Mdina på Malta

Mdina - Maltas gamla huvudstad

Ett besök på Malta är inte komplett utan att ha sett Mdina, Maltas gamla huvudstad, som ligger mitt i hjärtat av ön. Här kan du läsa mer om vad som finns att upptäcka i denna imponerande medeltidsstad!

Mdina på malta

Höga borgmurar och slingrande smågator

Mdina är en mäktig upplevelse, och en stad som går att se från många platser på Malta då den ligger mitt på ön. Mdina går även under namnet ”den tysta staden”, och här råder en alldeles speciell känsla. De medeltida, höga borgsväggarna blandas med pittoreska byggnader i barockstil, där nästan varje dörr är målad med en egen färg. De slingrande gränderna kantas av små butiker, restauranger och caféer, och uppifrån murarna bjuds det på panoramautsikt över Malta.

Hotell i Mdina

Det finns ett enda hotell innanför Mdinas murar, och det är det femstjärniga hotellet Xara Palace. Här väntar 17 unikt inredda rum och och fyra restauranger med olika gastronomiska inriktningar. Då Mdina är en bebodd stad finns det även lägenheter för turister att hyra via Airbnb. De enda bilarna som får köra i Mdina är de som ägs av lokalbefolkningen.

St. Pauls Cathedral, även känd som the Mdina Cathedral

St. Pauls Cathedral

En av Mdinas mest imponerande byggnader är katedralen St. Pauls Cathedral, även känd som the Mdina Cathedral. Katedralen är, som namnet antyder, dedikerad till helgonet St. Paul och byggdes som säte åt den maltesiske biskopen. Originalet förstördes tyvärr under en jordbävning 1535 och byggdes upp igen mellan 1697-1702. Andra trevliga kyrkor att besöka i Mdina är St. Nichola’s Chapel och St. Agatha’s Chapel.

Katedralmuseet

Katedralmuseet i Mdina är ett av de finaste religiösa museerna i Europa och här kan du kika på imponerade samlingar av berömda målningar, originaldokument från inkvisitionen och myntsamlingar.

Bastion Square

För att uppleva Mdinas bästa utsikt ska du bege dig till Bastion Square vid den yttersta norra spetsen av befästningsmuren. Här kan du se så långt som till Mtarfa, och åt höger går det att speja över den enorma kupolen till domen i Mosta, som dessutom är världens tredje största!

Vilhena Palace

Vilhena Palace, eller Palazzo Vilhena, är en vacker byggnad i Mdina, byggd i fransk barockstil och döpt efter stormästaren (Johanniterriddarnas ledare på Malta) Antonio Manoel de Vilhena som en gång bodde här. Under 1800-talet och 1900-talet användes palatset som ett sjukhus och idag huserar byggnaden Mdinas naturhistoriska museum.

Mdina Dungeons

Besök Mdina Dungeons för lite extra spänning! Det skräckfyllda museet ligger precis till vänster om huvudingången och är ett vaxkabinett där de blodiga delarna av Maltas historia visas upp. Det kan vara lite läskigt, så småttingar gör nog bättre i att ta en glass istället.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Malta, hitta och boka en resa till Malta eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Malta

Vilka är Maltas finaste stränder? Var hittar jag de bästa restaurangerna? Vad finns det att göra för barnen? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Malta!

Se alla våra restips för Malta

Malta

  • Milt klimat året runt
  • Kristallklart vatten
  • Mängder av sevärdheter
Se alla resor till Malta

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här