psychrogrottan - Zeus födelseplats

Psychrogrottan är en helig, uråldrig grotta från Minoernas tid. Grottan är belägen vid Lassithiplatån och sägs vara den grekiske guden Zeus födelseplats. Inuti grottan möts du av en häftig miljö med mängder av stalagmiter och stalaktiter, trappor och naturliga pooler.

Moni Toplou

Omtyckta Myrtos

Myrtos är en mysig liten by vid kusten i västra delen av Ierapetra, där du upplever det traditionella Kreta. Trots sin lilla storlek är byn full av liv och ett omtyckt stopp för människor på resande fot. Här hittar du flera restauranger och en lång klapperstensstrand.

Prisbelönta Moni Toplou

Klostret Moni Toplou är ett trevligt utflyktsmål för den som har försmak för kultur, vin och oliver. Klostret är nämligen känt för att ha den största vin- och olivoljeproduktionen på hela östra Kreta och de har vunnit internationella priser flera år i rad. Är du intresserad finns det möjlighet för vinprovning i den tillhörande fabriken. Klostret är även känt för sina många ikoner som dateras ända tillbaka till 1600-talet, när klostret var en konstnärsskola för de många munkarna som en gång bodde där. Idag bor det fortfarande kvar två munkar i Moni Toplou.

Cretan Olive oil farm

Vill du fortsätta på olivspåret ska du besöka Cretan olive oil farm, en trevlig gård med familjär känsla som erbjuder rundvandringar och guidade turer. Här lär du dig mer om olivolja, raki, honung, ost och vilka växter som är användbara i köket. Är du sugen på ett smakprov erbjuds detta i gårdsbutiken.

Den chicaste staden på ön

Passa på att besöka staden som kretenserna själva anser vara öns vackraste - Agios Nikolaus. Staden går även under namnet "den chicaste staden på ön" vilket är lätt att förstå när man promenerar längs gatorna.  I hamnen hittar du ortens centrum med flera mysiga restauranger och caféer som omger den bottenlösa sjön.

Mysiga Plaka

Ca 15 minuters biltur från Agios Nikolaos ligger den mysiga lilla byn Plaka. Här hittar du många trevliga grekiska fiskrestauranger och souvenirbutiker. Från byn går det även båtar ut till ön Spinalonga, du kan även boka en utflykt till Spinalonga tillsammans med oss.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Kreta, hitta och boka en resa till Kreta eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Kreta

Här hittar du våra bästa tips på underbara stränder, de mysigaste restaurangerna, bästa sevärdheterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Kreta

Kreta

  • Den största av de grekiska öarna
  • Naturupplevelser och fantastiska stränder
  • Mängder av orter med olika karaktär
Se alla resor till Kreta

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här