Thailändska smaker

Att försöka navigera bland enorma utbudet av restauranger på Phuket är en angenäm semesterutmaning. Här finns serveringar för alla plånböcker, smaker och tillfällen. För att hjälpa dig att hitta rätt i öns gastronomiska djungel tipsar vi om några av de thailändska smakerna du inte får missa! 

Pad Thai

Thailändska rätter du inte får missa

Pad thai är en av Thailands mest populära maträtter. En anledning är säkert för att det är en så enkel rätt som består av stekta nudlar med tofu, ägg, fisksås, jordnötter, böngroddar, tamarindjuice och chilipeppar där du sedan väljer räkor, kyckling eller musslor som huvudingrediens.

Tom Yam Goongh är en härligt god soppa. Med ingredienser som champinjon, fisksås, citrongräs, limejuice och chili kan du se fram emot både syrlig och stark smak. Vanligast är att äta räkor till soppan, men som flera andra maträtter i Thailand går det att variera med kyckling eller fisk.

Massaman curry är en annan favorit bland de thailändska smakerna. Rätten baseras på kokosmjölk och kan ätas med eller utan ris.

Papayasalladen Som Tam är en läcker blandning av de fyra grundsmakerna i thailändsk matlagning – med sin syrliga lime, starka chili, salta fisksås och söta palmsocker är papayasalladen god både som egen rätt och som tillbehör.

Kanom Buang är den thailändska varianten av tacos. De små krispiga pannkakorna är gjorda på rismjöl och finns i en söt och en salt variant.

Crunchy snacks är de friterade bananerna som säljs i de flesta gatuköken på Phuket.

Färsk frukt

Frukt är godis – i alla fall nästan, och speciellt i Thailand. De säljs dessutom från små vagnar nästan överallt. Frossa i ananas, mango, melon, papaya och andra godsaker. Den uppskurna frukten serveras i små påsar, vissa tillsammans med en blandning av socker, salt och chili, och kostar ca 10-20 bath styck.

Sticky rice med mango

Mango och sticky rice är en klassisk thailändsk efterrätt du inte får missa och består av färsk mango med ris och kokosnötssås. Du hittar sticky rice på restauranger men också i gatukök.

Thailändsk öl

I Thailand är de två ölsorterna Chang och Singha de mest kända. Lejonölet Singha är också en av de äldsta ölsorterna i Thailand, och smaken är lite syrlig. Chang, elefanten, är mer fyllig i sin smak. Gemensamt för dem är att de båda har bra beska för att släcka törsten i den thailändska värmen. Bra att veta är att ölen nästan alltid serveras med is på lokala restauranger.

Ord från det thailändska köket

Menyerna på Phuket är i de flesta fall skrivna på engelska, men det kan vara roligt att faktiskt kunna några thailändska termer när du ska beställa mat. Stavningen av orden kan variera något.

Woa – Biff
Pla – Fisk
Kyckling – Gai
Fläsk – Muu
Gung – Räkor
Guay tiaw – Nudlar
Kao – Ris
Nam – Vatten


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Phuket, hitta och boka en resa till Phuket eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Phuket

Vilka är Phukets finaste stränder? Vad finns det att göra för barnen? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Phuket!

Se alla våra restips för Phuket

Thailand

  • Härliga resmål som Krabi, Phuket & Koh Lanta
  • Livliga storstäder och kritvita stränder 
  • Shopping och matupplevelser i världsklass
Se alla resor till Thailand

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här