Kebabens hemland
När du semestrar i Turkiet måste du förstås prova en äkta turkisk kebab. Turkarnas motsvarighet till korv med bröd finns i många olika sorter och serveras nästan överallt. Vad sägs om att testa en Adana-kebab (chilispäckad fårfärs med pitabröd, pepparfrukt och bladpersilja) eller en Testi-kebab (kyckling eller lamm som tillagas med tomat, aubergine, potatis, pepparfrukt och lök i ett lerkärl). Om du vill ha en "vanlig" kebab ska du beställa en Döner kebab – lövtunna skivor kött som serveras i bröd med sallad, lök och tomat.
Vill du testa på en äkta turkisk kebabmiddag ska du besöka någon av restaurangerna Haydar Usta, Kasikara eller Öztürk Kolcuoglu. De är något dyrare än andra restauranger men ger mycket för pengarna. För vegetarianer rekommenderas "kiremitte sebze" som består av olika grönsaker, potatis och svamp som kokats tillsammans i en lerskål.
Turkisk pizza
Testa på en ny smak under semestern i Alanya – varför inte en turkisk pizza? Den turkiska pizzan ser faktiskt varken ut eller smakar som den italienska pizzan. Två kända sorter är pide och lahmacun. Pide har tunna, mjuka kanter och är nästan formad som en båt. Fyllningen består av köttfärs eller smält ost. Lahmacun är ännu tunnare, har en rund form och ska rullas ihop innan man äter den. Du hittar pide och lahmacun i de flesta billiga restaurangerna som till exempel Derya Lokantasi, Flash och Gül Pide.