Restaurang i Lissabon

Restauranger och nattliv i Lissabon

Lissabon har ett väldigt levande nattliv och ett stort utbud av restauranger där du kan prova dig på det portugisiska köket. Ta en kvällsdrink på en mysig bar, dansa tills fötterna inte orkar mer eller prova en maträtt du aldrig ätit förut!

Mat och dryck i Lissabon

I Lissabon är det en proteinkälla som toppar menyerna, och det är fisken. Tack vare närheten till havet är det enkelt och fantastiskt gott att smaska på färsk fisk och skaldjur i mängder. Nationalrätten i Portugal är Bacalhau, en fiskrätt gjord på torkad torsk som serveras med allt från ris till potatis, i grillad, kokt eller bakad form. Missa inte friterade fiskkakor - pataniscas de bacalhau! Vill du prova en annan portugisisk fiskrätt kan du våga dig på den delikata musselrätten Amêijoas à Bulhão Pato.

En söt avslutning på dagen blir som allra bäst med det portugisiska bakverket pastel de nata. Pastel de nata är en smördegsbakelse med äggkräm, som du köper från vilket bageri som helst för en euro eller två. Ta en kopp kaffe till på portugisiskt vis – stående! Psst. en kopp svart kaffe heter abatanado på portugisiska.

Portugal är en stor vinproducent, så passa på att prova ett glas lokalproducerat vin. I Lissabon finns det gott om vinbarer där du kan låta smaklökarna prova på portugisiskt vin. En annan given dryck att prova i Lissabon är Ginja, surkörsbärslikör som sitter gott efter middagen. Det finns flera barer i Lissabon med fokus på just Ginjan.

Bakverket Pastel de nata i Lissabon
Kiosk i Lissabon

Trevliga matställen och caféer

I Lissabons många parker och utkiksplatser finns allt som oftast en servering vid en liten kiosk/café (ofta röd) där du kan slå dig ned och ta något gott att dricka. Här samlas lokalborna gärna, vilket skapar ett trevligt folkliv. Två exempel är parken Jardim da Estrela och Jardim do Torel.

Har du svårt att bestämma dig för restaurang? Gå till matmarknaden Time Out Market! Den här uppskattade matmarknaden öppnade 2014, efter en idé av recensenter och journalister från tidningen Time Out. Inne på matmarknaden väntar hela 24 restauranger och butiker som säljer färsk frukt och finfina råvaror.  

Ett annat trevligt alternativ för dig som gärna har valmöjligheter när det kommer till mat är Miradouro de São Pedro de Alcântara, som egentligen är en utkiksplats. Vissa helger anordnas här en liten matmarknad här med gulliga små matstånd.

Ett färgstarkt nattliv

Lissabonborna är bra på fest och nöjesliv. Ett område som är särskilt känt för sitt nattliv är Bairro Alto. De smala gränderna kantas av pubar och diskotek, och stadsdelen som dagtid är relativt lugn fylls snabbt med glada människor desto längre kvällen fortgår.

Den yngre generationen trivs bäst i Santos, ett konstnärligt designdistrikt som kommer till liv om natten med uteserveringar och coola klubbar. Santos, eller Santos-O-Velho som dess fulla namn lyder, är en av Lissabons äldsta stadsdelar, och ligger nästan vägg i vägg med Bairro Alto.

Ett annat trendigt område i Lissabon är Cais do Sodré. Här finns både mängder av restauranger, barer och kultur.

Nattliv i Lissabon, tips på apollo.se
Fadospelare på fadorestaurang i Lissabon

Fadorestauranger

På semester i Lissabon är det givet att besöka åtminstone en så kallad fadorestaurang. Fado är namnet på en slags portugisisk folkmusikstil. Inte nog med att det är otroligt populärt i Lissabon –  det är till och med ett världskulturarv. På fadorestauranger ackompanjeras alltså matupplevelsen av livemusik, som allt som oftast är helt konstadsfria (förutsatt att du äter och dricker på restaurangen). Fado betyder öde och handlar om en längtan till det som aldrig varit eller blev av. Framförallt i stadsdelen Bairro Alto står fadorestaurangerna på rad, men även i Madragoa och Alfama.