Sevärda städer & charmiga byar

Dags för en paus från stranden? Hyr en bil och se dig om på Gran Canaria. Här finns många charmiga byar och pärlor till städer som bara väntar på att utforskas. Låt dig inspireras av våra tips på utflyktsmål du inte bör missa på Gran Canaria!

Puerto de las Nieves & Agaete

Utmed västkusten ligger charmiga byar och små städer på rad. I Puerto de las Nieves kan du äta på några av öns bästa fiskrestauranger, och tar du dig ett stycke in i dalen kommer du till Agaete, en 500 år gammal stad som är vackert omgiven av branta sluttningar och färggrann växtlighet. Perfekt för ett fotostopp!

Aldea de San Nicolás

Fortsätter du kustvägen till Aldea de San Nicolás, känd för sin botaniska trädgård, kan du njuta av en hisnande utsikt över branta stup och klippiga landskap. När man spanar ut genom bilfönstret förstår man varför många westernfilmer faktiskt spelats in just här på Gran Canaria. 

Las Palmas

Las Palmas är öns huvudort och faktiskt även Spaniens nionde största stad. Här väntar en kombination av härligt strandliv och genuin citypuls med trendiga tapasbarer, boutiquer och lummiga parker. Det är inte för intet som staden kallats för Spaniens svar på Rio de Janeiro!

Läs mer och boka resa till Las Palmas
Fataga Pittoreska Fataga i de tusen palmernas dal

Telde

Telde är öns näst största stad, byggd i äkta spansk kolonialstil. Innan spanjorerna tog ön i besittning var detta urbefolkningen guanchernas huvudstad. Den största sevärdheten är kyrkan San Juan de Bautista som uppfördes av spanjorerna omedelbart efter erövringen och således är en av öns äldsta kyrkor. 

Cruz de Tejeda

I hjärtat av Gran Canaria, hela 1 560 meter över havet, tronar Cruz de Tejeda bland pinjeklädda bergstoppar och grönskande dalar. Cruz betyder kors på spanska och här finns också det stenkors som sägs utgöra öns geografiska mittpunkt. Vyerna är svindlande – vid klart väder kan du till och med skymta grannön Teneriffa och Teides snöklädda topp. Här finns gott om vandringsleder. En del vandringsleder är nya, men de flesta är så kallade caminos reales (kungliga leder) som en gång trampats upp av guancherna – öns ursprungsbefolkning.

Fataga

Fataga är en pittoresk bergsby belägen på en klippavsats i El Valle de las Mil Palmeras (De tusen palmernas dal). Här är gatorna trånga, husen välbevarade och omgivningen lummig. Här finns små butiker som säljer fina hantverk som till exempel sjalar och keramik. I Fataga finns även mysiga restauranger och caféer.

Arucas Arucas - känt för sin katedral och sin rom

Artenara

Några av invånarna i Artenara bor fortfarande i grottor eller i hus i direkt anslutning till grottorna. Det är emellertid inte så primitivt som man skulle kunna tro, utan liknar väldigt mycket den normala boendestandarden. Här finns också en intressant liten grottkyrka och en restaurang med en fantastisk utsikt. Artenara ligger precis vid öns näst högsta bergstopp, Roque Nublo.

Arucas

Arucas, norr om Las Palmas, öns tredje största stad, är berömd för sin katedral som i sin tur är en kopia av Barcelonas berömda katedral. Arucas är också känt för sin rom, Arehucas, samt för sina många bananplantager.

Teror

Teror är Gran Canarias religiösa centrum. Här kan du se öns skyddshelgon Pinje-madonnan i den nyklassicistiska kyrkan från 1700-talet. Enligt legenden uppenbarade sig madonnan första gången i ett pinjeträd 1481, för att strax därefter börja utföra mirakler. Något som hon, enligt många invånare, fortfarande gör … 

Galdár

Staden Galdár vid foten av vulkanen Montaña de Galdár på öns nordvästra sida erinrar om guanchernas tid på ön. Här bodde urbefolkningens hövdingar, vilket visas i det intressanta museet, som också tydliggör guanchernas hela kultur. Framför stadens rådhus står ett mäktigt och mycket gammalt drakblodsträd. 

Puerto de Mogán

Puerto de Mogán eller Lilla Venedig, som den också kallas, är platsen för den perfekta romantiska aftonen eller utflykten. Det är en liten fiskeby som har behållit sin särprägel och rustika charm. Att strosa i de små gränderna är spännande, och att komma ner till hamnen och eventuellt ta sig ett dopp från den lilla stranden är en skön upplevelse. För fiskälskaren är det här definitivt rätt ställe – hamnen är full med fiskrestauranger som dagligen förädlar den färska och sprattlande fångsten till kulinariska mästerstycken.  

Läs mer och boka resa till Puerto de Mogán


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Gran Canaria, hitta och boka en resa till Gran Canaria eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Gran Canaria

Vad finns det att göra på Gran Canaria? Vilka stränder är de bästa? Vilka restauranger ska jag besöka? Här har vi samlat våra bästa restips inför din resa till Gran Canaria!

Se alla våra restips för Gran Canaria

Gran Canaria

  • Härligt klimat året runt
  • Brett utbud av aktiviteter
  • Mäktiga naturupplevelser
Se alla resor till Gran Canaria

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här