Centre Pompidou

Centre Pompidou

Ett nationalmuseum för fransk modern konst i centrala Paris kan vara spännande att besöka under din resa i Frankrike. Museet har funnits sedan 1977 och är uppkallat efter presidenten George Pompidou, som beslöt att museet skulle byggas. Här kan du se modern och abstrakt konst från 1900-talet. Även om du inte är så intresserad av konsten är byggnaden värt ett besök för sin spännande arkitektur.

Museet ritades av två italienare, Renzo Piano och Gianfranco Franchini, samt en brittisk arkitekt, Richard Rogers. Byggnaden var länge en nagel i ögat på Parisare och arkitekter runt om i världen. Idag verkar det som om Centre Pompidou var en milsten i modern arkitektur, med sina stora glasrutor på framsidan av byggnaden och färgglada metallrör på baksidan. De olika färgerna på rören betyder olika beroende vad det rören är till för; blå är för luftventilation, grön är för vatten, gul är för elektricitet. Alla färdmedel för människor är markerade med röd färg.

Huset har sju våningar och du färdas mellan planen med hjälp av rulltrappor i stora genomskinliga rör som går utanför byggnaden – ingenting för den väldigt höjdrädda med andra ord. Förutom att husera Europas största samling av modern konst finns det även ett bibliotek och IRCAM, ett center för musisk- och akustisk forskning.

Stravinsky Fountain

Priser till Centre Pompidou 

Om du är vuxen och betalar fullt pris kostar det €14 för en biljett till Centre Pompidou och alla utställningar (i januari 2016). För dig som har reducerat pris kostar samma biljett €11. Barn under 18 år är välkomna gratis. Helfärgad gul ruta betyder fullpris, ruta med kryss i betyder att du får komma in gratis och helfärgad brun ruta betyder reducerat pris.

Centre Pompidou är en hög byggnad, så om du bara vill se utsikten över Paris kan du med fördel köpa en separat biljett till sjätte våningen och utkiksplatsen. Det kostar €3 för vuxna, och precis som med inträdet till utställningarna är det gratis om du är under 18.

Läs om de olika biljetterna som finns på Centre Pompidous officiella webbplats. Här kan du köpa biljetter online i förväg.

Öppettider

Centre Pompidou är öppet varje dag mellan 11.00 till 22.00 förutom på tisdagar då det är stängt. Biljettkassan för entré stänger klockan 20.00 och efter det går det inte att köpa inträdesbiljett till museet. Vissa dagar är det nattöppet, och de olika utställningarna kan ha öppettider som avviker från de officiella tiderna. Här kan du se alla öppettider

Att ta sig hit

Det enklaste sättet att ta sig till Centre Pompidou är att åka tunnelbana till stationen Rambuteau och sedan promenera cirka tvåhundra meter längs med gatan Rue Beaubourg, så ser du den stora häftiga byggnaden. 

Se fler restips till Paris