The Three Cities

The Three Cities, även kända som Vittoriosa, Senglea och Cospicua, är Maltas äldsta städer som fanns redan innan riddarnas tid. Här kan du läsa mer om dessa spännande städer, som än idag finns att upptäcka!

Vittoriosa Malta

Historian bakom The Three Cities

The Three Cities, är tre medeltidsstäder som grundades av Johanniterriddarna under 1500 och 1600-talet. Städerna heter Vittoriosa, Senglea och Cospicua, där Vittoriosa är den äldsta som fanns redan innan riddarnas ankomst. Riddarna valde att bo här, istället för i den gamla huvudstaden Mdina, då läget gjorde att de kunde upptäcka anfall från kusten i tid.

Vittoriosa

Vittoriosa är den äldsta staden av The Three Cities, och hette från början Birgu. Efter det lyckade försvaret mot Ottomanerna bytte stormästaren Jean Parios de la Valette namn på Birgu till Vittoriosa, och än idag går staden under båda namnen. Vittoriosa var huvudsäte för Johanniterordern från 1530-1571, då de flyttade till färdigbyggda Valletta.

Idag är Vittoriosa en charmig plats att besöka, med slingrande gränder som går kors och tvärs, honungsfärgade kalkstensväggar, pittoreskt blomster och dörrar och fönster i olika färger. Varje gränd bjuder på ett nytt fotoögonblick. Vid torget finns restauranger med uteserveringar att slå sig ned vid i solen. Du tar dig enkelt hit med båt från Valletta eller via buss eller taxi.

Cospicua

Cospucia, även känd som Bormla, ligger söder om Vittoriosa och har fått sitt namn från engelskans ”conspicuos” som betyder framträdande. Detta syftar till stadens viktiga roll under belägringen av Malta år 1565. Även här väntar mysiga små gränder och traditionella maltesiska hus som skapar en lugn och romantisk atmosfär. Väl här kan du kika på sevärdheterna St. Helen’s Gate, The Parish Church of Immaculate Conception och The War Memorial.

Senglea

Staden Senglea är döpt efter stormästaren Claude de la Sengle som befäste staden under 1500-talet. I Senglea kan du promenera längs den trivsamma strandpromenaden som kantas av små caféer, eller promenera till Safe Haven Gardens på spetsen av udden och kika på den fantastiska utsikten. 


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Malta, hitta och boka en resa till Malta eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Malta

Vilka är Maltas finaste stränder? Var hittar jag de bästa restaurangerna? Vad finns det att göra för barnen? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Malta!

Se alla våra restips för Malta

Malta

  • Milt klimat året runt
  • Kristallklart vatten
  • Mängder av sevärdheter
Se alla resor till Malta

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här