Parlamentshuset i Aten

Att göra i Aten

Ta en tur upp till Atens vackra utkiksplats, plumsa ner i havet i Vouliagmeni eller ät middag på trappan som leder upp till Akropolis. Spana in våra restips om vad som finns att göra i Aten!

Monastiraki

En kort promenad från Syntagmatorget ligger området Monastiraki som sjuder av liv. Namnet betyder ”litet kloster” och är känt som Atens loppis-område med mängder av butiker som säljer allt från souvenirer till grekiska delikatesser. Slå dig ner för en god souvlaki efter shoppingturen, och njut av atmosfären.

Plaka

Atens äldsta stadsdel heter Plaka, och ligger precis nedanför Akropolis. Plaka bildades när Aten endast hade 7000 invånare och det var här Atenarna skapade sina första hem. Otroligt nog finns det allra första huset kvar att se och ligger på gatan Adrianou! Idag är dock Plaka mer än den äldsta stadsdelen, här finns det även gott om restauranger, butiker, caféer och vackra ruiner från Atens romerska era.

Ermou street

Är du sugen på en ordentlig shoppingrunda ska du bege dig till Ermou street, Atens största och mest folktäta shoppinggata. Ermou street börjar vid Syntagmatorget, går igenom Monastiraki och slutar vid området Gazi. Shoppinggatan kantas av internationella butiker och är den perfekta destinationen för den som vill unna sig något litet extra.

Museum i Aten

Akropolismuseet

När du promenerar omkring på Akropolis bör du även passa på att besöka Akropolismuseet, som bland annat visar skulpturer, rester av Parthenon och en marmorstaty av en ung man som sägs vara en av de tidigaste marmorstatyerna som hittats. Muséet har även skön luftkonditionering som är ett välkomnande avbrott från hettan uppe på Akropolis.

Arkeologiska museet i Aten

Grekland största samling av antika fynd hittar du på det Arkeologiska museet i Aten. Här har föremål från 3000 år av Greklands historia samlats, med allt från skulpturer och vaser till mynt och andra skatter. Avsluta besöket med en fika i museets vackra trädgård som omfamnas av citron- och olivträd.

Goulandris museum

Är du konstintresserad ska du besöka Goulandris museum där verk från bland annat Picasso, Monet, El Greco och Pollock ställs ut. 11 våningar av ren lycka för den som älskar konst!

Museum of Cycladic Art

Har du någon gång semestrat på någon av de kykladiska öarna är museet Museum of Cycladic Art väl värt ett besök. Museet visar upp en imponerade samling av artefakter från cykladerna och den antika kulturen, med speciella upplevelser för både barn och äldre.

Vouliagmeni utanför Aten

Lycabettus

Söker du Atens bästa utkiksplats är Lycabettus svaret! Lycabettus är Atens högsta punkt och mäter 273 meter över havet. På toppen av kullen hittar du kapellet Agios Georgios, ett litet café med enklare rätter och den eleganta restaurangen Orizondes Lykavituo. Enklaste sättet att ta sig upp är med bergbanan som går varje halvtimme, men känner du dig extra hurtig kan du promenera till toppen på ca 20 minuter.

Vouliagmeni

Behöver du en paus från Atens hetta och plumsa ner i havet kan du åka till den vackra förorten Vouliagmeni, ca 2 mil söder om Aten. Orten är belägen vid Saroniska buktens kust och är känd för sina stränder och exklusiva strandklubbar. Det är hit Atens jet-set beger sig för sommarens nöjen, där klubbarna byter inredning varje säsong.

Evia

Har du gott om tid på dig i Aten och tröttnar på att strosa runt i en storstad så kan du faktiskt uppleva lite grekiskt ö-liv också. Den vackra ön Evia ligger bara dryg en timme från Aten och är verkligen värd ett besök, hit kan du ta dig antingen via buss, tåg eller bil då det finns en broförbindelse mellan fastlandet och ön. Evia som är Greklands näst största ö efter Kreta har ingen egen flygplats utan det är Atens flygplats som är närmast. På Evia får du uppleva det genuina Grekland, hit åker Atenborna över helgerna och på semester när de vill koppla av och komma bort från storstadsstressen. Här väntar fina stränder, vackra omgivningar, mysiga byar och för den aktive finns det flera härliga vandringsleder att utforska på ön.

 


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Aten, hitta och boka en resa till Aten eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Aten

Här hittar du våra bästa tips på de mysigaste restaurangerna, charmigaste stadsdelarna, härligaste sevärdheterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Aten

Aten

  • Livligt nöjesliv
  • Historiska sevärdheter
  • Charmiga och mysiga stadsdelar
Se alla resor till Aten

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här