Porto Santo

Porto Santo, utanför Madeiras kust

Passa på att ta en dag och besök den lilla grannön Porto Santo som ligger ca 5 mil nordöst om Madeira. Ön lockar många med sin fina sandstrand och sitt sköna lugn. Hit tar du dig enkelt från Funchal med både färja och flyg. Läs mer om denna ö-pärla och låt dig inspireras inför framtida besök!

Porto Santo - en ö att koppla av på

Mitt ute i Atlanten ligger den lilla vulkanön Porto Santo, känd för sin orörda natur, kala berg och imponerande långa sandstrand på hela 9 kilometer. Detta flytande naturlandskap är perfekt för den som bara vill koppla av och njuta av vackra vyer, men vill du gå på strövtåg är den charmiga huvudstaden perfekt - här finns gott om sevärdheter för den historieintresserade. 

Plattare än Madeira

Porto Santo är inte mer än 11 kilometer på tvären, och du hinner enkelt upptäcka ön på en dag. Semestrar du på Madeira kan du till och med flyga till Porto Santo, då ön har en egen flygplats. Jämfört med Madeira är Porto Santo platt, förutom mitt på ön där två berg reser sig; Pico do Facho på 517 meter och Pico do Castelo på 437 meter. 

Vila Baleira

Porto Santos huvudstad heter Vila Baleira och har ca 3 800 invånare. I denna mysiga lilla huvudstad hittar charmiga gränder som kantas av låga små hus, restauranger, caféer och butiker. 

Vila Baleira, Porto Santo
Kalkön Ilheu do Cal

Christopher Columbus

Visste du att den berömde upptäcktsresaren Christopher Columbus en gång bodde på Porto Santo? Han gifte sig nämligen med en adelskvinna från ön, och idag är deras hem ett museum. Hemmet är även sannolikt den plats där han planerade sin första tur över havet!

Miradouro das Flores

En av de vackraste utkiksplatserna på Porto Santo är Miradouro das Flores som ordagrant betyder "blomster-utkiksplatsen". Här njuter du av en vacker utsikt över kalkön Ilheu do Cal, och vid klart väder kan du se ända till Madeira!

Pico de Ana Ferreira

Pico de Ana Ferreira är den högsta punkten på den västra delen av ön. Här kan du uppleva de mycket speciella klippformationerna som uppkom från vulkanisk aktivitet för flera miljoner år sedan. De imponerande klipporna påminner om orgelpipor som sträcker sig rakt upp från marken. 

Vandring på Porto Santo

Vill du vandra på Porto Santo ska du bege dig till öns östra sida. Från Serra de Dentro finns en bra vandringsled på 4,5 kilometer som tar dig till Pico Branco. Njut av den rika naturen och vackra vyerna längs vägen. 

Fågelparken Quinta Palmeira

Fågelparken Quinta Palmeira är som en stor grönskande oas i Porto Santos annars sandfärgade landskap. Besök parken och upptäck det rika fågellivet och alla vackra växter.