Hyde Park, London

Hyde Park och kungliga parker i London

Storstaden London är grönare än vad man kan tro – hela 40% av stadens yta består av grönområden. Här kan stadens invånare och besökare promenera, träna, umgås och njuta av grönskan. 

De kungliga parkerna i storleksordning:

Höstbild serpentine bridge i Hyde Park Serpentine bridge i Hyde Park

Hyde Park

Hyde Park är Londons mest kända park. Tekniskt sett är den inte störst av de centrala parkerna, men det beror på att den västra delen egentligen är en annan park, Kensington Gardens. Hyde Park anlades på 1500-talet av kund Henry VIII och öppnades för allmänheten något århundrade senare. Sedan dess har parken använts för rekreation, utställningar, evenemang och konserter.

Speakers’ Corner & The Serpentine

Den mest kända platsen i Hyde Park är utan tvivel Speakers’ Corner. Det är en hörna i den nordöstra delen av parken där vem som helst får ställa sig och tala inför publik, om vad som helst (så länge man håller sig inom lagens riktmärken). Det kan vara ganska underhållande att gå runt och lyssna på alla tal och diskussioner om högt och lågt.

Den konstgjorda sjön The Serpentine är också en välkänd del av parken. Här kan man faktiskt bada mot avgift på sommaren. Det finns även roddbåtar att hyra.

Winter Wonderland

Från mitten av november varje slår portarna upp till Winter Wonderland i Hyde Park. Det är en stor och livlig julmarknad med mängder av marknadsstånd, karuseller och berg-och-dalbanor, föreställningar, isskulpturer och en skridskobana.

Kensington Gardens i London Kensington Gardens i London

Kensington Gardens

Granne med Hyde Park ligger Kensington Gardens. I praktiken bildar de tillsammans en stor park som delas av en väg. Vid parkens västra ände ligger det kungliga slottet Kensington Palace. Där bor idag en hel hög medlemmar av den stora brittiska kungafamiljen, bland annat Prins William och hans unga familj.

Tidigare bodde prinsens mamma, den folkkära prinsessan Diana, här. Efter hennes död byggdes till hennes minne Diana, Princess of Wales Memorial Playground i Kensington Gardens. Det är en stor och väldigt fin lekplats, och den är därmed förstås omåttligt populär. Ett besök rekommenderas för barnfamiljer.

I den södra delen av Kensington Gardens ligger det pampiga monumentet Albert Memorial mittemot konserthallen Royal Albert Hall. Monumentet lät byggas av 1800-talsdrottningen Victoria till minne av hennes älskade man Albert.

Green Park

Green Park ligger direkt sydost om Hyde Park, och övergår sedan i St James’s Park söder om The Mall. Det är en enkel park som mest består av träd och gräsmattor – den enda ”sevärdheten” består av påskliljorna som växer vilt i parken.

St James’s Park

St James’s Park är en liten juvel bland kungliga parker i London. Denna fina lilla park ligger till öster om Buckingham Palace, monarkens officiella residens. The Blue Bridge, bron över den lilla sjön St James’s Park Lake, bjuder på fina vyer av några av Londons mest kända riktmärken. Åt ena hållet Buckingham Palace, och åt andra hållet Whitehalls tinnar och torn, med London Eye i bakgrunden. Parken är hem till förvånansvärt många fågelarter – de mest berömda är parkens pelikaner, som har funnits där sedan 1600-talet.

Regent’s Park

Regent’s Park är tekniskt sett centrala Londons största park, eftersom Hyde Park och Kensington Gardens i teorin är två separata parker. Parken ligger på gränsen mellan stadsdelarna Westminster och Camden. Här finns fina promenadstråk, lekplatser, universitetsbyggnader, en rosenträdgård och inte minst en djurpark.

Pittoreska Regent’s Canal rinner genom den norra delen av parken. I det nordöstra hörnet ligger London Zoo, världens äldsta vetenskapliga djurpark och en populär turistattraktion.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för London, hitta och boka en resa till London eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för London

Här hittar du våra bästa London-tips! Vi hjälper dig att hitta guldkornen i Londons enorma utbud av sevärdheter, aktiviteter och nöjesliv.

Se alla våra restips för London

London

  • Se kända sevärdheter som Big Ben
  • Fantastisk shopping
  • Fotboll, teater och nöjesliv
Se alla resor till London

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här