Magiska vyer från Adams peak på Sri Lanka

Bestig Adam's Peak

Ta med dig vandringskängorna till Sri Lanka och passa på att bestiga den heliga bergstoppen Adam's Peak. Att klättra upp för berget under dagen, sova i det fria och vakna upp till soluppgången är en oförglömlig upplevelse. 

Utsikt Adams Peak

I Buddhas fotspår

Adam's Peak, eller Sri Pada som det heter på lankesiska, är bergstoppen som reser sig likt en pyramid 2 243 meter över havet. Varför detta är en häftig plats att besöka visar sig först på toppen. Det är nämligen längst upp, i en hålighet i berget, som ett meterlångt fotavtryck går att skåda. Fotavtrycket gör toppen till en helig plats i fyra religioner.

Kristna och muslimer tror att det var här Adam tog sitt första steg på jorden efter att ha blivit utslängd ur Eden. Hinduer i sin tur tror att fotspåret kommer från Shiva. De flesta tror dock att det var Buddha själv som var här, så räkna med att få sällskap av många buddhister de 5 000 trappstegen upp som leder till toppen.

Hur du ska åka

Att ta sig till Adam's Peak kan kännas lite omständligt och även om det inte är så långt tar det tid att ta sig fram på vägarna. Först måste du ta dig till Hatton. Det kan du göra med buss från Colombo eller från Kandy. Du kan också åka tåg genom regnskogen från Colombo till Hatton för några enstaka kronor. Stanna gärna kvar över natten så att du sedan kan ta bussen till Adam's Peak och påbörja vandringen efter en god natts sömn.

Ta sig ned för Adams Peak

När du ska åka

Under pilgrimsmånaderna, som sträcker sig från december till april, har du som bäst chans att kunna njuta av en klar utsikt utan moln och regn från bergstoppen. Om du har möjlighet att ta dig upp för berget under tidigare halvan av pilgrimsmånaderna klarar du dig också utan köer. Fullmånen är en helig symbol för buddhister, och om du kan undvika att gå upp för berget när det är fullmåne sparar du dig en hel del trängsel.

Det finns två vanliga tidpunkter att ta sig upp för Sri Pada. Det första sättet är att börja vid solnedgången och vandra upp i sin egen takt under natten för att sedan vara uppe på toppen när solen går upp. Det finns belysning så du behöver inte oroa dig för att gå i trapporna i mörkret. Det andra är att börja tidigt på morgonen och komma upp i tid till solnedgången, sova över uppe på toppen och sedan börja klättra ner i soluppgången.

Att vandra uppför Adam's Peak

Det finns som sagt två strategier när du ska ta dig upp för Adam's Peak beroende på om du vill se soluppgången eller solnedgången. När du kommer upp för berget och träder in i templet på toppen ska du slå i gonggongen så många gånger som du vandrat upp till toppen. Om det är första gången så slår du ett slag och bli inte förvånad om du hör någon som slår uppåt tio slag. Det här är en resa som lankeserna gör minst en gång i livet.

 • För att se soluppgången:

Påbörja din klättring redan klockan 2 på natten. Det tar cirka tre timmar att bestiga de tusentals trappstegen och då har du några pauser på dig också. Klockan 5 borde du vara framme och kan avnjuta den vackra soluppgången för att sedan återvända ner för berget och vara tillbaka lagom till frukost klockan 8 på morgonen. Det här är den vanligaste rutten.

 • För att se solnedgången:

Påbörja din klättring upp för berget under dagen. Det tar tre timmar att komma upp så se till att du är i tid till solnedgången. Det går att sova på berget, men se till att ta med dig en sovsäck och kanske en mössa då det är kallt uppe på toppen. Det finns inte heller någon mat att köpa där uppe.

Att vandra nedför Adam's Peak

Att vandra nedför berget är oftast jobbigare än uppför, eftersom benen antagligen redan är rätt möra efter att ha gått hela vägen upp, och nu ska du ner igen i tre timmar. Det kan vara bra att ha med sig en vandringskäpp att stödja sig på och att ta det lugnt. Det finns små matstånd och rastplatser längs med hela sträckan så du kan enkelt ta naturliga pauser.

Packlista

Det finns en del att ha med sig på vandringen:

 • En liten ryggsäck
 • En regnjacka eller poncho om det skulle regna
 • En stor vattenflaska, ca 2 liter. Detta finns att köpa längs med vägen men kostar då lite extra.
 • En kamera
 • Solglasögon för nedfärden
 • Solskyddskräm för nedfärden
 • Snacks så att du kan få socker och salt i dig
 • Eventuellt en vandringskäpp
 • En varm och torr tröja när du väntar på soluppgången

Om du vandrar så att du sover över på toppen behöver du också ha med dig: 

 • En sovsäck
 • En mössa
 • Mat som du kan äta före avfärden nedför trapporna igen

Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Sri Lanka, hitta och boka en resa till Sri Lanka eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Sri Lanka

Vart kan man snorkla och dyka på Sri Lanka? Var hittar jag de mest intressanta sevärdheterna och vad får man inte missa? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Sri Lanka!

Se alla våra restips för Sri Lanka

Sri Lanka

 • Storslagna naturupplevelser
 • Härliga sandstränder 
 • Tropiskt klimat året runt
Se alla resor till Sri Lanka

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här