Sevärdheter i Köpenhamn, Christiansborgs slott

Sevärdheter i Köpenhamn

Om det är något Köpenhamn har gott av (förutom förbisusande cyklister) är det sevärdheter i mängder. Här finns många slott, historiska platser och annorlunda upplevelser. Skapa din egen att-göra lista utifrån dessa tips på sevärdheter i Köpenhamn!

Slotten i Köpenhamn

Slottet Amalienborg, som är kungafamiljens vinterbostad, är välkänt för sin imponerade rokokoarkitektur. Den danska högvakten som patrullerar i slottsparken brukar locka många besökare som vill se vaktbytet som sker framför slottet kl 12 varje dag.

Christiansborgs Slott är ett annat mäktigt slott i Köpenhamn. Placerat mitt i Köpenhamn på Slottsholmen är det idag danska parlamentets högborg. Slottets föregångare byggdes redan på Medeltiden, men har sedan dess brunnit ner två gånger, restaurerats, återuppbyggts och renoverats flera gånger. Ta hissen upp i Tårnet, Christianborgs torn, och se hela staden från ovan! Här finns också ett mysigt café med smarriga desserter.

Rosenborgs Slott ligger i Kongens Have, och uppfördes i början av 1600-talet. Idag är det ett museum med vackra, kungliga föremål från slottets början och framåt. Den fina, tillhörande parken, Kongens Have, erbjuder en grön oas mitt i staden.

Amalienborg Slott i Köpenhamn
Rundetårn i Köpenhamn

Kastellet – historisk militärplats

En grön oas och häftig sevärdhet i Köpenhamn är Kastellet. Citadellet Frederikshavn, som det också kallas, är ett citadell som anlades 1624 av kung Kristian IV. Idag anses det vara en av norra Europas bäst bevarade fästningar och en del av militären har än idag Kastellet som sin arbetsplats.  Strosa på vallarna längs kastellet och glöm inte bort att kolla in kvarnen och kyrkan.

Hisnande utsikter från Rundetårn

Rundetårn är lätt att hitta om du strosar på gatorna som omringar Strøget – mitt på gatan står plötsligt ett stort torn, som du dessutom kan se från de flesta höjder i Köpenhamn. Tornet byggdes på 1600-talet för att ge studenter ett universitetsbibliotek, observatorium och kyrka. Tornet är 36 meter högt, och du kan promenera upp för den sluttande banan hela vägen till taket. Härifrån har du en magisk utsikt över Köpenhamn!

Köpenhamns Zoo

Köpenhamns Zoo på Frederiksberg har djur från hela världen och brukar räknas till en av Europas bästa zoologiska trädgårdar. Stora delar av parken är utomhus men i Aphuset och Tropehuset kan man även möta djur inomhus.

Ett annorlunda Köpenhamn - Christiania

Under en weekend i Köpenhamn kan det vara kul att uppleva den speciella atmosfären i Christiania, eller Fristaden Christiania. Det 35 hektar stora området ligger i stadsdelen Christianshavn, och är en egen stad i Köpenhamn, väldebatterad bland danskarna själva. Här bor hippies, konstnärer och fritänkare i en helt bilfri stad fylld med konstverk, gatukonst och kaféer. Kolla in marknaden, små handelsbodar eller promenera i grönskan. 

Statens Museum for Kunst 

Upptäck Danmarks största konstmuseum Statens Museum for Kunst (SMK), som ligger i hjärtat av Köpenhamn. Museet är berömd för sig vackra samling av dansk konst från guldåldern, landets mest omfattande samling av dansk samtidskonst och en av världens bästa samlingar av Matisse. SMK rymmer mer än 700 års konst och konsthistoria som visas på utställningar och genom kreativa verkstäder, film, konserter, uppträdanden och mycket annat. Här kan du läsa mer om SMK

Christiania i Köpenhamn, restips på Apollo.se