Blå ögat, Syri i Kelter

Sevärdheter i Saranda

Få tips om Sarandas mest intressanta pärlor! Läs om platserna där historiens vingslag fläktar som mest, var du kan betrakta lokalbornas vardagliga liv och om vart du ska ta dig för att göra de mest spännande utflykterna.

Sevärdheter mitt i Saranda

Precis i centrum av Saranda kan du hitta flera ruiner efter gamla synagogor. Dessa är särskilt kända för sina vackra mosaiker. Synagogorna lär ha byggts på 500-talet, men platsen grävdes ut först under kommunisttiden.

Precis intill ruinerna efter synagogorna ligger vänskapsparken – Parku Miquesia – och det är hit stadsborna själva går när de vill koppla av efter arbetsdagens slut. Medan de äldre männen diskuterar världssituationen leker barnen bekymmersfritt runt i parken. Vänskapsparken är belägen på hörnet av gatorna Rruga Telat Noga och Rruga Onhezmir.

Om du tar en sväng längs strandpromenaden i Saranda kan du komma att stöta på det charmiga lilla stadsmuseet. Stadsmuseet har ett etnografiskt fokus, och ger en glimt av hur det var att leva i Albanien förr i tiden.

En tur i bergen

Man brukar säga att kärt barn har många namn, och detsamma gäller Saranda, ”smekmånadernas stad” som den kallas i folkmun, eller också kort och gott ”fyrtio”, som ordet egentligen betyder på grekiska. Detta vid första anblick udda namn kommer från De fyrtio helgonens kloster – en av Sarandas mest intressanta sevärdheter. Klostret byggdes på 500-talet och är tillägnat De fyrtio martyrerna av Sebaste, som dödades då de vägrade att göra avkall på sin tro. Idag ligger klostret i ruiner, efter att det bland annat förstörts under bombanfall från andra världskriget.

På bergstoppen precis ovanför Saranda tronar dessutom återstoden av Lekursislottet. Slottet byggdes 1537 när Süleyman den store invaderade Korfu och för att få kontroll över Sarandas betydelsefulla hamn. Vid det nu raserade slottet ligger ett café där du kan äta lunch och njuta av en fantastisk utsikt över staden. Ta dig upp enkelt genom att ta en taxi för ca 500 lek.

Ruinerna i Butrint

Korfu på nära håll

Korfu ligger nästan löjligt nära och var du än befinner dig i Saranda har du ön i blickfånget. Om du vill ta dig en närmare titt så går det dagligen färjor från hamnen i Saranda till charmiga Korfu stad. Biljetterna köper du på Finikas Lines kontor, som ligger på gatan ner mot hamnen, ca 100 meter efter hamninfarten.

Gjirokastër, Butrint och Blå ögat

När du väl är i Saranda rekommenderar vi att du gör en utflykt till den pittoreska bergsstaden Gjirokastër, de mäktiga ruinerna i Butrint och det vackra naturfenomenet Blå ögat. Läs mer om dessa sevärdheter och andra restips för Albanien.