Vy över Chora på Ios

Sevärdheter på Ios

- våra bästa tips!

Besök en förhistorisk by, besök Homeros kända gravplats eller strosa i den lilla byn Chora. Ios bjuder på många sevärdheter!

Historiska staden Skarkos

Strax utanför Ios stad ligger Skarkos som är en förhistorisk by, som troligen var bebodd redan för 6 000 år sedan. Här pågår utgrävningar än i dag och man har hittat mynt från Homeros tid som finns att se på det arkeologiska museet i staden. 

Huvudorten Chora

Det är lätt att förälska sig i Ios lilla huvudort Chora. Gränder och trappor slingrar sig som labyrinter och det finns gott om mysiga caféer och restauranger. Kommer du högst upp på stadens topp har du en fantastisk utsikt över hamnen, stranden och över till grannön Skinikos. Stanna en stund och njut av den underbart vackra solnedgången.

Homeros berömda grav

Homeros, författaren till "Illiaden” och ”Odysséen”, ligger begravd på Ios. Myten säger att Homeros var ute på havet när det blev ett förfärligt oväder. Båten gick på grund och slogs sönder och man hittade Homeros kropp i bukten som ligger nedanför Plakoto. Han begravdes högst upp på Plakato för att han skulle ha utsikt över bukten. Längs vägen till Homeros grav planterades palmer och under feniciernas tid var namnet på Ios Finiki som betyder just palm. Vägen upp till graven bjuder på vacker natur, och även om det inte finns några palmer kvar så kan du njuta av en fantastisk utsikt, känna historiens vingslag och fantisera dig tillbaka till 500-talet f.Kr.

Amfiteatern

Odysseas Elytis som är en känd grekisk poet har givit namn åt amfiteatern på Ios. Teatern, som är tämligen nybyggd men flitigt använd för många kulturella evenemang, är definitivt värd ett besök.  

Upptäck Ios med hyrbil

Hyr en bil och utforska allt som fantastiska Ios har att erbjuda. Veva ned rutan, njut av vackra vyer, stanna och ta ett dopp vid de gömda stränderna. Bli inte förvånad om du får lämna företräde för en flock med getter som ska korsa vägen. 


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Ios, hitta och boka en resa till Ios eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Ios

Här hittar du våra bästa tips på de trevliga restauranger, härliga stränder, spännande sevärdheter och mycket mer!

Se alla våra restips för Ios

Ios

  • Vackra solnedgångar
  • Härliga stränder och klarblått vatten
  • Kombinera med Santorini
Se alla resor till Ios

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här