Fakta om Ras Al Khaimah

Tidsskillnad:

Svensk tid +3 timmar vintertid, svensk tid +2 timmar sommartid.

Pass och visuminformation:

Visum krävs för nordiska medborgare. Visumet tillhandahålles vid ankomst till flygplatsen i Förenade Arabemiraten. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter det att man lämnat landet. Passet får ej innehålla israeliska stämplar. Det är heller inte möjligt att resa till Förenade Arabemiraten med provisoriskt pass. Läs mer om pass och visum till Förenade Arabemiraten.

Transfer:

Transfer till hotellen i Ras al Khaimah från flygplatsen i Ras al Khaimah tar ca 30-45 minuter beroende på trafiksituationen.

Transfer till hotellen i Ras al Khaimah från flygplatsen i Dubai tar ca 1,5-2 timmar beroende på trafiksituationen. Observera att Dubais flygplats har mycket strikta regler för parkering för bussar, minibussar och bilar på flygplatsen. På grund av detta kan väntetiden inne på flygplatsen vara ca 30-60 min. Det beror på att bussarna inte får komma in i terminalen förrän alla gäster har lämnat bagageområdet. Trafiken på flygplatsen kan också påverka väntetiden. Under nyårshelgen (31/12-1/1) kan transfern ta upp till 1 timme extra på grund av olika event.

Transfer sker vanligtvis utan Apollos personal.

Stränder:

Ras Al Khaimah har fantastiska stränder med kristallklart vatten. Det är gott om plats på stränderna.

Nöjen:

Nöjeslivet är lugnt och stillsamt i Ras Al Khaimah.

Kommunikationer:

Taxi är mycket billigare än i Skandinavien. Taxi mellan Ras Al Khaimah och Dubai kostar ca 500 kr enkel resa.

Aktiviteter:

Det utövas vattensporter på flera platser på stranden. Golfbanor i närheten. De flesta hotellen erbjuder aktiviteter som tennis och squash.

Bra att veta:

Incheckning
Vid incheckning lämnas på de flesta hotell en deposition på ca 200 US-dollar som återfås vid avresa (summan reserveras på ditt kreditkort).

Internet
Internet fungerar ofta långsamt i landet. Avbrott förekommer.

Alkohol
Observera att det enligt lokala lagar är förbjudet att servera alkohol vissa dagar på året. Alkohol säljs i stort sett endast på hotellen och på vissa restauranger och barer. Om hotellet inte säljer alkohol framgår det av hotellbeskrivningen. Personer under 21 år får inte dricka alkohol i något av Arabemiraten. I emiratet Sharjah är alkoholkonsumtion helt förbjudet.

Ramadan
Runt den 10 mars 2024 börjar den muslimska heliga fastemånaden ramadan. Ramadan påverkar inte vardagslivet i Dubai och Abu Dhabi speciellt mycket. I andra emirat som Sharjah, Ras al Khaimah och Ajman kan exempelvis öppettider påverkas. Generellt om Ramadan:Under denna period är den lokala kommersen lite stillsammare. Många affärer håller stängt och du kan uppleva att serviceverksamheten överlag går lite långsammare. Under ramadan är det ytterst ovanligt att alkohol serveras innan solen går ner. På vissa resmål och hotell serveras inte alkohol alls under ramadan, på andra serveras alkohol endast på en specifik plats eller så kan det tillåtas endast på rummet. Under ramadan förekommer ingen underhållning. Även utflykter i Apollos regi kan bli påverkade.

Klädkod
För män och kvinnor rekommenderas kläder som täcker axlarna till knäna. Undvik åtsittande eller transparenta kläder. Vid besök i moské krävs också att kvinnor täcker håret med en sjal. På stranden används vanliga badkläder. Det är inte tillåtet att sola topless.

Under 21 år
Personer under 21 år får inte checka in på hotell i Förenade Arabemiraten utan förälders sällskap. Har du inte samma efternamn som din förälder måste du visa upp ditt födelsebevis. Är du under 21 år och reser med en annan vuxen över 21 år krävs en kopia av din förälders pass, samt ett intyg/fullmakt på engelska. Kontakta ambassaden för mer information. Observera att personer under 21 år inte heller får dricka alkohol.