Musee_Matisse

Museer i Nice

Gillar du att strosa på museer under din semester kommer du att gilla Nice. I Nice har några av de största franska konstnärerna i modern tid bott under någon del av sitt liv, vilket syns i stadens museiutbud.

Musée des Beaux-Arts de Nice Jules-Chéret

Moderna Museet i Nice - Musée d'art moderne et d'art contemporain

Inspireras av konstnärer som Henri Matisse, Marc Chagall och Jules Chéret, i byggnader vars arkitektoniska skönhet på egen hand är värda ett besök.

Nice är en riktigt konst- och kulturstad, något den har varit sedan flera hundra år tillbaka. Vi kan bara spekulera i huruvida det är därför så många franska konstnärer har kommit till staden för att bosätta sig, eller om vi har den vackra miljön att tacka. Hursomhelst har det lämnat ett avtryck på Nice, något som turister idag kan glädjas åt.

I själva stadskärnan finns det flera fantastiska konstmuseer för den som vill komma undan från solens strålar en liten stund, eller för den delen gömma sig från regnet. Vet du med dig från början att du kommer vilja besöka mer än ett museum kan vi rekommendera ett French Riviera Pass, med vilket du har gratis inträde på många museer.

Nice museum för modern- och samtida konst, förkortat Mamac, invigdes 1990. Byggnaden som inhyser museet ritades av Yves Bayard och Henri Vidal. Hela museet tar upp 4500 kvadratmeter, utspritt på tio utställningssalar. Kollektionerna når upp till mer än 1300 verk, gjorda av konstnärer från sent 50-tal fram till idag, alla gjorda i avantgarde-anda på ett eller annat sätt. Här kan du till exempel se verk av Andy Warhol, Yves Klein, Ben Vautier och César Baldaccini.

Besöka MAMAC   

Museet ligger på torget Place Yves Klein i centrala Nice och har öppet 11.00 – 18.00 vintertid, 10.00 – 18.00 under sommaren. Vill du inte promenera till MAMAC kan du ta buss 3, 7 eller 9/10, eller spårvagn 1. MAMAC har stängt på måndagar. Det kostar 6 euro att gå in på museet.

Musée Matisse

Musée Matisse är ett museum i Nice som är tillägnat konstnären Henri Matisse. Museet har den största kollektionen i världen av konstnären, som arbetade och bodde i Nice mellan åren 1917 – 1954. Här finns inte mindre än 68 målningar, 95 fotografier, 236 teckningar, 57 skulpturer och 14 böcker av Matisse. Museet ligger i en dyrgrip till byggnad - Villa des Arènes – som byggdes på slutet av 1600-talet. 1963 öppnade själva museet.

Henri Matisse föddes i franska Le Cateau-Cambrésis 1869 och dog 3 november 1954 i Nice. Han räknas som en av de bästa konstnärerna i tidig modernism.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Nice, hitta och boka en resa till Nice eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Nice

Vilka är Nice finaste stränder? Var hittar jag de bästa restaurangerna? Vad finns det att göra för barnen? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Nice!

Se alla våra restips för Nice

Nice, Frankrike

  • En liten storstad med trendiga badorter
  • Stort restaurangutbud
  • Vackra och dramatiska landskap
Se alla resor till Nice

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här