Ahata beach

14 härliga stränder på Karpathos

Upptäck de bästa stränderna på Karpathos och släng dig i vattnet! Karpathos har ett brett utbud av stränder i olika storlekar och av olika slag – vilken sort passar dig bäst? Ta del av våra tips och få idéer inför Karpathosresan.

1. Apella beach

Apella Beach är en Karpathosstrand som klassas som en av de finaste och vackrast belägna i Grekland. De intilliggande bergen med pinjeträd som ger skön skugga kryper ända ner till den vita stranden och det kristallklara djupblå vattnet. Som grädde på moset finns en taverna med guldläge precis ovanför stranden. Man kan förstås också hyra solstolar och parasoller. Det är en häftig upplevelse att ta sig till Apella från havet – så ta chansen att ta båten hit om du har möjlighet. Vill du navigera på egen hand kan du hyra bil eller scooter och ta dig hit landvägen.

Under utflykten Båttur längs östkusten gör vi ett stopp vid Apellastranden.

2. Diakóftis beach

Vad sägs om en ljuvlig, nästan helt orörd strand precis bakom flygplatsen? På Diakóftis väntar en rejäl portion lugn och ro. Här finns varken tavernor, solstolar eller parasoller vid stranden och det enda sättet att ta sig hit är med bil eller moped. Men väl framme kommer du vara glad att du gjort dig besväret – här väntar nämligen en förbluffande vacker sandstrand som kantas av kristallklart vatten. På vägen till Diakóftis finns det dessutom flera mindre orörda stränder – vem vet, kanske hittar du en annan favoritstrand innan du hinner komma fram.

3. Agios Nikólaos beach vid Arkasa

En strand som är mycket populär bland lokalbefolkningen, mycket på grund av de stora härliga vågorna. Det är relativt långgrunt vilket brukar uppskattas av barnfamiljen och stranden består av sand. När lokalborna säger att de ska ”åka och leka i vågorna” så är det till denna strand man styr kosan. Det finns en taverna vid stranden där man kan njuta av någon grekisk specialitet och både parasoller och solstolar att vila i medan man smälter maten.

4. Tre stränder i en - Karpathos stad

I de centrala delarna av Karpathos stad (Pigadia), strax efter Xenona, hittar du en 2,5 kilometer lång strand, som är indelad i tre mindre stränder: Xenóna, Áfoti och Vrónti. Så det är bara att välja och vraka och utse ditt eget smultronställe under en långpromenad längs vattnet.

5. Agios Nikólaos beach vid Spoa

Om du är på jakt efter en mindre men charmerande strand ska du sikta på ett besök till Agios Nikólaos. Här väntar en fin strand med kristallklart vatten som du även kan vila ögonen på från tavernan som ligger här. Sanden består av en kombination av småsten och grov sand. Passa på att ta en avkopplande promenad – det ligger en trevlig hamn i närheten.

6. Stranden Aháta

Aháta är en liten strand i oerhört vacker miljö norr om Aperi. Stranden består till större delen av klappersten. Det finns solsängar och parasoller att hyra samt tillgång till en trevlig taverna.

7. Kastélia

Missa inte den lilla undanskymda stranden Kastélia i Amopí. Stranden är inte synlig från vägen men du hittar den nedanför Hotel Aegean Village, genom att följa den naturliga vägen via den branta trappan ner. 

8. Megali Amopí

Megali Amopí är den större stranden i det lilla pittoreska samhället Amopí. Ordet Megalí betyder stor. Stranden är långgrund och mycket populär bland lokalborna och turistande barnfamiljer. Runtomkring finns det gott om härliga tavernor och sköna solstolar att slå sig ner på. För den som söker skydd från den gassande solen finns parasoll att hyra. Här kan du läsa mer om våra hotell i Amopi.

9. Xenona

Xenona tillhör också Karpathos stad (Pigadia) och är den första strandremsan här. Här kan du spendera en härligt avkopplande dag under solen och för den som vill finns det solstolar och parasoller till uthyrning. Passa på att unna dig en svalkande frappé på något av de många caféerna här.

10. Vrónti

Vrónti är den sista strandremsan som tillhör den fina stranden i Karpathos stad, Pigadia. Utsikten in mot Karpathos stad är fantastisk och just den här stranden är särskilt populär bland lokalbefolkningen. Åk dit själv så förstår du snart varför.

11. Potali

Innan du kommer in till de centrala delarna av Lefkos hittar du stranden Potali på den vänstra sidan. Stranden består av klappersten blandat med större stenar och man kan hyra solstolar och parasoller. Blir du hungrig finns både taverna och hotell i närheten. Lefkos är ett perfekt alternativ till dig som söker en avkopplande semester. Läs mer och boka resa till Lefkos.

12. Votsalákia

Votsalákia är en härlig strand i Amopí som består av klappersten. Det finns flera tavernor i närheten och längs vattnet kan du hyra solstol och skuggande parasoll. Votsalákia ligger i närheten av Megali Amopí och den stora parkeringen.

13. Mikrí Amopí

Mikrí Amopí kallas den lilla strandremsan som ligger efter Megalí Amopí. Mikrí betyder liten på grekiska. Här finns en trivsam taverna, solstolar och parasoller intill den trevliga lilla stranden som ligger i en mindre bukt. 

14. Kyrá Panagiá beach

Kyrá Panagiá är en mycket populär klapperstensstrand som kantas av flera små och charmiga tavernor. Förutsättningarna är idealiska för snorkling, men kopplar du hellre av med en god bok så finns det parasoller och solstolar att hyra. Inte långt från stranden ligger kyrkan med det röda taket som Kyrá Panagiá fått sitt namn efter.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Karpathos, hitta och boka en resa till Karpathos eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Karpathos

Här hittar du våra bästa tips på de finaste stränderna, härligaste sevärdheterna, den bästa maten och mycket mer!

Se alla våra restips för Karpathos

Karpathos

  • Lugn ö med vacker natur
  • Mysiga bergsbyar
  • Genuin grekisk atmosfär
Se alla resor till Karpathos

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här