Montmartre i Paris, restips på Apollo.se

Paris bohemiska älskling – Montmartre 

I det 18e arrondissementet norr om centrala Paris ligger Montmartre – den bohemiska stadsdelen med sin vackra utsikt från berget vid kyrkan Sacré-Coeur. Här kommer du bort från stadens myller och kan istället spendera dagen med att strosa runt på de vingliga kullerstensgatorna, insupa luften från den bohemiska storhetstiden, sitta på ett litet fik och spana på folk som går förbi på gatorna.

Konstnärliga och charmiga Montmartre

I Montmartre samlades några av de största konstnärerna under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Den impressionistiska stilen hade fötts i samband med kamerans intågande och konstnärerna kunde låta sin fantasi flöda när de skapade sina verk. Salvador Dalí, Amedeo Modigliani, Claude Monet, Piet Mondrian, Pablo Picasso, Camille Pissarro och Vincent van Gogh är bara några av de kända konstnärer som fick inspiration från området under eran. Den konstnärliga stämningen känns fortfarande i Montmartre, och visst är det en bildskön stadsdel med små torg, undangömda caféer och affärer. 

Kullen Montmartre, 130 meter över havet, är den högsta punkten i hela Paris. I Montmartre kan du räkna med att gå upp och ned för backar och trappor nästan hela tiden, men det utgör liksom charmen i området. På huvudtorget i Montmartre, Place du Tertre, står försäljare med krimskrams såväl som tavlor.

I stadsdelen ligger också konstverket Le mur des je t'aime, en stor blå vägg med kärleksfrasen "jag älskar dig" skrivna på 250 språk. Det passar väl in på känslan du får, promenerandes i kvarteren. Det är lätt att förälska sig i Montmartre.

Sacre-Coeur i Montmartre, Paris

Sacré-Coeur i Paris

När du promenerar i Montmartre och känner att det lutar uppåt kan du vara säker på att du så småningom hamnar vid denna helgedom. Den kända basilikan Sacré-Coeur står nämligen högst upp på berget i Montmartre. Hit kommer många turister för den fantastiska utsikten över Paris. Om du råkar vara i Paris över julen kan du höra orgeln spela sin enda konsert på hela året.

Basilikan är öppen varje dag mellan 6.00 till 22.30. Ta dig hit till fots eller med cykel. Om du åker kollektivt kan du åka med buss 30, 31, 80 och 85 som stannar vid Sacré-Coeur. Du kan även åka med det lilla Montmartre-tåget ”Le Petit Train de Montmartre” för att ta dig upp för backen. Biljetterna till tåget hittar du här.

Varför inte köpa med dig lite picknick och slå dig ned i gräset, som lokalborna gör? Vyn över staden, alla förbipasserande människor och den härliga atmosfären i Montmartre gör det enkelt till en av resans mysigaste stunder.

Café de Deux Moulins - caféet i Amelie de Montmartre

Det här caféet blev internationellt känt i samband med att filmen Amelie de Montmartre kom ut på bio 2007. Hit kommer mestadels turister för att se lokalen där Amelie jobbade i filmen och för att äta en god crème brûlée och dricka en kopp kaffe. Priserna här är lite högre och menyn lite smalare än på andra caféer i Montmartre, men stämningen är bra och lokalen är ofta livligt fylld med folk. Ett tips är att komma hit tidigt och äta din frukost-croissant med en kopp rykande hett te eller kaffe.

Fiket Café de Deux Moulins ligger nära Moulin Rouge in på tvärgatan Rue Lepic och har öppet mellan 8 på morgonen och 1 på natten varje dag.

Moulin Rouge

Moulin Rouge är en över 100 år gammal cabaret-lokal. Moulin Rouge öppnades under Belle Époque, den vackra perioden, som kantades av fred och en lättsam inställning till livet. Det var här dansen can-can först blev populär, och byggnaden var ett hem för dansöser och kurtisaner. Efter storhetstiden innan första världskriget har Moulin Rouge fortsatt sina shower. Under 1900-talet har några av de största stjärnorna stått på scenen.

Än idag kan du slå dig ned vid borden och se en spektakulär show. Men lämna barnen hemma, det här är ingenting för unga ögon eftersom numren stundtals kan vara väldigt nakna. Även om du inte vill se showen är byggnaden värd ett besök, helst nattetid då alla lampor är tända. Moulin Rouge ligger på 82 Boulevard de Clichy – du kan inte missa byggnaden med sin stora kvarn och blinkande lampor.