Franska matklassiker
Är du sugen på det franska köket i Nice finns det två klassiska rätter som alltid slinker ned.
Ratatouille
Ratatouille är en slags grönsaksröra. Namnet ”Ratatouille” härstammar från verbet touiller, som betyder att röra om. Ratatouille som vi känner till den idag nämns första gången i skrift 1930. Grönsaksröran brukar i regel bestå av lök, tomater, vitlök, paprika och aubergine. De hackade grönsakerna steks och kokas tillsammans med olivolja.
Bouillabaisse
Bouillabaisse är en fransk fisksoppa som härstammar från södra Frankrike. Vanliga ingredienser är skaldjur, vitt vin, fisk, gul lök, tomat, olivolja, fänkål, saffran, apelsin och örtkryddor. Namnet bouillabaisse kommer från ordet bolhabaissa – vilket är en hybrid av bolh (den kokar) och abaissa (den svalnar). En bouillabaisse, om den tillagas som sig bör, ska nämligen först koka upp och sedan sjuda.
Ansjovisrätter
Kanske är det närheten till havet som gör att ansjovis är en sådan extremt populär ingrediens i många rätter i Nice. Två exempel är pan bagnat (sandwich) och pissaladière (en slags pizza), som båda har ansjovis som pricken över i:et.