Mayaruinerna i Tulum

Sevärdheter i Mexiko

Med en mängd fascinerande historiska platser, spännande utflyktsmål och en oerhört vacker natur lockar Mexiko med sina sevärdheter. Här hittar du många platser väl värda ett besök.

Xel-Ha, Mexiko

Mayaruinerna i Tulum

För den historieintresserade är mayaruinerna i Tulum ett måste. Ruinerna ligger otroligt vackert alldeles intill havet och är faktiskt de enda mayaruiner man hittat så nära vattnet. Kombinera gärna dagen med ett bad vid någon av de sagolika stränderna i närheten eller med ett besök i naturparken Xel-ha strax utanför Tulum.  

Mérida eller Den vita staden

Mérida är huvudstaden i staten Yucatán och en av de mest charmerande städerna i Mexiko. Här blandas gammal mayahistoria med spansk kolonialstil. En av stadens största sevärdheter är den mäktiga katedralen som är byggd av stenar från gamla mayatempel. Staden grundades 1542 och kallas också för Den vita staden på grund av färgen på husen och för att invånarna förr gick klädda i vitt. Namnet Mérida fick staden av spanjorerna som tyckte att byggnaderna i den lilla mayastaden påminde om den romerska arkitekturen i den spanska staden med samma namn.

Historiska Uxmal

Inte lika känd som Chichén Itza och Coba, men ack så intressant och vacker är den gamla mayastaden Uxmal med alla sina historiska byggnader och ruiner. Staden ligger ungefär mitt på Yucatánhalvön. På mayaspråk betyder Uxmal ungefär ”byggd tre gånger” vilket syftar på konstruktionen av stadens högsta pyramid, Magikernas pyramid. Mayafolket byggde ofta ett nytt tempel över det redan existerande och här har man hittat inte mindre är fem byggnadsnivåer.

Calakmul, Mexico

Calakmul

Calakmul ligger cirka 3 mil söder om Campeche och var länge en av de största och mäktigaste städerna under den klassiska mayatiden. Staden återupptäcktes så sent som 1931. Här finns flera kolossala byggnader och pyramider att förundras över.

Puerto Morelos

Inte så långt utanför Cancún ligger denna lilla avslappnade stad där livet går sin stilla gång. Ett populärt utflyktsmål hos turister och backpackers som vill ha lugn och ro samtidigt som de har nära till flera av världens mest fascinerande sevärdheter.

Ek Balam

Har du varit i Mexiko förut och redan sett de stora arkeologiska platserna? Då är Ek Balam något för dig. Inte lika känt men minst lika fascinerande i natursköna omgivningar. Kombineras gärna med ett härligt bad i en av cenoterna i området. 

Undervattensmuseet i Cancún

Om du vill ta dig till det här museet får du dra på dykardräkten, eller ta en tur med glasbottenbåten. Konstnären Jason deCaires Taylor har nämligen placerat sina skulpturer och statyer på havsbotten mellan Cancún och Isla Mujeres där de idag fungerar som artificiella rev. Annorlunda och spännande! 

Museo de la Isla

Tre kvarter bort från torget i Cozumel (västerut med havet i ryggen) ligger detta museum. Här kan du se öns förvandling under åren och lära dig mer om människans historia, hotade arter och korallrev samt se utställningen om palapas, de autentiska mayahemmen. 

Campeche, Mexiko

Campeche

Huvudstad i staten med samma namn på norra Yucatánhalvön. Har en imponerande stadsmur som förr skyddade mot pirater. Staden är en typisk spansk kolonialstad och grundades av Fransisco Montejo 1540. Passa gärna på att besöka det gamla fängelset och ta del av dess fascinerande historia.

Izamal eller Den gula staden

Kär stad har många namn. Izamal kallas också Den gula staden eller ”Pueblo Magico”. Den här vackra kolonialstaden bjuder på fina kolonialbyggnader uppförda ovanpå gamla mayatempel. Än idag är majoriteten av befolkningen mayaindianer och maya är också det dominerande språket. Izamal ligger på vägen mellan Cancún och Mérida.

Kolonialstaden Valladolid

På vägen mellan Tulum och Chichén Itza ligger denna typiska mexikanska småstad med tydliga spår från den spanska kolonialtiden. Strosa runt bland de historiska byggnaderna och beundra den vackra arkitekturen.


Tips & inspiration

Välj mellan en mängd resmål - kombinera sol och bad med storstad, shopping, nöjen och kultur.

Boka vinterns drömsemester

Drömsemestrar med Apollo i vinter – välj bland flera resmål, såsom Maldiverna, Mauritius eller Seychellerna. 

Weekendresor

När du bokar en weekendresa väljer du själv reslängd, flyg och noggrant utvalda hotell i ett smidigt paket. Vi samarbetar med över 400 flygbolag och tusentals hotell världen över.

Se alla weekendresor

Billiga flygbiljetter världen runt

Hitta billiga flygbiljetter från en mängd avreseflygplatser i Sverige.

Hitta och boka flygbiljetter