Mat & dryck på Malta

Malta är paradiset för den som gillar fisk, kött och lokalt producerade grönsaker. Här tipsar vi om några lokala rätter att smaka på under resan på Malta!

Typisk maltesisk mat

Mat på Malta

Maten på Malta är en härlig blandning av traditionella rustika rätter, italienskt och inspiration från de länder som tidigare ockuperat landet. Därför hittar du allt från fisk och kött till pasta, pizza och italienska sötsaker.

Maltesiska specialiteter

Något du hittar mycket av på Malta är getost, kanin och fisk, som är vanliga ingredienser i rätterna på de maltesiska menyerna. Här växer även mycket grönt med allt från tomater, kapris, oliver, ärtor och bönor.

5 maltesiska rätter att prova:

  1. Ravjul – maltesisk ravioli med en fyllning av ricotta och färsk persilja.
  2. Lampuki – en fisk som finns i vattnet kring Malta. Säsongen börjar i mitten av september.
  3. Aljotta – maltesisk soppa med fisk, vitlök och grönsaker.
  4. Timpana – maltesiska varianten av lasagne.
  5. Bragoli – maltesiska oxrullader
Vin från Ta'Betta Wine Estates på Malta

Maltas egen läsk

Missa inte att provsmaka Maltas egen naturdryck – Kinnie. Läsken är gjord på aromsaften från olika citrusfrukter och 18 olika örter. Kinnie finns att köpa även i Sverige, men det är något alldeles speciellt att dricka det på Malta!

Vin på Malta

Är du en riktig vinsmakare gör Malta dig inte besviken. Här finns flera vingårdar att besöka, som exempelvis vingården Ta’Betta Wine Estates. Här kan du provsmaka några av Maltas mest exklusiva viner, och även njuta av en härlig vinprovning med charkuterier och ostar. Vingården producerar vinerna Jean Parisot (vitt), Antonio Manoel (rött) och Philippe Villiers (rött). En av Maltas mest kända vinproducenter är Marsovin som startades 1919, med inte mindre än fem vingårdar på Malta och Gozo.

Öl på Malta

Maltas lokala lageröl heter Cisk, men du bör även prova på det mörkare ölet Farson’s Blue Label och Hopleaf Lager som är ett minne från öns brittiska dagar.

Taste History

Vill du lära dig mer om maten som åts även på Maltas riddares tid? Då ska du besöka Taste History på den maritima museet i Vittoriosa, en av ”The Three Cities”. Här får du möjlighet att smaka på Maltas historia, där recepten är återskapade utefter vad de gamla malteserna hade på tallriken.

Adress: Ex-Naval Bakery Vittoriosa Waterfront, Birgu BRG 1721, Malta

 


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Malta, hitta och boka en resa till Malta eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Malta

Vilka är Maltas finaste stränder? Var hittar jag de bästa restaurangerna? Vad finns det att göra för barnen? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Malta!

Se alla våra restips för Malta

Malta

  • Milt klimat året runt
  • Kristallklart vatten
  • Mängder av sevärdheter
Se alla resor till Malta

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här