utflykter_fran_barcelona

Utflykter i Barcelona

Barcelonas stränder fylls fort under sommarmånaderna, och när du har bockat av de mer turistkända ställena som La Rambla och La Sagrada Familia kan en härlig dagsutflykt vara kul och varierande. Här har vi samlat några härliga dagsturer i och kring Barcelona som passar de flesta, oavsett om du reser med kompisarna eller med familjen.

Montserrat

En lagom dagstur bort ligger naturskyddsområdet Montserrat, med spännande bergstoppar, kloster från 800-talet och en utsikt som sträcker sig ända till Mallorca vid klart väder. Namnet Montserrat betyder på katalanska ungefär ”det sågtandade berget”, och syftar till de många ravinerna. Det sägs även att de lustigt formade klipporna ska ha inspirerat Gaudí när han skapade sina kända byggnadsverk.

Santa Maria de Montserrat är ett benediktinkloster med cirka 80 munkar, och här finns även en musikskola med en mycket berömd gosskör. Varje dag sjunger gosskören Mariahymnen i klosterkyrkan, utom på lördagar då den sjungs av munkarna. I klosterkyrkan finns bland annat den svarta Madonnan, Kataloniens skyddshelgon, sittandes med sitt barn. Legenden säger att Madonnan satt här långt innan munkarna beslutade sig för att bygga sitt kloster, och eftersom det inte gick att flytta Madonnan fick klostret byggas runt henne. Från Barcelona tar du linje R5 mot Manresa och hoppar av vid antingen Aeri Montserrat eller Monistrol Montserrat. Från Aeri Montserrat går det sedan linbana upp till klostret och från Monistrol Montserrat är det bergbana.

Montserrat_Barcelona_Utflykt

Utflykt till stränder utanför Barcelona 

Känner du att det skulle vara skönt med en lite mindre folktät strand än Barcelonas överfulla? Många söker sig till Sitges eller Badalona men ett annat tips är stränderna i hamnstaden El Masnou norr om Barcelona. Staden har två stränder, den lite mindre Platja del Masnou och Ocata som är väldigt bred. Vattnet är dessutom klarare än i Barcelona och det finns även strandförsäljare, men inte lika många som på de andra stränderna.

Mellan de båda stränderna ligger El Masous hamn, och här finns flera mysiga restauranger som serverar tapas eller färsk fisk direkt från grillen. För att komma till El Masnou tar du tåget från Placa Catalunya eller Estacion del Nord. Resan tar cirka 20 minuter och kräver tvåzonsbiljett.

Vill du ha fler tips på städer med stränder utanför Barcelona? Kolla in fler stränder här

Girona

Girona är norra Kataloniens största stad och är väl värd ett besök. Ungefär 1,5 timme från Barcelona med tåg väntar en medeltida stadskärna, massvis med historiska sevärdheter och en vacker flod som det är lätt att drömma sig bort vid. Den gamla stadskärnan heter Barri Vell och det är här som många av stadens sevärdheter ligger.

Fans till tv-serien Game of Thrones kommer ha mycket att se i Girona. Här har många scener spelats in, bland annat från trapporna vid Gironas katedral. Katedralen är Gironas mest populära attraktion. Den började byggdes på 1000-talet, och brukar beskrivas som ett praktexemplar på spansk, gotisk arkitektur. Inne i katedralen finns också världens bredaste valv i gotisk stil, med sina dryga 23 meter på bredden och 34 meter på höjden.

En annan känd sevärdhet i Girona är de gamla judiska kvarteren – El Call. Från 1200-talet fram till 1492 var Girona en viktig plats för judiska gemenskapen och det finns massor av spår från det än idag.

Girona_Barcelona