Single Track - Kerala, Sydindien Curry Trail

Välkommen till en resa som innehåller allt en stigcyklist kan förvänta sig. Från mountainbike och single track i världsklass med snabba sköna flowiga stigar, utmanande tekniska partier och upp till 2000 m fallhöjd med klättringar som kommer hålla oss varma i kläderna länge.

Bra stigcykling, en stor portion äventyr och en unik upplevelse i ett enastående magiskt naturlandskap beskriver denna vecka bäst. Till det lägger vi det Sydindiska köket med smakupplevelse du sent kommer glömma.

På mountainbike i det riktiga Indien

Ställ dig tre frågor. Gillar du att cykla mountainbike i skog på stig? Gillar du att resa och uppleva annorlunda och intressanta kulturer? Är du sugen på en spännande upplevelse som inkluderar en mountainbike? Svarar du ja på dessa frågor så är det bara att boka in dig på vårt nästa stigcykeläventyr till Sydindiska Kerala. Indien är så långt ifrån ”hemma” du kan komma. Här får du uppleva en kultur som är helt fantastiskt annorlunda och du kommer möta människor och platser som du för alltid kommer minnas.  Att komma till Kerala, är som att komma bort från allt vad vår vardag innebär.

Till bergen i Kerala kommer få turister på besök. Här är det frukostfabrik på riktigt med stora odlingar av ditt frukost-te, dina kryddor till bullarna och det lokala kaffebönan India Monsoon Malabar. Vi passerar små byar där både barn och vuxna kommer ut i ren nyfikenhet för att titta på just dig och här är folk är nyfikna på ett trevligt sätt.

Program för veckan

Program januari 2021 Program mars 2021


Om cyklingen

Denna vecka är förmountainbikecyklister som gillar både långa flowiga åk nerför, men som inte heller är rädda för att cykla lite uppför. Vi har shuttles (transporthjälpt) där det går och behövs, men flera av platserna vi besöker går endast att ta sig till hjuls (på cykel). Vissa platser är mer tekniska (röda och svarta backar), medans andra är enkla utförsåkningar. Vi dundrar på genom te-plantage, kramar kaffebuskar, äter gott på mindre flotta restauranger och upplever det riktiga Indien på hjul. 

Alla dagar avslutas med åk nerför följt av transfer tillbaka till vårt hotell.

 Reportage från Allt om MTB

Se vad tidigare deltagare tyckt om resan:

”Guiden och hans team var grymma”

”Att få uppleva Indien på cykel utan att vara i turiststråken”

”Cyklingen var riktigt, fin. Vi såg inte en enda turist på hela veckan. Maten!”

”En häftig upplevelse och äventyr på samma gång”

Förkunskaper/ För vem passar denna resa?

Denna resa passar cyklister som kan cykla både utför och uppför. Söker du en unik upplevelse I ett kulturrikt land bäddat för äventyr har hittat hem! Du behöver inte vara jätteduktig tekniskt men du bör vara van att cykla i skogen då majoriteten av denn a resa sker på stig, grus och djungel. Vi håller på ca 4-5 timmar med mer cykling utför/nedför än uppför.  Stundtals tekniska partier som kan passeras gående om så önskas. Dte viktigaste är att du hänger med! Tag chansen nu och upplev Indien!


Boende på resan

Vi bor på 3 olika hotell under veckan. Lyx och flärd är inte vad denna resa handlar om, men hotellen är fina och trevliga, vi bor lokalflott och äter vår frukost innan våra långa heldagar.
Misty Mountain – Kuttikanam (4 nätter)
Springdale Heritage – Vandiperyar (1 natt)
Tandu Leisure Hotel – Munnar (2 nätter)

På hemresedagen har vi även tillgång till rum nära flygplatsen för att förbereda kroppar och cyklar för hemresa.

Maten

Sydindisk mat kan komma att bli det bästa du någonsin ätit. Den är helt enkelt fantastisk. Vi äter frukost på hotellen, luncherna intas i ”backen” och på kvällarna på hotellet eller i närliggande lokalrestaurang. 

Vissa dagar blir vi serverade mat i världsklass från hål i väggen från lokaler som ser  fallfärdiga ut. Du behöver inte vara rädd att äta något dåligt då vi bara äter på ställen som är välbesökta av lokalbefolkningen. Med det sagt kan det vara klokt att undvika rå frukt och grönsaker där man äter skalet, samt att inte dricka kranvatten.

”Maten är en av de bättre jag upplevt utomlands. Guiden tog oss vid ett par tillfällen till mindre ställen dit man själv aldrig skulle satt sin fot men det är här den mest genuina och välsmakande maten hittas. Det är en symfoni av välsmakande kryddor och det går att få likväll milda rätter som rätter där man känner att en kalldusch efteråt vore behövligt. Kryddorna plockas såklart i områdena kring den byn i vilken vi bodde. ”
Jesper Andersson, cyklist, Stockholm

Pris: från 16 998:-* 

Datum:
22 - 30 jan 2021
5 - 13 mar 2021

Avreseorter:
Stockholm*, Köpenhamn (+500 :-), Göteborg (på förfrågan) 

I priset ingår:

 • Flyg tur/retur (via Doha) med måltid eller snack.
 • 30 kg incheckat bagage (inkl cykel). Cykel packas i cykelväska eller låda. Måste föranmälas.
 • Transfer till och från hotell
 • Transport av cykel på flyg och buss
 • Del i enklare dubbelrum på Hotell i Kuttikanam, Vandiperyar & Munnar (7 nätter)
 • Hotell nära flygplatsen sista dagen för en dusch och lätt måltid
 • Engelsktalande lokalguider som kan cykla
 • 6 heldagar cykling inkl alla tillstånd
 • Shuttle service där det behövs       
 • Helpension - Frukost, lunch och middag på plats och vatten
 • Enduro-tröja loose fit

​​​​* Enkelrumstillägg 1250:-

Flygtider:
Notera att flygtiderna är preliminära och kan komma att ändras.

