God paella på Lanzarote

Traditionella rätter på Lanzarote

På Lanzarote finns många lokala läckerheter att prova på. Hur låter kaktusjuice, de skrynkliga potatisarna Papas Arrugadas och ett gott glas kanariskt vin? Här kan du läsa mer om de traditionella rätterna som inte får missas!

Kaktusjuice

Får du händelsevis syn på ett stånd som säljer kaktusjuice rekommenderar vi dig att prova drycken. Juicen kommer från fikonkaktusen, som växer här på Lanzarote. Att sälja juice på detta vis sker oftast på marknader och liknande, och även om det inte är så vanligt med färskpressad kaktusjuice så tycker vi att du ska passa på att smaka om tillfälle ges.

Tapas för alla smaker

Tapas är de populära spanska smårätterna. Det finns många att välja bland, till exempel gambas al ajillo (vitlöksmarinerade räkor), pimientos de padrón (gröna små paprikor som steks med olja och salt), calamares (bläckfisk), queso de cabra (getost) samt tortilla (omelett). Det är bara att beställa in och låta sig väl smaka.  

Paella

Att äta paella är naturligtvis ett måste när du är på Kanarieöarna! Ypperligt gott med ris, olivolja och saffran som blandas med fisk, skaldjur, bläckfisk, kött och fågel. Det finns lika många recept som det finns kockar, men den traditionella Kanariepaellan innehåller alltid fisk och skaldjur. Mums!

Sangría

Den spanska nationaldrycken sangría finns det egentligen inte något generellt recept på, utan alla restauranger har sitt alldeles egna hemliga recept. Sangrían bör dock innehålla rödvin, brandy, mineralvatten, citron, is och socker. Drycken är synnerligen populär, också här på Lanzarote. 

Gambas al ajillo

Gambas al ajillo är räkor som steks i olja tillsammans med massor av vitlök och ett stänk sherry eller cognac. En glimrande gastronomisk upplevelse! 

Papas arrugadas med mojo

En av Lanzarotes och kanarieöarnas mest kända rätter är papas arrugadas, som kort och gott är en skrynklig potatis. Potatisen kokas i vatten med en stor mängd havssalt som ger en otroligt läcker smak. Papas arrugadas serveras vanligtvis med den kanariska såsen mojo som finns i olika varianter. Den röda är gjort på paprika och chili och den gröna är lite mildare med inslag av koriander. Ett rätt som helt enkelt inte får missas!

Estofado

Estofado betyder gryta och är en populär rätt på Lanzarote. Allt som oftast innehåller grytan kött, exempelvis biff eller get, som kokas ihop med kikärtor och grönsaker. Den vanligaste varianten av Estofado är Ropa Vieja som även kan hittas i Sydamerika och Karibien. 

Vinkällare

Lanzarotes viner

Trots det dramatiskt vulkaniska landskapet är Lanzarote en grön ö där vinrankorna skyddas från Atlantens vindar av öns höga klippor. Det brokiga landskapet gör dock att all skördning måste göras för hand och antalet vin som kan produceras är rätt lågt. De mest populära vinerna som produceras är den röda vinet Bodegas los Bermejos Rosado och de vita vinerna Bodega Vulcano de Lanzarote Malvasia Volcanica Seco och El Grifo Malvasia Seco. 

Bienmessabe

Sugen på en god efterrätt? Då ska du testa desserten Bienmessabe som är gjord på mandlar, honung och äggulor. Antingen låter man en kaka suga upp såsen eller så ringlar man den över glass. 

Pescado a la plancha

Pescado a la plancha betyder "dagen fisk", och serveras grillad med eller utan vitlök. Vanligtvis är det dorada, vieja eller cherne som står på menyn.