Kultur och nöjen i Turkiet

Vill man hitta på mer än att ligga på stranden så har Turkiet mycket att erbjuda. Här kan du besöka ett äkta turkiskt bad, gå på festival eller besöka Antalyas operahus för en trevlig föreställning. Spana in våra bästa tips på hur du upptäcker Turkiets kultur- och nöjesliv!

Gå på opera

I oktober 2010 öppnade Antalya Operahus och sedan dess har de haft ett intensivt program med många föreställningar. Under 2013 spelar man bland annat Rigoletto och West Side Story. En annorlunda men mycket trevlig semesterupplevelse! Biljettpriserna varierar mellan 10 och 20 lira, och barnföreställningar kostar 5 lira.

Koppla av på spa

Varva ner och hitta semesterlugnet. Längs kusten finns många spaanläggningar där kropp och själ kan få sitt – välj till exempel ett klassiskt turkiskt bad eller lyxa till det med en skön massage. Vill du bo på ett hotell med egen spaavdelning ska du boka en resa till Apollo Mondo Selected Gold Island, Apollo Mondo Family Gold Island eller Turquoise Resort Hotel & Spa.

Hamam

Börja semestern på bästa sätt genom att besöka ett äkta turkiskt bad. Huden skrubbas ren, du blir duschad från topp till tå för att avslutningsvis avnjuta en fantastisk oljemassage.

Hamam i Turkiet

Gå på festival

Alanyas Turism- och konstfestival hålls i slutet av maj. Nere i hamnen kan du lyssna på olika gratiskonserter och det finns också en marknad med fokus på konst och lokala hantverk. Stämningen och atmosfären under dessa dagar brukar vara på topp och nere i hamnen är det alltid fullt med folk.

Muséet i Side

Precis innan man kommer fram till den gamla stadsporten som leder in till gamla Side finner du Side museum på höger sida. Det är ursprungligen ett gammalt badhus från antiken som i dag har gjorts om till museum. Här får du en inblick i hur det såg ut förr i badhuset och kan också beskåda fynd från utgrävningarna. Inträde 10 lira. Öppet tisdag-söndag kl. 9.00-19.00. Muséet: Tillägg öppettider till 9:00-19:00, stängt måndagar, samt inträde 10 TL.

Gör ett semesterklipp

I centrala Alanya hittar du frisören Cut by Cedal som förutom färgning och klippning även erbjuder manikyr, pedikyr och sminkning. Det är en god idé att passa på att klippa sig här eftersom det är mycket prisvärt. Adress: Kadipasa Mah. Bostancipinari Cad, Zavlak Is Hani No. 3, 07400 Alanya.

Red Tower i Alanya

Kulturfestival

I slutet av juli till början av september arrangeras en kulturfestival i Side. Gamla Side pyntas med lampor och ljus och man arrangerar konserter med klassisk musik nere vid Apollontemplet som är mycket välbesökta. Kulturfestivalen är från slutet av juli till mitten på september.

Jazzfestival

Är du i Alanya i oktober får du inte missa den årliga jazzfestivalen. Festivalen hålls vid det röda tornet, och bjuder på gratis framträdanden av såväl internationella som turkiska jazzartister.

Sevärdheter i miniformat

I Antalya har man byggt upp en liten stad kallad Mini City, med över 80 av Turkiets mest kända sevärdheter. Här finns till exempel Hagia Sofia-moskén i Istanbul, Kappadokien och Artemistemplet i Efesos i miniatyrformat. Mini City är öppet mellan kl. 8.00 och 19.00.

Se fler restips för Turkiet