22 jan Arlanda-Doha 16.20-00.30 + 1 dag
23 jan Doha-Kerala 01.20-08.20     

30 jan Kerala-Doha 09.30-12.00
30 jan Doha-Stockholm 15.40-20.10

5 mar Arlanda-Doha 16.20-00.30 + 1 dag
6 mar Doha-Kerala 01.20-08.20     

13 mar Kerala-Doha 09.30-12.00
13 mar Doha-Stockholm 15.40-20.10

Bra att veta om Apollos gruppresor med reguljärflyg

 
Min/Max deltagare 4-10 deltagare!.  
 
Resan arrangeras i samarbete med:
Mountainbike Kerala

 

Arrangera din egen MTB-resa!

Är ni ett privat sällskap, kompisgäng, klubb eller annan samling av likasinnande som vill åka på en skräddarsydd cykelresa till ett spännande resmål? Då har du hamnat rätt! Med hjälp av Apollos experter på området sätter du ihop din egen drömresa på två hjul.Skicka förfrågan

Begränsat antal platser!

Kontakta oss: 
Mejl: [email protected]


Kryddorna, miljön och naturen.

Vi passerar terrass-plantage på vilka de odlar tebuskar. Ibland rör vi oss på de små vägarna mellan de olika nivåerna och ibland rakt ner på små stigar mellan de djupt gröna tebuskarna. En imponerande och nästan overklig grönska i all sin prakt breder ut sig. Bergen och de kullar vi passerar går hela tiden i grönt, antingen är de klädda med teplantage eller så är det djungelliknande vegetation. Det går boskap fritt och givetvis ser vi kor.

Cykel

Egen cykel rekommenderas! Gärna heldämpad ”All-Mountain-cykel” med ”dropper post" (höj/sänkbar sadel) gör åkningen skönare. Cykeltransport på flyget ingår i priset, se bagage. Önskar du hyra cykel finns cyklar att hyra på plats. Det funkar givetvis bra men inte optimalt. 


Våra guider 

Vi jobbar med erfarna lokala cykelguider som känner varje stig i området. Det är proffsiga lokalguider alla värda namnet med både karisma och skills. Dom kan cykla, dom kan guida. Vi startar dagen runt 09.00 och är tillbaka vid 17-tiden. Vi tar dig till Keralas bästa trails och stannar på vägen för att fota, luncha och uppleva. Vi åker hela dagen och får du inte nog finns fler stigar runt hörnet.

Ledare är britten Mike McLean som bott i Indien till och från i knappt 15 år. Han har grym lokalkännedom och är välkänd bland lokalbefolkningen. Mike är förutom en duktig cyklist även en fantastisk guide med stor kunskap om alla delar av Indien; allt från forntida historia till nutida samhällsdiskussioner. 

Resan sker i samarbete med Specialized Concept Store Stockholm som också följer med som stöd till guiderna, cykeltips och trix. En butiksträff kommer arrangeras innan respektive resa, för möjlighet att köpa utrustning, fråga, klämma och känna på lite nya prylar.


Praktisk information

Utrustning

Cykelaffärer existerar inte så det kan vara vettigt att ta med sig ett mindre kit med reservdelar, ett par ekrar, ett växelöra i reserv samt några slangar. På en del stigar ligger det en hel del sten som med lite otur kan orsaka en och annan punktering. Nedan är en rekommendation.

 • Cykel - Servad MTB XC eller enduro-cykel i bra skick - gärna heldämpat och dropper post. All Mountain-cykel rekommenderas varmt.
 • Grövre däck (skippa xc-däck) + extradäck - tubeless (stans) rekommenderas. Om inte ta med många extraslangar.
 • Hjälm, cykelskor och pedaler 
 • Ryggsäck eller Camelback
 • Pump (både fotpump och handpump) 
 • Gaffelpump
 • Extra bakväxelhängare,, lätt att slå i den på stenar poch tråkigt om du inte kan cykla.
 • Extra ekrar.
 • Multiverktyg och däckjärn
 • Knäskydd och armbågsskydd 
 • Långärmat eller trekvartsärm  
 • Första-förband, viktigt tvätta småsår
 • Andra måste-ha-prylar du har när du är ute och cyklar.
 • Pannlampa. Nätterna är kolsvarta!
 • Något varmare att ha på sig i bergen.
 • Energy bars + gels
 • Adapter till stickkontakt
 • Solskyddsfaktor
 • Myggspray/myggkräm
 • Glasögon
 • Glöm inte kamera! 

 

Pass & visum

Visum behövs för nordiska medborgare. Pass skall vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.  
E-visa ansöker du om här och skall göras senast fyra dagar innan avresa.

Klimat 

Det Syd-Indiska klimatet är bäst mellan november - mars. Då är det nästan daglig solgaranti och temperaturer upp till 30 grader under dagen och lite svalare nätter. I bergen blir det betydligt svalare på natten och det kan förekomma skurar så tag med en tunn vind och vattenavvisande jacka.  

Vaccinationer

Hör med närmsta vaccinationscentral. Vaccinationer som Hepatit A är och dukoral är standard. Liksom bra om du ser över ditt skydd mot stelkramp, polio och difteri (1 spruta som du vill ha oavsett om du reser eller ej).