Alanyas spännande smaker

När man hör ordet kebab är nog Turkiet det som poppar upp i det flestas huvud. Men har du hört talas om den turkiska pizzan? Eller den populära turkiska glassen Maras? Spana in våra tips och upptäck Alanyas spännande smaker!

Turkisk glass maras med baklava

Svalka dig med äkta turkisk glass

Vad är bättre än glass i sommarvärmen? I Alanya måste du testa på glassen Maras som är gjord på getmjölk. Ett trevligt glasställe att smaka Maras på är Sütçü Imam, som betyder mjölkmannen Imam. Här finns klassiska smaker som choklad och vanilj, men även fruktiga och med nötter och russin.

Njut av god fisk

"Balik" betyder fisk på turkiska och som hamnstad bjuder Alanya fina möjligheter att äta färsk fisk till middag. Slå dig ner på en härlig fiskrestaurang, eller "balik lokantasi" som det heter på turkiska - det finns flera prisvärda nära fiskmarknaden. Vill du äta en mer lyxig middag ska du bege dig till en "balik evi", som är en mer traditionell restaurang i jämförelse med "balik lokantasi". Testa ett glas raki till, enligt turkarna är den med en smak av anis den bästa matchen till fisk.

Turkiska pide

Kebabens hemland

När du semestrar i Turkiet måste du förstås prova en äkta turkisk kebab. Turkarnas motsvarighet till korv med bröd finns i många olika sorter och serveras nästan överallt. Vad sägs om att testa en Adana-kebab (chilispäckad fårfärs med pitabröd, pepparfrukt och bladpersilja) eller en Testi-kebab (kyckling eller lamm som tillagas med tomat, aubergine, potatis, pepparfrukt och lök i ett lerkärl). Om du vill ha en "vanlig" kebab ska du beställa en Döner kebab – lövtunna skivor kött som serveras i bröd med sallad, lök och tomat.

Vill du testa på en äkta turkisk kebabmiddag ska du besöka någon av restaurangerna Haydar Usta, Kasikara eller Öztürk Kolcuoglu. De är något dyrare än andra restauranger men ger mycket för pengarna. För vegetarianer rekommenderas "kiremitte sebze" som består av olika grönsaker, potatis och svamp som kokats tillsammans i en lerskål.

Turkisk pizza

Testa på en ny smak under semestern i Alanya – varför inte en turkisk pizza? Den turkiska pizzan ser faktiskt varken ut eller smakar som den italienska pizzan. Två kända sorter är pide och lahmacun. Pide har tunna, mjuka kanter och är nästan formad som en båt. Fyllningen består av köttfärs eller smält ost. Lahmacun är ännu tunnare, har en rund form och ska rullas ihop innan man äter den. Du hittar pide och lahmacun i de flesta billiga restaurangerna som till exempel Derya Lokantasi, Flash och Gül Pide.

Turkisk frukost

Turkisk frukost

Ta seden dit du kommer och testa på en äkta turkisk frukost! Här kallas det "serpme kahvalti" och är ett härligt sätt att starta dagen. Det vanligaste att få serverat är "sigara böregi" som är friterade rullar med ostfyllning, "sucuklu yumurta" - äggröra med vitlökskorvar och olika sorters ostar, oliver och sylt. Och massvis med bröd. Turkisk frukost erbjuds på flera caféer runt om i Alanya som till exempel Hanci och Citrim.

Dim Cay

Dim cay, även kallad Dim River, är platsen dit Alanyaborna själva åker. Restaurangerna ligger kantade längs floden och borden har innovativt satts på flottar och flyter lugnt på vattnet.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Side, hitta och boka en resa till Side eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Alanya

Här hittar du våra bästa tips på de absolut finaste stränderna, saker att se och göra och mycket mer!

Se alla våra restips för Alanya

Turkiet

  • Fina stränder
  • Historiska sevärdheter
  • Prisvärda shoppingupplevelser
Se alla resor till Turkiet

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här