Naturupplevelser på Algarvekusten

Vackra Algarve bjuder på flera häftiga naturupplevelser som grottor, klippformationer, stränder och naturreservat. Dessa sevärdheter går att upptäcka via båt, SUP eller kajak. Eller via vandring och cykling. Nedan har vi listat 8 häftiga naturupplevelser på Algarvekusten.

Benagil-grottan

Benagil-grottan

Besök den berömda Benagil-grottan som ligger nära stranden Praia de Benagil, en otroligt vacker grotta som bara är tillgänglig via havet. Inuti den finns en sandstrand och ett hål i ”taket” där ljus släpps in. Ta antingen en båttur hit eller hyr en kajak eller SUP och upptäck grottan på egen hand.

Elefant-grottan

Nära Lagos i västra Algarve ligger den dramatiska grottan "Elefante" som inte bör missas om du är i Ponta de Piedade-området. Ta dig hit på en båttur eller genom att hyra en SUP eller kajak.

Marinha-valven

Stranden Marinha är en av Algarves mest populära med kristallklart vatten, klippformationer och grottor. "Arcos de Marinha" eller Marinha-valven består av gyllene klippor formade som just två stora valv.

Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina.

Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina

Detta naturreservat täcker över 100 kilometer och inhyser flera unika djur- och växtarter. Det mäktiga landskapet präglas av branta klippor som har fått olika former och färger genom århundraden av erosion. Här finns också många fågelarter, bland annat den sällsynta vita storken. Detta är den enda platsen i världen där de bygger sina bon. Stränderna här är mycket populära bland surfare och det finns ett enormt utbud av dem, bland annat Porto Covo, Malhão, Vila Nova de Milfontes och Praia do Amado. Se även till att besöka fyren i Kap São Vicente i den sydvästra delen av parken.

Parque Natural da Ria Formosa          

Ria Formosa är ett myller av kanaler, öar, myrar och sandstränder som sträcker sig 60 kilometer längs Algarvekusten, mellan stränderna Garrão och Manta Rota. Här finns ett varierat utbud av djurliv och ett maritimt center, Marim Environmental Education Centre. Här utvinns salt och mycket av de skaldjur som kan avnjutas i restaurangerna vid hamnen fiskas upp här. I området ligger även flera vackra öar. Från väst till öst ligger öarna Faro, Barreta, Culatra, Armona och Tavira. Den vita staden Cacela Velha har ett anmärkningsvärt historiskt arv och är också värd ett besök. Från fästningens topp har du spektakulära vyer över omgivningarna.

Reserva Natural Ria de Alvor

Detta naturreservat passar perfekt för vandring och är västra Algarves viktigaste miljö för våtmark. Här finns flera vandringsstigar över våtmarkerna, men du kan också följa grusstigar inåt landet som följer floden Alvor till byn Mexilhoeira Grande eller promenera längs stranden Praia de Alvor.

Saltpannor i Sapal de Castro Marim e Vila Real de Santo António.

Reserva Natural Caminho da Baleeira

Strax väster om Albufeira ligger detta naturreservat där du kan njuta av utsikten över havet medan du följer spåren på klipporna längs kusten. Vandra den klippiga terrängen ner till stränder som Praia do Arrifão som är i stort sett orörda. Nära den östra änden av reservatet kommer du till Ponta de Baleeira, med utsikt över den glittrande småbåtshamnen i Albufeira.

Reserva Natural do Sapal de Castro Marim e Vila Real de Santo António

I detta naturreservat slingrar sig floden Guadiana genom slätterna och förgrenar sig till bäckar och kanaler som rinner ut i sjöar, träskmarker och saltpannor. Här finns många olika arter av fiskar, skaldjur och fåglar. Upptäck parken till fots eller på cykel. Stigarna leder dig till flera saltpannor som upptar ca en tredjedel av det skyddade området. Salt var under många århundraden den främsta källan till rikedomar i regionen och fortsätter att produceras än idag. I de torrare områdena av naturreservatet odlas allt från fikon till mandel. Besök också slottet i Castro Marim som har en vacker utsikt över naturreservatet och staden Vila Real de Santo António.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Algarve, hitta och boka en resa till Algarve eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Algarve

Algarvekustens bästa stränder, härligaste naturupplevelser och mycket mer. Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Algarve!

Se alla våra restips för Algarve

Algarve

  • Charmiga kuststäder
  • Kilometerlånga sandstränder
  • Högklassiga golfbanor
Se alla resor till Algarve

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här