Mat_i_Nice

Franska specialiteter

Maten på franska rivieran brukar räknas till klassisk medelhavsmat. Eftersom staden under en lång tid var ockuperad av italienare är en stor del av kosten också inspirerad av italiensk mat. Det finns trots det en hel del klassiker som hör till franska köket som du borde prova under din semester i Nice.

Franska matklassiker

Är du sugen på det franska köket i Nice finns det två klassiska rätter som alltid slinker ned.

Ratatouille

Ratatouille är en slags grönsaksröra. Namnet ”Ratatouille” härstammar från verbet touiller, som betyder att röra om. Ratatouille som vi känner till den idag nämns första gången i skrift 1930. Grönsaksröran brukar i regel bestå av lök, tomater, vitlök, paprika och aubergine. De hackade grönsakerna steks och kokas tillsammans med olivolja.

Bouillabaisse

Bouillabaisse är en fransk fisksoppa som härstammar från södra Frankrike. Vanliga ingredienser är skaldjur, vitt vin, fisk, gul lök, tomat, olivolja, fänkål, saffran, apelsin och örtkryddor. Namnet bouillabaisse kommer från ordet bolhabaissa – vilket är en hybrid av bolh (den kokar) och abaissa (den svalnar). En bouillabaisse, om den tillagas som sig bör, ska nämligen först koka upp och sedan sjuda.

Ansjovisrätter

Kanske är det närheten till havet som gör att ansjovis är en sådan extremt populär ingrediens i många rätter i Nice. Två exempel är pan bagnat (sandwich) och pissaladière (en slags pizza), som båda har ansjovis som pricken över i:et.  

La Socca - kikärtspannkaka

Klassiska maträtter från Nice

Det finns ett par rätter som är klassiska för Nice.

Niçoise-sallad

Salladen Nicoise som innehåller ägg, sardeller, tonfisk, haricots verts och oliver är en av dem. I Sverige känner vi mer igen det som tonfisksallad. Faktum är att det var i Nice som tonfisksalladen uppfanns.

La Socca - kikärtspannkaka

La Socca är en annan lokal klassiker, och är en slags pannkaka, gjord på kikärtsmjöl. Socca är en vanlig take-away rätt i Nice, det finns flera enkla hål i väggen som serverar den lokala delikatessen. Pannkakan serveras både som fika med sötsaker som Nutella, och mer matiga med diverse pålägg. 

Ost, charkuterier och sötsaker

Under en semester i Nice finns det massor av sötsaker och gott att unna sig. Titta in i närmsta delikatessbutik och köp med dig lite ostar och charkuterier till hotellet. Nice-borna älskar framför allt sin chèvre och comtéost, så du gör bäst i att prova dem.

Macaron är en annan klassiker bland de franska sötsakerna. En macaron är en marängbakelse som fylls med smörkräm eller sylt. De är ofta gjorda i härliga pastellfärger. 


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Nice, hitta och boka en resa till Nice eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Nice

Vilka är Nice finaste stränder? Var hittar jag de bästa restaurangerna? Vad finns det att göra för barnen? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Nice!

Se alla våra restips för Nice

Nice, Frankrike

  • En liten storstad med trendiga badorter
  • Stort restaurangutbud
  • Vackra och dramatiska landskap
Se alla resor till Nice

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här