Röda tornet i Alanya

Saker att göra i Alanya

Röda tornet, den gamla fästningen och världsberömda droppstensgrottor – i Alanya finns mycket att göra och upptäcka. Här kan du läsa mer om vilka sevärdheter och upptåg som inte får missas på resan.

Det röda tornet i Alanya

Fästningen i Alanya

En av Alanyas mest kända sevärdheter är den fästning som ruvar på toppen av den 250 meter höga klippan. Fästningen byggdes av seldjukerna på 1200-talet för att försvara Alanya och med tanke på den fantastiska utsikten lär det ha varit svårt att attackera staden utan att bli upptäckt. Orkar du ta dig de något tuffa kilometrarna upp så belönas du med en hisnande utsikt över Alanya och havet.

Det röda tornet

Kizil Kule, även kallat "Det röda tornet", är det åttakantiga torn som anses vara symbolen för Alanya och som till och med syns på stadens flagga. Tornet är inte mindre än 33 meter högt och är ett av de mest välbevarade exemplen på militärisk arkitektur från medeltiden och även Alanyas mest välbevarade byggnad från seldjukerna. Idag hyser tornet ett etnografiskt museum som är perfekt att besöka om du vill lära dig mer om Alanya.

Skeppsvarvet Tershane

Förr i tiden var Alanya en viktig hamnort, och än idag kan man beskåda det mer än 700 år gamla skeppsvarvet Tershane, som det kallas på turkiska. Idag används inte varvet, men det är vackert upplyst om kvällarna vilket kan ses från många delar av Alanya. I närheten hittar du även de tre våningar höga vapengjuteriet som tillverkade vapen och kanoner till bland annat stridsfartyg.

Den gamla stadskärnan i Alanya

Promenera in genom fästningens portar vid Röda Tornet och upptäck Gamla stan i Alanya. De stenlagda gatorna slingrar sig upp mot fästningen och du möts av det genuina vardagslivet. Här bor folket i gamla stenhus och höns och katter springer sicksack mellan gårdarna. Du hittar även ett par restauranger och butiker men det är inget som dominerar.

Alanya City Park

Som en oas mitt i livliga Alanya hittar du Alanya City Park. Måndag till fredag är här lugnt och skönt, och en populär plats för lokalbefolkningen att meditera. På helgerna är det fler som tar sig hit för att umgås och ha det härligt i solskenet. Bredvid parken hittar du katthemmet Kedi Evi som hjälper Alanyas hemlösa katter. Värt ett besök för sanna djurvänner!

Dim cave i Alanya

Utforska spännande grottor

Vill du utforska det vackra naturen kring Alanya ska du besöka grottorna Dim Cave och Damlatasgrottan. Dim Cave ligger några mil öster om Alanya och är landets näst största droppstensgrotta. Här går du på gångbroar och trappor som omges av fantasifulla stenformationer. Längst in i grottan finns en mystisk sjö som ligger 17 meter under ingången.

Damlatasgrottan ligger i närheten av Kleopatrastranden och upptäcktes när man byggde hamnen 1948. Här hittar du inte mindre än 15 000 år gamla droppstensformationen och grottans svala luft bjuder på en skön konstrast från värmen utanför. Detta sägs dessutom ha en välgörande effekt för de som lider av astma.

Merzek Camii

Merzek Camii är en av de mest imponerande moskéerna i Alanya. Du hittar den mitt i stadskärnan, på väg mot hamnen Iskele. Inuti är moskén smyckad med vackra färger och mönster och är en perfekt plats för att lära sig mer om andra kulturer. Glöm inte att stänga av din mobil och täcka axlar och knän. En av de viktigaste sakerna att tänka på att ta av sig skorna så att smutset utifrån inte kommer in i den vackra moskén.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Side, hitta och boka en resa till Side eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Alanya

Här hittar du våra bästa tips på de absolut finaste stränderna, saker att se och göra och mycket mer!

Se alla våra restips för Alanya

Turkiet

  • Fina stränder
  • Historiska sevärdheter
  • Prisvärda shoppingupplevelser
Se alla resor till Turkiet

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här