Fataga

Sevärda städer & charmiga byar på Gran Canaria

Dags för en paus från stranden? Hyr en bil och se dig om på Gran Canaria. Här finns många charmiga byar och pärlor till städer som bara väntar på att utforskas. Låt dig inspireras av våra tips på utflyktsmål du inte bör missa på Gran Canaria!

Längs Gran Canarias västkust

Utmed västkusten ligger charmiga byar och små städer på rad. I Puerto de las Nieves kan du äta på några av öns bästa fiskrestauranger, och tar du dig ett stycke in i dalen kommer du till Agaete, en 500 år gammal stad som är vackert omgiven av branta sluttningar och färggrann växtlighet. Perfekt för ett fotostopp!

Fortsätter du kustvägen till Aldea de San Nicolás, känd för sin botaniska trädgård, kan du njuta av en hisnande utsikt över branta stup och klippiga landskap. När man spanar ut genom bilfönstret förstår man varför många westernfilmer faktiskt spelats in just här på Gran Canaria. Ännu längre norrut, vid foten av en vulkan, ligger byn Gáldar. Här kan du beskåda grottmålningar från guanchernas era och få veta mer om gamla tider.

Las Palmas

Las Palmas är öns huvudort och faktiskt även Spaniens nionde största stad. Här väntar en kombination av härligt strandliv och genuin citypuls med trendiga tapasbarer, boutiquer och lummiga parker. Det är inte för intet som staden kallats för Spaniens svar på Rio de Janeiro!

Läs mer och boka resa till Las Palmas

San Fernando

San Fernando ligger lite utanför turiststråken vid Playa del Inglés på södra Gran Canaria. Atmosfären är trevlig och priserna är lägre än i turistorterna. Här finns små butiker och en hel del restauranger som serverar goda, lokala rätter.

Fataga

Fataga är en pittoresk bergsby belägen på en klippavsats i El Valle de las Mil Palmeras (De tusen palmernas dal). Här är gatorna trånga, husen välbevarade och omgivningen lummig. Här finns små butiker som säljer fina hantverk som till exempel sjalar och keramik. I Fataga finns även mysiga restauranger och caféer.

Puerto de Mogan

Telde

Telde är öns näst största stad, byggd i äkta spansk kolonialstil. Innan spanjorerna tog ön i besittning var detta urbefolkningen guanchernas huvudstad. Den största sevärdheten är kyrkan San Juan de Bautista som uppfördes av spanjorerna omedelbart efter erövringen och således är en av öns äldsta kyrkor. 

Cruz de Tejeda

I hjärtat av Gran Canaria, hela 1 560 meter över havet, tronar Cruz de Tejeda bland pinjeklädda bergstoppar och grönskande dalar. Cruz betyder kors på spanska och här finns också det stenkors som sägs utgöra öns geografiska mittpunkt. Vyerna är svindlande – vid klart väder kan du till och med skymta grannön Teneriffa och Teides snöklädda topp. Hit åker man framför allt för att vandra. Det finns gott om vandringsleder, både kortare och långa, strapatsrika för den som vill ha lite mer utmaning. En del vandringsleder är nya, men de flesta är så kallade caminos reales (kungliga leder) som en gång trampats upp av guancherna – öns ursprungsbefolkning.

Galdár

Staden Galdár vid foten av vulkanen Montaña de Galdár på öns nordvästra sida erinrar om guanchernas tid på ön. Här bodde urbefolkningens hövdingar, vilket visas i det intressanta museet, som också tydliggör guanchernas hela kultur. Framför stadens rådhus står ett mäktigt och mycket gammalt drakblodsträd. 

Puerto de Mogán

Puerto de Mogán eller Lilla Venedig, som den också kallas, är platsen för den perfekta romantiska aftonen eller utflykten. Det är en liten fiskeby som är tillräckligt gammal för att vara genuin och som inte har fallit offer för turistinvasionen, utan har behållit sin särprägel och rustika charm. Att strosa i de små gränderna är spännande, och att komma ner till hamnen och eventuellt ta sig ett dopp från den lilla stranden är en skön upplevelse. För fiskälskaren är det här definitivt rätt ställe – hamnen är full med fiskrestauranger som dagligen förädlar den färska och sprattlande fångsten till kulinariska mästerstycken. Vi rekommenderar speciellt ett besök på Restaurante Patio Canario. 

Läs mer och boka resa till Puerto de Mogán

Teror

Teror är Gran Canarias religiösa centrum. Här kan du se öns skyddshelgon Pinje-madonnan i den nyklassicistiska kyrkan från 1700-talet. Enligt legenden uppenbarade sig madonnan första gången i ett pinjeträd 1481, för att strax därefter börja utföra mirakler. Något som hon, enligt många invånare, fortfarande gör … 

Artenara

Några av invånarna i Artenara bor fortfarande i grottor eller i hus i direkt anslutning till grottorna. Det är emellertid inte så primitivt som man skulle kunna tro, utan liknar väldigt mycket den normala boendestandarden. Här finns också en intressant liten grottkyrka och en restaurang med en fantastisk utsikt. Artenara ligger precis vid öns näst högsta bergstopp, Roque Nublo, och hit tar du dig enklast med hyrbil.

Arucas

Arucas, norr om Las Palmas, öns tredje största stad, är berömd för sin katedral som i sin tur är en kopia av Barcelonas berömda katedral. Arucas är också känt för sin rom, Arehucas, samt för sina många bananplantager.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Gran Canaria, hitta och boka en resa till Gran Canaria eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Gran Canaria

Vad finns det att göra på Gran Canaria? Vilka stränder är de bästa? Vilka restauranger ska jag besöka? Här har vi samlat våra bästa restips inför din resa till Gran Canaria!

Se alla våra restips för Gran Canaria

Gran Canaria

  • Mångsidig ö med behagliga temperaturer
  • Unik karaktär och hotell för alla smaker
  • Mäktiga naturupplevelser, fina stränder och varierat restaurangutbud
Se alla resor till Gran Canaria

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här