Tower Bridge London

London Bridge och Tower Bridge

Som många andra storstäder delas London av en stor flod. De två mest välkända broarna över Themsen är London Bridge och Tower Bridge. Den förstnämnda är numera en tämligen anonym historia i betong, medan ikoniska Tower Bridge är en av Londons mest berömda symboler och största turistattraktioner.

Tower Bridge London Trafik över Tower Bridge

London Bridge

Den nuvarande bron må vara modern och oansenlig, men faktum är att London Bridge är stadens äldsta bro. Fram till 1729 var det den enda bron över Themsen i London-området. Bron har existerat i flera versioner på ungefär samma ställe sedan romarnas tid. Den medeltida bron bebyggdes med hus – som mest stod 200 byggnader på bron. På 1700–talet revs husen för att bredda körbanan och kunna hantera den ökande trafiken. På 1800–talet byggdes ”nya” London Bridge och den gamla revs.

På 1960–talet behövde bron återigen förnyas, och staden fattade då det innovativa beslutet att sälja bron för att finansiera nybygget.  Amerikanen Robert P. McCullough köpte bron, som nedmonterades bit för bit och skeppades till Arizona där den byggdes upp igen i Lake Havasu City. Envisa rykten gjorde gällande att McCullough trodde att han köpte den betydligt mer spektakulära Tower Bridge, vilket dock förnekades av både honom och representanter från kommunen.

Den moderna London Bridge byggdes av betong och stål och invigdes 1973. Strömmen av pendlarna som går till fots över bron från tågstationen med samma namn mot affärsdistriktet City förekommer ofta i filmer. När London Bridge används som geografiskt namn avses området på södra sidan, kring tågstationen. Här finns flera intressanta platser att besöka, till exempel skyskrapan The Shard som är Londons högsta byggnad. Här kan du boka biljetter till The Shard! Du kan åka upp i den och beundra en spektakulär utsikt över London. Härliga matmarknaden Borough Market ligger också i närheten och är väl värd ett besök.

Tower Bridge

Promenerar du österut från London Bridge når du snart Tower Bridge – den iögonfallande och välbekanta strukturen går inte att missa. Denna världsberömda klaffbro byggdes i slutet av 1800-talet. Den nedre delen kan öppnas för passerande båtar, vilket numera sker någon gång i veckan.

Brons gatunivå är öppen för motortrafik och fotgängare, men vill du klättra upp i de två tornen, gå på den övre gångbron eller se utställningen om brons historia behöver du betala inträde till Tower Bridge Exhibition. Här kan du se det viktorianska motorrummet med de gamla ångmotorer som drev brons öppningsmekanism. Den övre gångbron har fått ett glasgolv och erbjuder fantastiska vyer. Planerar du ditt besök väl kan du se brons nedre del öppna sig under dina fötter. Här kan du se brons öppningstider, men då är det förstås extra många besökare - boka biljett i förväg! Här kan du boka biljetter!


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för London, hitta och boka en resa till London eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för London

Här hittar du våra bästa London-tips! Vi hjälper dig att hitta guldkornen i Londons enorma utbud av sevärdheter, aktiviteter och nöjesliv.

Se alla våra restips för London

London

  • Se kända sevärdheter som Big Ben
  • Fantastisk shopping
  • Fotboll, teater och nöjesliv
Se alla resor till London

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här