Att göra på Kalymnos

Kalymnos må vara mest känt för sina tvättsvampar, utsökta honung och klättring, men denna ö har mycket mer att erbjuda än så. Besök nunneklostret Agios Savvas som är en av Kalymnos mest intressanta sevärdheter, hälsa på "the Lady of Kalymnos" på arkeologiska museet eller ta båten över till rofyllda Telendos där tiden stått stilla. Här kan du läsa mer om vad som finns att göra på Kalymnos!

Agios Savvas

Uppe på berget ovanför Kalymnos stad vakar nunneklostret Agios Savvas över den lilla staden. Klostret är den mest intressanta sevärdheten på ön och dess kyrka är otroligt vackert dekorerad från golv till tak. Klostret är uppkallat efter helgonet Agios Savvas som sägs ha haft förmåga att bota människors krämpor och allvarligare sjukdomar. Inne i kyrkan kan man se hans kista som är gjord av silver.

Spiti Kalymnos

Är man nyfiken på hur livet såg ut i Grekland för 100 år sedan kan man stanna till och besöka det lilla folkmuseet Spiti Kalymnos. Här har invånarna på Kalymnos hjälpts åt att samla ihop saker för att skapa ett traditionellt grekisk hem. Det finns också en liten butik där det bland annat säljs kryddor från ön.

Pothia

I Pothia på Kalymnos passar det bra att ta en eftermiddagspromenad längs de smala gatorna ovanför hamnen. Här säljs allt möjligt i de många små butikerna och du finner snart din egen favoritaffär.

Agios Savvas

Bergsklättring på Kalymnos

För dig som vill ha extra mycket spänning och magpirr rekommenderar vi en dag med bergsklättring på Kalymnos. Här finns många bra platser för sporten och på våren och hösten är det fullt av folk som kommer hit för att klättra.

Arkeologiska muséet

Är du intresserad av historia och gamla artefakter är det arkeologiska muséet i Pothia ett trevligt alternativ. Upptäck vackra antika föremål ända från 5300 f.Kr, där det mest imponerande föremålet är en stor bronsstaty av en kvinna från 100-talet f.Kr. Statyn kallas "the Lady of Kalymnos" och hittades i havet utanför Kalymnos 1994.

Ta båten till Telendos

Söker du stillhet och vill färdas tillbaka i tiden ytterligare ett par decennier ska du ta båten över till Telendos. Du tar över från badorten Myrties och resan tar endast fem minuter. Väl på ön väntar lugnet i ordets sanna bemärkelse och en tillvaro som är helt befriad från all form av trafik. På Telendos kan du finna ro dag som natt.

Hyr en scooter eller bil

Ön Kalymnos är större än vad man kan tro och att hyra bil eller scooter en dag kan vara en god idé om du vill se dig om. Man kan exempelvis ta sig upp i bergen och insupa den fantastiska utsikten eller ta sig ner till den lilla byn Vathis och äta välsmakande och prisvärd fisk i den mysiga viken. I Vathis finns också Citrusdalen där man odlar apelsiner och citroner på ett stort fält.

Undervattensmuseet i Vlichada

Stavros som är över 70 år gammal har ett långt och spännande liv bakom sig. Under hela sitt liv har han dykt utanför södra Kalymnos kust och alla hans fynd finns att se i museet som ligger i Vlichada. Här finns bland annat koraller, fiskar och föremål från det minoiska riket.