Maltas grannö Gozo

Maltas systerö Gozo

En kort båttur från Malta ligger den grönskande ön Gozo – även kallad Maltas trädgård. Här kan du läsa mer om vad som finns att göra på denna mysiga semesterö, ett stenkast från Malta!

Grönskande Gozo

Lugna och sköna Gozo

På Gozo väntar ett lantligt lugnt tempo, där lokalborna tar dagen i egen takt. Ön är både grönare och mindre än systern Malta, med mycket odlingar och gårdar. Speciellt populärt är havssaltet från Gozo, som livar upp vilken rätt som helst och finns att köpa i de flesta matbutiker och marknader på Malta.

Ta sig till Gozo

Det smidigaste sättet att ta sig till Gozo är via färjan från Cirkewwa på Malta. Båtturen tar ca 20 minuter och då ankommer du till Gozos viktigaste hamn Mgarr. Vid hamnen finns flera lokalbussar som tar dig dit du vill, annars kan du även hyra en bil och upptäcka ön. Kom bara ihåg att det är vänstertrafik på Malta!

Hotell på Gozo

Det finns gott om hotell på Gozo och många av dem ligger i eller nära huvudstaden Victoria. Du kan välja mellan allt från större hotell med pooler och restauranger, till små boutiquehotell mitt i stan. Vill du bo centralt, med promenadavstånd till Citadella och Frihetstorget kan du kika närmare på The Duke Boutique Hotel där det finns rum med jacuzzi eller egen pool.

Vackra gränder i Victoria

Gozos huvudstad Victoria

Gozos huvudstad heter idag Victoria, dock kallar invånarna på Gozo och Malta staden för Rabat, som den hette fram till 1897. Det var engelsmännen som bytte namn till Victoria i samband med drottning Victorias jubileum som Maltas regent. Hjärtat av Victoria är torget Pjazza Indipendenza, Frihetstorget, även känt som It-Tokk. Här kan du slå dig ner vid en av de många uteserveringarna och spana folk med utsikt över den rundade byggnaden Banca Giuratale, som var tidigare säte för Gozos lokala regering. På morgonen vankas det även marknad på torget där du kan handla lokala produkter från Gozo.

Citadella

Citadella är den antika fästningen i mitten av Gozo, som går att se från flera platser i Victoria. De höga murarna bjuder på en panoramautsikt över Gozo och de smala, honungsfärgade gränderna påminner om ett litet Mdina. De smala små gatorna hyser både restauranger och caféer, och småbutiker där du kan köpa oljor, salt och hantverk. Den mest imponerande byggnaden i Citadella är den praktfulla katedralen, som ligger vid toppen av en lång trappa, men här finns även sevärdheter som katedralmuseet, arkeologimuseet, skyddsrummet från andra världskriget och det gamla fängelset.

Ramla bay på Gozo

Villa Rundle Garden

Ta en promenad i solskenet i Villa Rundle Garden, en vacker anlagd trädgård med både lokala och importerade träd. Här är det trevligt att ta en glass och slå sig ned vid fontänen för en lugn stund.

Ramla Bay

Är du sugen på sol och bad ska du bege dig till Ramla Bay, som anses vara både Gozos och Maltas bästa strand! Den breda, röda sandstranden kallas lokalt för ”Ramla il-Hamra” och är en perfekt plats för snorkling och lata dagar i solen. I närheten av stranden finns flera caféer, samtidigt som naturen runtomkring känns orörd.

Xlendi Bay

Xlendi Bay är en vacker liten by vid kusten på Gozo. Här är det populärt att bada, snorkla och dyka eller kika på den vackra utsikten från klipporna. Den lilla sandstranden är perfekt för barnfamiljer och de mer äventyrliga kan bada från klipporna där vattnet är djupare. Passa på att slå dig ner vid restaurangen Ta'Karolina och beställa in fish of the day.

The inland sea på Gozo

Azure Window

Azure Window var en häftig klippformation som skapades av naturen genom att vågor slog över klipporna under tusentals år. Klippblocken formade ett jättelikt fönster som ramade in de blå havet och himlen. Naturfenomenet fanns dessutom att se i Game of Thrones men tyvärr rasade Azure Window den 8e mars 2017, vilket var en stor sorg för Gozo och Malta.

The Inland Sea

Vid Azure Window ligger The Inland Sea – en naturlig havsvattenspool som omges av kalkstensklippor, och förbinds med havet genom en underjordisk kanal.

Ta'Pinu Basilikan

En av Maltas mest berömda kyrkor är Ta’Pinu-basilikan, som ligger i närheten av byarna Gharb och Gammar. Kyrkan byggdes 1883 för att hedra den Heliga Madonnan, och är integrerad med ett gammalt kapell från 1500-talet.

Rikardu's farm

Getost är en stor delikatess på Malta och Gozo, och den kanske mest kände producenten är Rikardu, som har en egen gård på Gozo. Här gör han osten för hand, som sedan säljs i butikerna. Besök gärna hans restaurang och butik i Citadella, som heter Ta’Rikardu!

St. Georges Basilica

I hjärtat av gamla stan i Victoria ligger St. Georges Basilica, omgiven av en labyrint av smala gränder, där några dessutom är stadens äldsta. Kyrkan är helt täckt av marmor med brons- och guldtäckta valv över det höga altaret. Kyrkans dragplåster är trästatyn över skyddshelgonet St. George, som skulpterades 1838.

Shopping på Gozo

Vill du ta en shoppingrunda på Gozo ska du promenera längs Triq ir-Reoubblika, Republikgatan, som är huvudgatan i Victoria. Här hittar du butiker, ett par gallerior och några uteställen.

Kalypsos grotta

Ovanför Ramla Bay ligger Kalypsos grotta som bjuder på en spektakulär utsikt. Nedanför ligger även en undervattensfästning som byggdes av Maltas riddare på 1700-talet för att förhindra fientliga fartyg att nå ön.

Ggjantija-templen

Den historieintresserade måste besöka Ggantija-templen som byggdes otroliga 3600 f.Kr, och är därmed äldre än både pyramiderna i Egypten och Stonehenge! Enligt legenden byggdes templen av jättar, därav namnet Ggjantija efter maltesiskans ord för jätte – ”ggant”. Man tror att templen användes för ceremonier och ritualer, och på Gozos arkeologimuseum kan du upptäcka statyer och andra förhistoriska föremål från Ggjantija-templen.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Malta, hitta och boka en resa till Malta eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Malta

Vilka är Maltas finaste stränder? Var hittar jag de bästa restaurangerna? Vad finns det att göra för barnen? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Malta!

Se alla våra restips för Malta

Malta

  • Milt klimat året runt
  • Kristallklart vatten
  • Mängder av sevärdheter
Se alla resor till Malta

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här