Utsikt över Lissabon

Områden i Lissabon

- våra bästa tips!

På under fem timmar flyger till du vackra Portugals dynamiska huvudstad. Många säger att här väntar flera städer i en, och bland tuk-tuks och hippa restauranger väntar en mix av det mesta. 

Ta spårvagnen uppåt i staden.

Magiska Lissabon

Lissabon är kanske den coolaste staden i hela Europa, och den liknas ofta vid andra spännande storstäder. Det finns nämligen flera landmärken här som får oss att tänka på städer långt bortom Europas gränser. De branta backarna, de gula spårvagnarna och kopian av Golden Gate Bridge får oss att tänka på San Francisco, och den enorma Jesusstatyn för tankarna till livliga Rio De Janeiro. Dessutom kör små tuk-tuker runt på de trånga gatorna och ger staden en exotisk prägel. Omedelbart får du känslan av att vara i flera städer samtidigt, men snart upptäcker du att Lissabon är helt unikt. Här väntar kaklade fasader, antika byggnader, livliga takbarer, härliga parker, fadomusik, portvin och sangria.

Lissabon runt 

Staden är uppbyggd på sju kullar (precis som Rom). De sju kullarna utgör var sin stadsdel, och varje stadsdel har sin unika personlighet. Hitta kullen som passar dig bäst, eller bo i centrum som ligger längst ner i backarna. Du kan enkelt besöka alla kullarna med tuk-tuk eller ta hjälp upp för kullarna med de ikoniska spårvagnarna. 

Stadens spårvagn ”nr 28” är en attraktion i sig själv. I över 100 år har vagnen klättrat upp för de branta backarna och snirklat sig genom mosaikklädda gränder och på trånga gator. Spårvagnen tar dig på en historisk och kulturell rundresa mellan de olika stadsdelarna. Den startar vid Martim Moniz-torget, med utsikt över slottet São Jorge. Sedan åker du vidare ned genom charmiga Alfama och till shoppingparadiset Baixa. Därefter bär det vidare upp till exklusiva Chiado, där du bland annat hittar den fantastiska Michelin-restaurangen Belcanto. Turen går sedan vidare genom bohemiska Bairro Alto och når till slut det sista stoppet – Estrela och den vackra Estrela-trädgården. 

Rossio-torget är Lissabons mittpunkt.

Baixa/Rossio – stadens mittpunkt 

Rossio-torget är stadens kärna och själva hjärtat i staden. Torget är livligt och pulserande med många trevliga kaféer och matställen. Shoppinggatorna sträcker sig hela vägen ned till floden, och i området hittar du kända klädmärken som Nike Store och exklusiva Gucci och Prada. Se solnedgången vid flodbanken eller från en av de många takterrasserna i området. På takbaren Ostraria No Entretanto serveras det ostron och champagne. Utsikten är fantastisk och en DJ skapar avslappnande sommarstämning med lugn lounge-musik. 

Ta båten över till andra sidan och ät underbara skaldjur på restaurang Ponto Final – stadens kanske mest romantiska restaurang. Här sitter du på en pir under Vasco da Gama-bron. Vågorna brusar runt dig i solnedgången, och doften från havet gör matupplevelsen ännu häftigare – en helt unik stämning. Beställ bord i förväg, och gärna längst ut på piren.

 

Alfama – stadens största charmör 

Alfama är den äldsta stadsdelen och kanske den mest charmiga. Små, trånga gator snirklar sig upp över berget och du får nästan gräva dig fram genom hela grannskapets tvätt som hänger på tork. Färgglada hus ligger charmigt utspridda som små karameller. På toppen tornar det berömda slottet Castelo de São Jorge upp sig. Härifrån har du en fantastisk utsikt över flodmynningen, Tejo, och hela stadens takåsar.  


Ta en dryckespaus på en av de många utsiktsplatserna som kallas för ”miradouros”. På kvällstid rekommenderas ett besök på Clube de Fado där du kan njuta av ett härligt glas vinho verde (grönt vin) till den portugisiska bluesen ”fado” live.  I området hittar du många azulejo-försäljare. Azulejo är portugisiska mosaikplattor i alla möjliga färger och mönster, som smyckar stadens fasader. 

Kvällstid i hippa Bairro Alto.

Bairro Alto – stadens rebell 

Bairro Alto är Lissabons kultur- och bohemområde och här hittar du alla de bästa restaurangerna och fadobarerna. Här finns tatueringsstudior, designbutiker och små, pittoreska kaféer på rad – det ena trendigare än det andra. På dagtid är området lugnt och stilla, men på kvällstid förvandlas hela området till en stor gatufest. Pressa dig in på en av de många barerna eller köp en caipirinha i plastglas från en fönsterkarm, så kallade ”grab and go’s”, innan du dansar vidare ned för en kullerstensgata och upp för en annan. 

Den bästa utsikten får du från Miradouro de Santa Catarina-torget. Köp med dig några pasteis de nata, det lokala bakverket, lägg dig i gräset i studentmyllret och njut av atmosfären och utsikten över den långsträckta Vasco da Gama-bron. 

Den finaste restaurangupplevelsen får du på Decadente. Ett trendigt hipster-hostel med en fantastisk restaurang och uteservering för öl. Här serveras lokal mat och stilrena rätter i en retroglamorös lokal med drivved på väggarna och enorma ljuskronor. Portvinsinstitutet Solar do Vinho do Porto är också värt ett besök. Här kan du både provsmaka och köpa lokalproducerat vin. 

 


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Lissabon, hitta och boka en resa till Lissabon eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Lissabon

Här hittar du våra bästa tips på de bästa sevärdheterna, de mysigaste stadsdelarna, maten du inte får missa och mycket mer!

Se alla våra restips för Lissabon

Lissabon, Estoril, Cascais och Paço de Arcos

  • Kombinera vackra Lissabon med sol & bad
  • Golf, arkitektur och fina små badvikar
  • Lissabon - en behaglig och charmig storstad
Se alla resor till Lissabon och närliggande områden

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här